Wynwood Art District: Art is dope in Miami

Contributor Anne-Jitske bezocht Miami en deelt met ons haar ervaringen. Zij schrok van de bittere armoede in Miami, maar genoot van de graffiti in het ‘center of cool’ van de stad.

Ik voel me niet geheel op mijn gemak terwijl ik in de aangename zon op weg ben naar Wynwood Art District. De grote, verloederde straten, zoals er zovelen zijn in de grote steden van de Verenigde Staten, maken eens te meer duidelijk dat Miami toch ook een dosis armoede behelst.

Met enige interesse in dit fenomeen neem ik de situatie in me op, niettemin wat op mijn hoede, want de wijk heeft een slechte naam. Toch betwijfel ik of de waarschuwingen terecht zijn. Afgezien van de armoede en de zwerfhonden die ik zie, kom ik heelhuids en een tikje aangedaan uit deze wijk.

Wynwood Art District

Toch haal ik opgelucht adem wanneer ik in de verte in grote letters de naam van de volgende wijk zie. En naarmate ik dichterbij kom, word ik kleurrijk welkom geheten in Wynwood, een opkomende wijk ten noorden van downtown Miami.

Street art

Het voormalige ‘Little San Juan’, een naam die zich heeft ontleend aan het aantal inwoners uit Puerto Rico, is in een paar jaar getransformeerd naar het ‘center of cool’ van Miami. In 2009 bedacht Tony Goldman, een wijkontwikkelaar, dat hij van dit mekka voor graffiti best een hippe wijk kon maken. Immers, de oude warenhuizen, bijna geheel raamloos, lenen zich uitstekend voor street art, bedacht hij zich. Hij bracht een groep experts bij elkaar en tezamen zijn ze als curators de werken van de wijk samen gaan stellen, wat heeft geresulteerd in een uitermate eclectische collectie: naast old school graffiti ontbreken de nieuwste genre-ontwikkelingen zeker niet. Werken van artiesten uit eigen land, VS, floreren naast werken van artiesten uit onder meer Brazilië, België, Mexico, Verenigd Koninkrijk, Japan en Singapore in deze nieuwste hipsterwijk van Miami.

Wynwood Art District

Wynwood Walls

Er is geen muur onaangeraakt gebleven. Overal waar je kijkt, doen kleurrijke afbeeldingen de ronde. Er is geen snelle ‘tag’ te zien in Wynwood, voornamelijk masterpieces van topartiesten. En die zijn vooral te bewonderen in de ‘Wynwood Walls’. Eens in de zoveel tijd verandert de collectie, maar het is duidelijk dat graffiti zich prima laat exposeren. Werken die zich bevinden binnen het Maori genre wisselen zich af met kleurrijke situatieschetsen en ontboezemende gemaskerde dames. Buiten deze muren is onder meer werk van Nunca en Interesni Kazki uit Oekraïne, Swoon en Barry McGee uit de VS, te aanschouwen.

Ik raak gebiologeerd door het center of cool van Miami. De kleurenexplosie laat me niet los en de diverse werken op deze goed uitbestede muren geven mij daadwerkelijk het ‘hipster gevoel’. Wat is street art toch gaaf! En wat voel ik mij toch cool op dit moment!

Wynwood Art District

Innovatie

Naast de afwisselende expositie, zijn er zeventig galerijen, winkeltjes, antiquariaten en barretjes te vinden, want zo’n goed concept levert natuurlijk geld in het laatje op. De wijk staat heden ten dage in schril contrast met de rondom gelegen wijken, hoewel Wynwood ook haar schare aan verloederde gebouwen kent. Echter, deze worden op artistieke wijze opgenomen in het decor van de openlucht expositie. Tony Goldman heeft er een goed ondernemend oog voor gehad; zijn missie is geslaagd.

Meer weten?

Breng dan een bezoek aan www.wynwoodmiami.com en thewynwoodwalls.com.

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *