Een winters Openluchtmuseum

In de koude en donkere dagen die zo kenmerkend zijn voor het einde van het jaar, biedt het Openluchtmuseum in Arnhem een warm en verlicht onthaal. Ook al is het buiten guur en koud en striemt de wind bij vlagen in je gezicht, je duikt er tijdens je bezoek even onder in een hartverwarmende en gemoedelijke wintersfeer.

De sfeer is die van vroeger, van 1900 en van nog eerder. Het was de tijd dat de meeste mensen niet veel bezit hadden en elkaar opzochten in de winterdagen. In het museum dat 44 hectare groot is, kun je de ambiance en de menselijke warmte van toen nog eens proeven.

Het winterspel

Het winterspel

Het winterspel

Rond de feestdagen is een flink deel van het museum opengesteld en kun je er naar hartenlief wandelen, ontdekken of spelen. Dat begint al meteen bij de ingang, met het winterspel. Personage Lambertus beheert in dit spel een warm water- en vuurwinkeltje en je kunt zijn knecht worden om te helpen bij de verkoop van allerlei producten. Die verkoop leidt je dan met de nodige opdrachten door het park heen. Bij diezelfde ingang, voor de Amsterdamse Westerstraat, ligt een ijsbaan. De winterpret kan beginnen nadat je de schaatsen hebt ondergebonden. En wanneer je er na vele rondjes op het gladde ijs even genoeg van hebt bieden de omliggende koek en zopie kraampjes allerlei winterse lekkernijen zoals glühwein en snert.

Schaatsbaan

Schaatsbaan

Winters zijn in de regel fris en van het ene historische gebouw naar het andere ontdek je hoe men door de eeuwen heen het koude seizoen beleefde. In de Stolpboerderij wordt een winters verhaal verteld over een ijsboot, in het Brouwhuis wordt ’t Goeye Goet winterbier gebrouwen en in het Zeeuwse kerkje worden prachtige optredens verzorgd met muziek en zang. Achter de dubbele ophaalbrug ligt aan het water de Zaanse buurt met een poffertjesrestaurant, een bakkerij met heerlijke warme koeken en zelfs een rupsbaan voor de jongsten.

Dubbele ophaalbrug

Dubbele ophaalbrug

Kou

De kou vergeet je even wanneer je je handen kunt warmen bij één van de vele vuurkorven die hiervoor op het terrein zijn geplaatst. Of als je warm wordt van het sleeën op de helling voor de Windkorenmolen, of als je gefascineerd raakt door de Hollandse spellen bij het Kindererf. Er is voor iedere leeftijd wel iets leuks en interessants in het Openluchtmuseum.

Vuurkorf

VuurkorfSleeën bij de Windkorenmolen

Sleeën bij de Windkorenmolen

Donker

Zodra het donker wordt laat het museum al haar verlichting zien. De ouderwetse trams die rond het park rijden en worden onderhouden in een heuse remise, doen dan hun lampen aan. Witte en gekleurde lichtjes versieren de vele gebouwen, die er dan extra knus uit komen te zien. Het warme gevoel dat door de feestdagen wordt meegebracht, doet zo nog intenser aan.

Eén van de trams

Eén van de trams

Wanneer de nacht valt wordt er nog steeds geschaatst en het tafereel lijkt winterser dan overdag. Totdat het museum sluit vermaken de mensen zich, zoals altijd beseffend dat één dag toch weer te kort is om er alles te beleven wat je zou willen. Gelukkig duurt het winterseizoen in dit museum tot en met 11 januari 2015. Dat laat je alle tijd om hier opnieuw van te genieten en nog meer mee te maken, als toerist in onze eigen geschiedenis.

Ophaalbrug bij nacht

Ophaalbrug bij nacht

Schaatsen in het licht

Schaatsen in het licht

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.


&nbsp:

Comments are closed.