Mijn top 5 voor Frans Baskenland

Frankrijk is een veel bezocht land. Zelf ben ik er ook al heel vaak geweest, toch was er een gebied wat ik nog nooit bezocht had: Baskenland.
Espelette- Baskenland

Ik had er niet zoveel verwachtingen van, maar ik werd positief verrast. Zo verrast dat ik het jaar erna weer ging en ook dit jaar er weer een kijkje ga nemen. De ligging vlakbij de Béarn, Pyreneeën en Les Landes speelt ook mee, maar Baskenland was toch wel echt de grote verrassing. Je vindt er mooie natuur, een geheel eigen cultuur (incl. taal, sport, vlag en gerechten), mooie witte huizen met rode luiken, de pelgrimsroute, leuke steden en een ruige kustlijn. Ben jij hier ook niet erg bekend? Lees dan hieronder mijn top 5 of kijk bij de reisverslagen (2012 en 2013) waar nog meer tips staan.

1. Espelette

Espelette is een leuk klein plaatsje in Frans Baskenland. Wat je meteen opvalt is dat de witte huizen met rode luiken vol hangen met rode pepertjes. Piment d’Espelette deelt zijn naam met een klein dorpje in Frans Baskenland: Espelette. Het is daar, en in 9 omliggende dorpjes, waar deze speciale kleine peper gekweekt wordt.

Het verhaal is dat Columbus het plantje meenam uit Mexico, maar dat het nergens kon gedijen, behalve dan in de streek Aquitane, waar Espelette ligt. Hedendaags wordt streng gecontroleerd dat de peper enkel uit één van deze tien dorpjes komt. Piment d’Espelette heeft sinds 1999 dan ook een erkend AOC-label (appellation d’origine contrôlée).

Espelette Baskenland

Espelette Baskenland

2. Foret d’Iraty en omgeving

Dit bos ligt tegen de Spaanse grens aan en het is er zo mooi! We rijden langs bergweggetjes met mooie uitzichten en veel dieren op/langs de weg, zoals koeien, schapen, gieren en Potoks (paarden). En we lunchen lekker aan de rivier met uitzicht op mooie natuur en de Potoks paarden. Zoveel mooie natuur en vooral zoveel dieren, dat hebben we nergens nog zo gezien in Frankrijk. Wij zijn fan!

Forêt d'Iraty en omgeving Baskenland

Forêt d'Iraty en omgeving Baskenland

Forêt d'Iraty en omgeving Baskenland

Forêt d'Iraty en omgeving Baskenland

Forêt d'Iraty en omgeving Baskenland

3. Gorges d’Holzarté

Deze kloof bevindt zich in de Haute Soule de meest Oostelijke provincie van Baskenland met de hoogste bergtoppen zoals Pic d’Orhy met zijn 2017 m. Op ongeveer 8 km van de Spaanse grens ligt een van de spectaculairste bezienswaardigheden van de Franse Pyreneeën: de Passerelle d’Holzarté, een enorme wiebelende hangbrug, 140m lang en 171 hoog. Vroeger (in 1920) werd de brug gebruikt voor de houtproductie, nu wordt deze gebruikt om het vee in de vroege zomer naar de hoger gelegen weiden te verplaatsen.

 

 

Het pad ernaartoe is steil en vol keien die glad zijn bij vochtig weer (bij ons dus), gelukkig zijn er staalkabels op de moeilijkste plekken. Na ongeveer driekwartier lopen kom je bij het punt dat de Gorges d’Holzarté en de Gorge d’Olhadubi elkaar ontmoeten. Bij de brug heb je een spectaculair zicht op de kloof. Je kunt na de brug de route vervolgen, wij zijn na de brug weer dezelfde route terug gelopen.

Gorges d'Holzarté

Gorges de Holzarté

Gorges d'Holzarté

4. Gorges de Kakouette

Een wandeling door een mooie kloof, die heel weelderig begroeid is. Op sommige plekken maar 3m breed en wel 350m hoog. Soms flink klimmen maar meer dan de moeite waard. Met nat weer kun je deze beter niet wandelen, de houten planken en stenen worden dan spiegelglad.

Gorges de Kakaouette

Gorges de Kakaouette

Gorges de Kakaouette

5. Roncevaux pass /puerto de Ibañeta, route naar Santiago de Compostela

De pas ligt op ruim 1000m hoogte. Van de pas en het uitzicht hebben we niet veel gezien, het was heel erg mistig namelijk, maar het gaat ook meer om de route ernaartoe die heel steil en bochtig omhoogklimt én waar je verschillende pelgrims tegen komt, op weg naar Santiago de Compostela. Dit maakt de weg gevaarlijk (overal lopende mensen op de weg) maar ook heel bijzonder. Daarom verdient dit een plekje in onze top 5.

Puerto-de-Ibañeta

Pelgrims-Ibañeta-Baskenland

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *