La dolce vita in Portovenere

Contributor Denise beschrijft hoe het zoete leven van Portovenere eruitziet. Misschien had je er nog nooit van gehoord. Toch is dit een bekend plaatsje aan de Ligurische kust van Italië. De Ligurische kust? Ja, dat is dat boogje op de kaart, dat van Frankrijk tot aan La Spezia in Italië loopt: De Rivièra. Halverwege vind je Genua, en onder La Spezia het net in Toscane gelegen Pisa. In het noorden van Italië dus nog, maar wel met die typische mediterrane sfeer.

Ben je onderweg naar Toscane of Umbrië, of ben je in Emilia-Romagna op vakantie, ga dan zeker ook even naar dit stukje kust. Ver is het niet. Ook kun je het mooi combineren met de Cinque Terre, vijf heel pittoreske dorpjes in een unieke streek in Italië.

Portovenere-Italiaanse-Riviera

De gekleurde huizen in Portovenere

De gekleurde huizen in Portovenere

Wat maakt Portovenere zo speciaal? De ligging en de sfeer. Het plaatsje zelf is charmant en schilderachtig; het ligt aan zee, met voor de kust het eiland Palmaria en daarachter de kleinere eilandjes Tino en Tinetto. Daar had je vast nog nooit van gehoord!

De imposante besneeuwde bergtoppen van de Alpen in de verte zijn een bijzonder gezicht. Deze Apuaanse Alpen liggen een stuk zuidoostelijker dan de Alpen die we van de wintersport kennen. Ze zijn bekend vanwege de marmergroeven. Als je met de trein vanaf Pisa reist, kom je daar ook langs.

 

 

Waarom zou je naar Portovenere gaan? Nou gewoon, om lekker te relaxen en van ‘la dolce vita’ te genieten. Op een zonnige weekenddag slenter je heerlijk over de boulevard langs het water en geniet je van de mensen, de zon, het uitzicht, de bootjes, de gekleurde huizen en de verliefde stelletjes op de rotsen. Een fijn plaatsje voor een op en top vakantiegevoel. Ik was er in maart, dus het echt warme weer moet je er even bij denken, maar hier alvast een indruk:

Terras in de zon - Trattoria La Marina

Terras in de zon – Trattoria La Marina

Winkeltje op de boulevard

Winkeltje op de boulevard

zicht-Apuaanse-Alpen

De Ligurische zee met daarachter de toppen van de Apuaanse Alpen

Uitzicht op de omgeving van Portovenere

Uitzicht op de omgeving van Portovenere

Uitzicht op de omgeving van Portovenere

Ook het lekkere eten hoort daar natuurlijk bij. Rond lunchtijd strijken mensen neer aan de tafeltjes op de terrassen. Bestek klinkt en wijnen worden ingeschonken. Het doet allemaal iets mondainer aan dan de dorpjes in de Cinque Terre streek, maar het is wel een relaxt plaatsje met net wat meer ruimte en zelfs een (eenvoudig) strandje.

Net aan de rand van Portovenere - gezien vanuit de bus terug naar La Spezia

Net aan de rand van Portovenere – gezien vanuit de bus terug naar La Spezia

Voor het strand zou ik er niet speciaal naartoe gaan, maar je kunt er nog veel meer andere dingen doen als je wilt. Er is een kasteeltje, een kerk (San Pietro), een grot en wat winkeltjes. Nou ja, eigenlijk alles wat je op een ontspannen vakantiedagje zoekt. Het leuke is dat er niet alleen toeristen komen maar dat de Italianen zelf er ook graag rondslenteren, zowel stelletjes als gezinnen.

Portovenere-zeezicht-Palmaria

Vanaf de boulevard heb je zicht op het eiland Palmaria

Vanaf de boulevard heb je zicht op het eiland Palmaria

Als je de tijd hebt maak dan zeker een boottocht naar de eilandjes die echt vlákbij liggen. Daar zijn meer stranden. Ben je graag actief en hou je van wandelen in de bergen? Dan zijn er vanuit Portovenere ook mooie wandelmogelijkheden.

Portovenere-UNESCO

Parkeren kan in de zomer lastig zijn, maar je kunt ook met de trein naar La Spezia en dan verder met de bus. De bus kost 2,50 en vertrekt vanaf het centrum van La Spezia. Informeer ter plekke even, de halte ligt namelijk net niet bij het station, maar een minuut of 10 lopen. Er zitten veel bochten in de mooie route langs de kust. Je rijdt langs andere kleine dorpjes en jachthavens. En steeds weer zie je die machtige bergtoppen in de verte! Ik maakte een filmpje vanuit de bus. Kijk maar:

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *