5 dagen in de Atacama Woestijn

Contributor Chris vertelt ons alles over de Atacama woestijn. Deze woestijn ligt hoog in de Andes in het noorden van Chili en is de droogste plek op aarde. Nu zal je misschien denken wat is er te doen in een woestijn behalve veel zand happen?

De Atacama heeft een zéér grote diversiteit in landschappen en geologische fenomenen. Als je hier continue zon bij krijgt en dit alles dan in luxe giet dan is dit een bestemming die iedereen wel wil bezoeken. Ik verbleef in het Alto Atacama Desert Lodge en Spa hotel (review) wat ongekende luxe biedt. In deze post neem ik je mee naar de wonderen van de Atacama woestijn.

Maanlandschappen

Het landschap van de Atacama woestijn heeft veel weg van een maanlandschap. Ikzelf bezocht de Maanvallei direct na aankomst voor de zonsondergang. Je loopt eerst een uur of twee door het landschap waar je diverse sculpturen uit zand en zout kan bewonderen met op de achtergrond vulkanen aan de horizon. Het landschap is gevormd door zand en wind en een heel klein beetje water. Sommige plekken hebben in geen honderd jaar water gezien! Na de wandeltocht is de zonsondergang te bewonderen en kleurt het landschap in vele kleuren rood. Geniet hier van een glas goede Chileense wijn en antipasti verzorgt door het hotel. Simpelweg heerlijk!

Atacama Woestijn Maanvallei Zonsondergang

Atacama Woestijn Maanvallei Zonsondergang

Een andere vallei is de regenboogvallei waar de aarde bijna alle kleuren van de regenboog heeft. Deze plek is goed te combineren met de petroglyfen. In deze vallei krijg je een goede indruk van de geologie van de omgeving en de diversiteit aan mineralen in de grond. Dan is er nog de dead valley waar ikzelf niet geweest ben omdat deze veel overeenkomst heeft met de maanvallei.

Atacama Woestijn Regenboogvallei

Atacama Woestijn Regenboogvallei

Geisers

Vroeg op staan niet jouw ding? Je zal er toch aan moeten geloven als je deze unieke ervaring die je je leven bij je zal dragen niet wilt missen. Koukleum? Neem dan iets warms mee, want voor zonsopkomst is het rond het vriespunt, daarna wordt het snel warmer. De El Tatio geisers liggen op een kleine twee uur rijden van San Pedro en zijn een must to see. Dit natuurfenomeen van deze omvang vind je slechts op enkele plekken ter wereld. Je vindt hier meer dan 80 geisers die onder opwarming van het water en opbouwende druk uitbarsten in fonteinen van wel 5 meter hoog. Arriveren voor zonsopgang is nodig omdat daarna de dampen snel verdwijnen, dit komt doordat de zonnestralen de lucht verwarmen. Je kan letterlijk in de mist gaan staan en de hitte voelen die uit de aarde komt. Je kunt een bad nemen in het (aangelegde) warmwaterbad dat vol mineralen zit en die goed zijn voor je huid. Of geniet van de zonsopkomst en de zonnestralen die door de waterdruppels een regenboogeffect creëren. Sluit het bezoek af met een luxe ontbijt en ga daarna op de terugweg de lokale wilde dieren spotten. Als je nog honger hebt, dan kom je op de terugweg langs een klein dorpje waar je een vers geroosterde lama BBQ spies kan proberen. Terug in San Pedro kun je nog even wat slapen of gewoon relaxen bij het zwembad of de spa.

Atacama Woestijn El Tatio Geisers

Atacama Woestijn El Tatio Geisers

Zoutvlaktes en flamingo’s

De zoutvlakte van San Pedro ligt op een klein uur rijden van de stad. Deze zoutvlakte heeft een oppervlakte van meer dan 3000 km2 en behoort tot de drie grootste ter wereld. Een deel is onderdeel van het Flamingo Nationale Park in Chili. Je vindt hier een grote vlakte van zout kristallen waar je via een uitgezet pad doorheen kan lopen naar de zoutmeren. Ook zijn er grote groepen flamingo’s die leven van kleine diertjes in het zoute water. De zoutvlakte is omgeven door de Andes bergrug met diverse vulkanen waaronder de vulkaan Láscar, de meest actieve in Chili.

Atacama Woestijn Salar de Atacama

Atacama Woestijn Salar de Atacama

Een andere zoutvlakte is de Salar de Tara welke op circa twee uur rijden van San Pedro ligt. Een bezoek aan deze zoutvlakte is zeker de moeite waard omdat je hier ontzettend mooie landschappen tegenkomt. Onderweg zie je meren, vulkanen en met wat geluk diverse dieren. Langzaam voel je de lucht ijler worden en je nadert het Tara meer dat op bijna 5000 meter hoogte ligt. Wandel hier langs het meer en geniet van de flamingo’s die, met wat geluk, allemaal tegelijk een stukje vliegen. Mijn hotel had hier een vijf sterren lunch georganiseerd waar je U tegen zegt. Na een goede lunch met bijpassende wijnen was het tijd voor de terugweg waarna de dag ook weer bijna voorbij was. Het is een lange trip, maar zo uniek dat het niet mag ontbreken in het excursie schema.

