Een winterse wandeling door de Hoge Venen

In de kerstvakantie een week naar de Ardennen. Dat betekent van tevoren stiekem dromen over besneeuwde heuvels en heel veel sneeuwpret. Helaas, er kan ook andere nattigheid uit de lucht vallen…. Gelukkig is er binnen genoeg te doen zoals het bezoeken van de grotten, het museum in Stavelot of de thermen in Spa. Op een droog moment liepen we een prachtige wandeling door het veen van Poleûr in Nationaal Park De Hoge Venen.

Smalle stroompjes water kruisen het pad.

Smalle stroompjes water kruisen het pad.

De Hoge Venen

De Hoge Venen maakt onderdeel uit van de Belgische Ardennen. Op deze hoogvlakte bevindt zich het hoogste punt van België en het is de plek waar de meeste regen valt. Een klein deel van De Hoge Venen bestaat echt uit veen. Het veen ontstaat door resten van planten en een goede aanvoer van water. Hierdoor groeit de bodem gemiddeld met 1 millimeter per jaar en dus 10 centimeter per eeuw.

Wandelen door De Hoge Venen

De mooiste wandeling in dit gebied is bij het veen van Poleûr. De wandeling van ruim 4 kilometer gaat letterlijk over het veen heen, hiervoor is een route aangelegd met houten plankieren. Trek vooral schoenen met profiel aan, want als het hout nat is kan het glad zijn. Al snel tref je onderweg borden aan met achtergrondinformatie over de omgeving. Voor kinderen is dat een extra motivatie om te lopen, vooral als je vraagt:

Wie ziet als eerste het volgende bord?

Zoef, voor je er erg in hebt rennen ze alweer vooruit. De borden zijn overigens erg informatief en laten met tekst en beeld goed zien hoe De Hoge Venen is ontstaan en zich momenteel ontwikkeld.

Het pad over het veen van Poleur in De Hoge Venen.

Het pad over het veen van Poleur in De Hoge Venen.

Een extra dimensie aan de wandeling ontstaat door het achterstallige onderhoud aan de wandelroute. Laat je daardoor niet tegenhouden, want ontbrekende planken zorgen juist voor het avontuurlijke tintje. Een groot deel van de wandeling voert door het open veld met hier en daar een berk of den. Onder het houten pad ligt een drassige ondergrond met heldere waterstroompjes. Het laatste deel van de wandeling gaat langs het bos, je passeert dan ook het weerstation van de Belgische meteorologische dienst. Hier worden gegevens opgeslagen zoals de temperatuur, windsnelheid en neerslag. Over neerslag gesproken…. het weerstation had inmiddels weer nattigheid te meten, dus even de pas er in en naar de auto.

 

 

Deze korte wandeling is in een uur te lopen en dus ook op een regenachtige dag prima tussen de buien door te doen. Bij mooi weer biedt het naastgelegen restaurant vanaf het terras een prachtig uitzicht over het wandelgebied. Voor kinderen is er een speeltuintje. Ideale plek om in de zomer na te genieten van de wandeling.

Het pad slingert door de natuur.

Het pad slingert door de natuur.

Het laatste stukje van de wandeling gaat langs het bos.

Het laatste stukje van de wandeling gaat langs het bos.

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.


&nbsp:

Comments are closed.