Vijf dingen die je niet wist over Panama-Stad

Panama-Stad heeft niet de bekendheid van andere steden in Midden-Amerika zoals Mexico-Stad, Antigua of Granada. Jammer, want het is een stad die enorm veel te bieden heeft voor de toerist. We brachten recent een week door in Panama -Stad en vertellen je graag vijf dingen die je vast nog niet wist over deze moderne metropool.

Panama stad

Wist je dat Panama-Stad de meest kosmopolitische stad is van Midden-Amerika?

Waar anders dan in Panama word je begroet door enorme wolkenkrabbers. Regelmatig kregen we te horen dat Panama-Stad lijkt op Miami, maar omdat we daar nooit geweest zijn vonden wij Panama wel wat weg hebben van Abu Dhabi. Dezelfde groene stroken en parken tussen de torens die honderden meters hoger in de blauwe lucht prikken. Aan het einde van de dag zorgt de zee voor een warme bries, de speeltuinen zijn vol met gezinnen en hardlopers en fietsers komen in beweging na een dag hard werken. Een mooi moment om door de stad te wandelen of een cocktail te drinken bij een van de betere restaurants van Panama-Stad.

 

 

De wolkenkrabbers herbergen zowel appartementen als kantoren van multinationals. Veel scheepvaartmaatschappijen en banken hebben hier hun regionale hoofdkantoren. Panamezen zijn niet vies van in het oog springende architectuur zoals de gedraaide F&F Tower.

Wist je dat je midden in de stad in de jungle kunt lopen?

Panama heeft niet alleen perfect gemanicuurde parken met een zacht bedje van gras die dagelijks bewaterd worden, maar ook een echte jungle. Het Metropolitan National Park is een stuk natuur dat al ruim honderd jaar beschermd werd en daardoor redelijk intact is gebleven. Het is een toevluchtsoord voor dieren en je kunt hier van alles tegen komen zoals apen, toucans en agoeti’s. In het park kan je diverse wandelingen maken van een half uur tot een uur. Hoe dieper je het park intrekt hoe meer het geluid van de auto’s verstomt en het gezoem van de krekels de overhand krijgt.

Panama stad

Wist je dat Panama-Stad baanbrekende architectuur en een hypermodern museum herbergt?

Het nieuw geopende Biomuseo in Panama-Stad is een bijzonder gebouw.Architect Frank Gehry liet zich inspireren door de kleuren van Panama en ontwierp dit speelse en unieke gebouw. De Panamezen zijn er enorm trots op dat dit het enige gebouw is van Frank Gehry in Latijns-Amerika. Deze architect is ook verantwoordelijk voor bekende bouwwerken zoals het Guggenheim in Bilbao en de Art Galary of Ontario in Toronto. Het gebouw huisvest één van de meest moderne musea in de regio. Met een interactieve tentoonstelling waarbij beelden van Panama boven, onder en rondom je heen worden weergegeven word je direct gegrepen door de natuur van het land. Het groen van de kikker, het blauw van de zee, de gele snavel van de toucan. De vogels gaan tekeer boven je hoofd terwijl de walvishaai onder je door schuift. Ook de rest van het museum maakt gebruik van de nieuwste technieken. Zo leerden we bijvoorbeeld hoe de creatie van Panama zorgde voor een nieuwe ijstijd en hoe dieren uit Noord- en Zuid-Amerika voor het eerst oog en oog met elkaar stonden. Zo’n hypermodern en informatief museum hadden wij niet direct verwacht in Centraal-Amerika.

Panama stad

Wist je dat carnaval er uitgebreid gevierd wordt?

Is Carnaval in Rio de Janeiro je wat te extreem maar wil je wel een mooi en uitdagend feestje meemaken, dan zit je in Panama-Stad helemaal goed. Carnaval wordt uitgebreid gevierd met enkele speciale lokale tradities. Zo zijn er de Diablos, mannen in duivelpakken die met hun zwepen mensen slaan (ja echt!). Minder eng zijn de enorme water parties, overdag treden er artisten op die vooral de laatste muziek spelen zoals reggaeton. Om de toeschouwers te verkoelen worden ze natgespoten vanaf enorme tankwagens. Alsof dat nog niet genoeg is, loopt de halve stad met een supersoaker rond. Er zijn tijdens carnaval diverse optochten, de meest traditionele vindt plaats op zondag wanneer de dames gekleed in zogenaamde polleras. Deze traditionele jurken bestaan uit vele lagen jurk en kant.De grote optocht op dinsdag is een feest voor iedereen. De trommelaars gaan flink te keer om voor swingende ritmes te zorgen. Schaargeklede koninginnen zorgen voor een overdaad aan glitters maar ze worden afgewisseld door bejaarde dames die de salsa dansen in zwierige jurken. Carnaval in Panama is echt een feest voor alle leeftijden.

Panama stad

Wist je dat de stad in 1671 door piraat Henry Morgan werd aangevallen en verwoest?

Als je het huidige moderne uiterlijk van de stad ziet is het moeilijk te geloven, maar Panama is eigenlijk één van de oudste steden op het continent. Het was zelfs de eerste permanente stad aan de Pacifische kust. Het was een bloeiende stad tot een bekende piraat in 1671 de stad met de grond gelijkt maakte. Uiteindelijk werd de stad wel weer herbouwd maar op een iets andere locatie.De ruïnes van wat ooit een magnifieke stad was, zijn nu een UNESCO Werelderfgoedsite, Panama Viejo. Lopende door de ruïnes met in de verte de wolkenkrabbers en aan de andere kant de kust vol zeevogels besef je des te meer wat een bijzondere stad Panama is.
Panama stad

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.