Atacama Woestijn Salar de Tara

Atacama Woestijn Salar de Tara

Mijnindustrie in de Atacama woestijn

De Atacama woestijn heeft een lange historie wat betreft mijnen. Reeds voor de grote beschavingen wist men al koper te mijnen. In Calama vind je de grootste open kopermijn ter wereld. De Chuquicamata moet je gezien hebben als je toch in de buurt bent. De tour is gratis (Codelco, visitas@codelco.cl, +56 55 322122) van 12:00 tot circa 14:00. Je kan een week van te voren reserveren. Het is een mooie tour die je kan doen voor het terugvliegen of verder te rijden naar Iquique. Je bezoekt de oude spookstad die half bedolven is onder rest-puin uit de mijn. Hier loop je een half uurtje rond en dan rij je met de bus een stuk de mijn in tot het gastenplatform. Je kunt hier de 3 bij 4 kilometer grote mijn in volle glorie bekijken. De mega trucks rijden af en aan en doen er 45 minuten over om van beneden naar boven te komen en gebruiken zoveel brandstof in één trip als een gezinsauto in één jaar verbruikt. Na het bezoek word je weer gedropt in Calama.

Atacama Woestijn Chuquicamata

Atacama Woestijn Chuquicamata

Na het bezoek aan de Chuquicamata koos ik ervoor naar Iquique te rijden omdat daar de Saltpetermijnen Humberstone en Santa Laura zijn. Beide zijn UNESCO World Heritage Sites. Het is ongeveer 5 uur rijden naar Iquique en de volgende dag deed ik een dagtour naar deze spookmijnen. Je vindt hier verlaten huizen, een zwembad, een kerk, een theater, een hotel en natuurlijk de overblijfselen van de mijnindustrie. De stad is een echte spookstad en je hoort de wind huilen door de gebouwen. Ook voel je het zand in de lucht en moet je dus oppassen met het verwisselen van lenzen van je camera. Beide sites bezoeken kost je gauw een dag en het is zeker een unieke ervaring. s ’Avonds kun je genieten van het uitgaansleven op de Punta Cavancha. De volgende ochtend schudde het hotel door een aardbeving wat geen uitzondering is in Iquique. Daarna vloog ik terug vanuit Iquique via Santiago de Chili naar Sao Paulo.

Atacama Woestijn Humberstone

Atacama Woestijn Humberstone

Wat kun je nog meer doen in de Atacama woestijn?

Naast natuurlijk een dag relaxen in het hotel bij het zwembad of spa, kun je de historie in duiken. Er zijn diverse overblijfselen van oude beschavingen. Helaas valt het in het niets vergeleken met de grote bouwwerken elders in Zuid Amerika, maar de petrogliefen en het oude fort in San Pedro zijn zeker een bezoek waard.

Atacama Woestijn Pukara de Quitor Fort

Atacama Woestijn Pukara de Quitor Fort

Verder kan je vele hikes doen. Van het beklimmen van een vulkaan tot wel 6500 meter hoogte of een hike langs een van de bergmeren. Ikzelf heb de tocht door de cactus vallei gedaan omdat deze erg uniek is. Je loopt hier drie tot vier uur door een vallei omringt door cactussen langs een kabbelend beekje. Deze cactussen groeien slechts een centimeter per jaar en de hoogste is bijna 10 meter. Vroeger werden de cactussen gebruikt voor het hout, dit vind je in sommige oude gebouwen nog terug. Tegenwoordig zijn ze beschermd en mogen ze niet meer gekapt worden.

Atacama Woestijn Cactus Vallei

Atacama Woestijn Cactus Vallei

Aandachtspunten voor een trip naar de Atacama woestijn

Een trip plannen naar de Atacama woestijn heeft een aantal extra aandachtspunten nodig door de hoogte en het feit dat de locatie nogal afgelegen is. De meeste mensen zullen via het vliegveld in Calama arriveren in de Atacama woestijn. Over land kun je uit Bolivia of Argentinië San Pedro de Atacama bereiken. In dat geval ben je waarschijnlijk reeds gewend aan de hoogte. Door de hoogte van soms wel 4000-5000 meter kan je niet alles op de eerste dag bezoeken. Je wilt namelijk geen hoogteziekte krijgen. San Pedro de Atacama, de uitvalbasis voor alle excursies, ligt op 2500 meter en hier zal je geen last hebben van de hoogte als je een normale gezondheid hebt en geen marathon gaat lopen. Gedurende bepaalde excursies kom je op 4000-5000 meter hoogte. Ga hier pas heen na twee dagen op 2500 meter te zijn geweest en dan nog kan je last krijgen. Dit alles is erg persoonlijk en vraag desnoods advies van een arts. De luxe hotels bieden zuurstof in geval van nood en ook op de excursies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *