Een van de hoogtepunten Kuala Lumpur: Merdeka Square

Breng bij een bezoek aan Kuala Lumpur ook een tijdje door op het Merdeka Plein. Dit plein is het plein waar op 31 augustus 1957, na 150 jaar Britse overheersing, de onafhankelijkheid van Maleisië werd uitgeroepen. Ieder jaar wordt  hier op genoemde dag de onafhankelijkheid van het land gevierd. Duizenden Maleisiërs komen dan naar het plein om feest te vieren. In de maand mei wordt het evenement Colors of Malaysia gehouden. Hierbij worden alle toeristische hoogtepunten van het hele land tijdens een parade gepresenteerd.

Vlaggenmast

In het midden van het grote plein staat een 90 meter hoge vlaggenmast. Naar verluidt is het een van de hoogste vlaggenmasten ter wereld. Iedere dag wordt daar de nationale vlag van Maleisië gehesen ter herinnering aan de onafhankelijkheid van het land. Het plein is tevens een plaats waar meerdere malen per jaar festivals worden gehouden. Op het grasveld wordt af en toe een partij cricket gespeeld. Het plein is ook de start en finish plaats voor de jaarlijks terugkerende Marathon van Kuala Lumpur.

Historische gebouwen

Het plein wordt geflankeerd door een aantal historische gebouwen. Alle gebouwen zijn gebouwd rond het begin van de jaren 1900 tot 1910. Een van de gebouwen is het Sultan Abdul Samad gebouw. Het gebouw is gebouwd in de Moorse stijl, afgewerkt met islamitische kenmerken. Het gebouw is gerealiseerd in 1897 en ontworpen door A.C.Norman. Wat opvalt is de 40 meter hoge klokkentoren met koperen kegel. In de avond wordt het gebouw op een bijzondere wijze belicht. Het gebouw is vernoemd naar de voormalige sultan van de provincie Selangor. Het gebouw wordt momenteel gebruikt door een Maleis ministerie. Voorheen was hierin gevestigd het textielmuseum en het Hooggerechtshof van Maleisië.

 

 

City Gallery

Ook ligt naast het plein de Kuala Lumpur City Gallery; een gratis informatiecentrum en museum waar je van alles over de hoofdstad te weten kunt komen. Onder het Merdeka Square ligt Plaza Putra, hier vind je eetgelegenheden, wat winkeltjes en een grote parkeergarage.

Hoe te bereiken

Het Merdeka plein is gelegen op de route van de Hop on Hop off bus die rond rijdt in Kuala Lumpur. Ook is het plein te bereiken met de LRTY. Stap dan uit op het station Masjid Jamek. Voor anderen kun je uiteraard ook gebruik maken van een van de vele taxi’s die Kuala Lumpur rijk is. Bevind je je in de buurt van China Towm Kuala Lumpur, dan is een wandeling van ongeveer 10 minuten nodig om het plein te bereiken.

Toeristisch treintje

Heb je genoeg van het bekijken van de mooie gebouwen rond het Merdeka plein, boek dan een tocht met een treintje bij het kantoor van Go Kl op het plein. Het treintje, met ongeveer 12 zitplaatsen brengt je langs allerlei attracties, zoals het birdpark, het butterfly park, het sculpture park, the national mosq en  the national science centre, dat alles gelegen in een mooi en uitgebreid park. Je kunt bij het begin instappen en vervolgens uitstappen bij de attractie die je wilt bezoeken. Na het bezoek aan je attractie  stap je weer in het treintje die voor jou de route vervolgt.

DSC_2006

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.