Strips ontdekken in Brussel

Wist je dat je overal in Brussel strips kunt ontdekken? Op veel blinde muren vind je tekeningen van bekende en minder bekende striptekenaars. Denk aan stripfiguren als Guust Flater, Lucky Luke, Robbedoes en Kuifje.
stripmuseum_cor.jpg

Strips & Brussel de perfecte combinatie

Strips en de stad Brussel gaan al heel lang samen. Er is zelfs een stripmuseum in Brussel. Het Belgisch Stripcentrum bestond vorige maand 50 jaar en wij mochten de viering in de avond meemaken. Maar niet voordat we overdag een flinke wandeling maakten langs de stripmuren onder leiding van de humoristische museumgids Kurt. Bekijk de route of ga naar de site van Toerisme Belgie om te downloaden.

stripmuur-4-brussel

stripmuur-2-brussel

stripmuur-3-2-brussel

comics-art-museum-bezoekers-foto

comics-art-museum-gebouw-brussel

Een volwaardig kunstgenre

Waar het merenddeel van ons Nederlanders vooral de Suske & Wiske, Kuifje, de bekende manga’s en andere strips kennen zijn de strips een volwaardig kunstgenre geworden. Originele platen worden per opbod verkocht of gaan van hand tot hand onder auteurs en verzamelaars. Op de kunstmarkt creëert een handvol grote tekenaars origineel werk zonder dat er sprake van is om het te publiceren. Veel strips worden al lang niet meer met de hand getekend; de computer is ook hier onmisbaar geworden. Het is een instrument voor documentatie, inkleuring, zetwerk en mise-en-scène.

25-jarig-bestaan-brussel

 
ZIE OOK: Bespaar veel geld met de Brussels card
 

Peyo?

Sinds 3 oktober 2014 heeft het museum een permanente tentoonstelling over Peyo. De oplettende lezer weet natuurlijk direct wie dat is. Weet je het niet? Het is de vader van die kleine blauwe wezens, de smurfen! Peyo (1928-1992) is meest bekende Belgische tekenaar ter wereld. Zijn eerste strips waren Johan en Pirrewiet. De 1e smurf tekent hij daarna in 1958. Zo oud zijn de smurfen dus al! Nadat het Amerikaanse CBS van de smurfen een tekenfilm maakte in de Hanna-Barbera studio’s werden ze wereldwijd bekend.

Peyo, vader van de smurfen

Peyo, vader van de smurfen

smurfen-brussel

Ook te bekijken op Google Streetview

Het Belgisch Stripcentrum is sinds kort ook te bekijken via Google. Met het Streetview voor musea kun je aan het einde van het jaar op je eigen desktop of tablet binnenkijken in het museum vanuit je luie stoel. Ontdek het museum zelf in 360° op Google.nl of like hun Facebook pagina.

Google maakt opnamen in het strip museum

Google maakt opnamen in het strip museum


 

 

Top 10 meest bezochte monumenten

Het Belgisch stripcentrum is gevestigd in een schitterend gebouw, ontworpen door Victor Horta. Het staat op de 7e plek van meest bezochte monumenten door citytrippers naar Brussel. Elk jaar bezoeken 200.000 mensen het museum om de duizenden stripplaten te bewonderen. Fijn is dat het museum in 1 van de oudste wijken van Brussel ligt vlakbij het ‘Ilot Sacré’, de Grote Markt en de Koninklijke Wijk. Na het museumbezoek kun je zo verder struinen en Brussel ontdekken tijdens je citytrip.

Markt in Brussel

Markt in Brussel

uitzicht-brussel

toeristen-uitkijken-over-brussel

Tijdelijke tentoonstellingen

In het museum vind je ook tijdelijke tentoonstellingen. Deze exposities kun je verwachten in 2014 en 2015

  • Tot en met 1 maart 2015: Beeldig Brussel – 25 jaar beelden in stripboeken. Curatoren: Jean Auquier – JC De La Royère
  • 17 maart 2015 tot 6 september 2015: De werelden van Thorgal. Curator: Thierry Bellefroid
  • Tot en met 16 november 2014: 100 jaar strips in de Balkan – Het stripverhaal in het verzet
  • 2 December 2014 tot 31 mei 2015: Rosinski van Polen. Curator: Patrick Gaumer
  • T/m 19/10/2014: Mevrouw Livingstone (Barly Baruti en Christophe Cassiau-Haurie – Glénat)

  • 21 oktober tot 7 december 2014: Brussels in Shorts 2 (Oogachtend, met Passa Porta)

Bezoekinformatie

Het Belgisch Stripcentrum is elke dag geopend van 10-18h. In het museum heb je gratis wifi zodat je direct je ervaringen kunt delen op social media. 3,8% van de bezoekers komt uit Nederland en 40% is Frans. Wij hopen natuurlijk dat jij nu ook een kijkje gaat nemen! Om je reis naar Brussel voor te bereiden kijk je op onze Brussel pagina’s. Tot slot 2 tips: Met de Thalys ben je in iets meer dan een uur vanaf Amsterdam in hartje Brussel. Overnacht in een klassiek hotel met de grandeur van vroeger in het Radisson Blu Hotel. Zit je liever wat hoger? Bekijk dan de tips voor overnachten in Brussel.

Belgisch Stripmuseum

Zandstraat 20
1000 Brussel
België
Telefoon: +3222191980
De entree van het Strip centrum in Brussel

De entree van het Strip centrum in Brussel

Met de Thalys naar Brussel

Genieten in de Thalys naar Brussel

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

&nbsp:

Comments are closed.