Ondergronds avontuur: de Antwerpse ruien

Antwerpen een van de populairste stedentripbestemmingen onder Nederlanders. Slenteren door het historische centrum van de Scheldestad. Shop till you drop op de Meir, in de Stadsfeestzaal of op de Keyerlei. Genietend van Belgische lekkernijen als rijkelijk gevulde pralines of een Bolleke met gouden schuimkraag. Kunst en mode gaan hand in hand in de sinjorenstad. Antwerpen heeft bovengronds haar bezoekers veel te bieden, maar wist je dat er in ’t Stad een ondergronds avontuur op je wacht?
Antwerpse ruien

Antwerpse ruien

“Ruien?” hoor ik je denken, “wat zijn dat nu weer?” Een rui is een watersingel. In Antwerpen maken ze deel uit van de geschiedenis van de stad die teruggaat naar de vroege Middeleeuwen. Toen was de Vlaamse provinciehoofdstad nog slechts een burcht. In de eeuwen die erop volgden groeide en groeide de stad, waarbij telkens een nieuwe watersingel aangelegd werd. De ruien kenden diverse functies. Zo werden ze gebruikt als afbakening van de stad en diende als verdediging. De waterwegen werden eveneens gebruikt door schippers die turf of water leverden aan de ambachtslui. Misschien wel de belangrijkste functie was die van afwateringskanaal. Regen- en afvalwater vindt via de ruien een weg naar de Schelde.
Antwerpse ruien

Anno Nu

In 2005 kun je afdalen in de Antwerpse ruien. Vanuit het Ruihuis aan de Suikerrui 21 ga je met een ervaren gids op ondergronds avontuur. Een vochtige wandeling langs oude gewelven en fundamenten, onder bruggen door en langs sluizen. Je krijgt een speciaal kijkje in de historische stadskern die zich boven je hoofd bevindt. Je zakt voor een zo’n drie uur af in de onderbuik van de stad. Je gids verrast je met interessante weetjes en anekdotes.

Pak en laarzen aan

Op een koude decemberdag meld ik me bij het Ruihuis, voor het ondergrondse avontuur in de Antwerpse ruien. Ik heb al weken vooraf gereserveerd, want het aantal plaatsen tijdens de rondleiding is beperkt en de ruien zijn een geliefd uitstapje.

Trek een broek aan die vies mag worden

luidde het advies die ik in mijn bevestigingsmail ontving. Bij het binnenkomst krijg ik een groen pak, een soort regenpak, aangereikt en kan ik tussen de vele rubberen laarzen mijn maat uitkiezen. Met een opdraai zaklamp in de hand, ben ik klaar voor de tour.
Antwerpse ruien

Via de Schelde naar Grote Markt en terug

Vanuit de Suikerrui loodst de gids haar groepje richting de Schelde. Ik vind het raar idee dat je zo dicht bij deze levensader van Antwerpen bent, zonder deze daadwerkelijk te zien. Maar dat gevoel zal ik de gehele tocht blijven houden. Onder de burchtgracht door, boven ons de putdeksels in de straten. Het is bizar te weten dat je onder de drukke Grote Markt loopt, waar passanten geen enkele notie hebben van het feit dat er op een paar meter onder hen, zich een groep mensen bevindt.

 

 

Ik ben al ontelbaar veel keren in Antwerpen geweest en zal er blijven komen, maar mijn bezoek aan de Antwerpse ruien, was een van de meeste bijzondere dingen die ik in deze stad ondernam.
Antwerpse ruien

Mocht je aan een bezoek willen brengen aan de Antwerpse ruien, denk dan even aan het volgende:

  • Reserveer op tijd
  • Hou er rekening mee dat je reservering geannuleerd kan worden (bijvoorbeeld naar hevige regenbuien)
  • Doe goede (wandel)schoenen aan

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.