Multiculti Montréal

Montreal is de grootste stad van de provincie Quebec en na Toronto de grootste stad van Canada. Montreal ligt op een sikkelvormig eiland in de Saint Lawrencerivier, Île de Montréal. De naam van de stad is afgeleid van de nabijgelegen heuvel ‘Mont Royal’, oftewel Koninklijke Berg.

De stad is in 1642 gesticht door de Fransen als deel van hun kolonie Nieuw-Frankrijk. De stad wordt wel eens het ‘Parijs van Noord-Amerika’ genoemd.

Multi-culti

Montreal is een belangrijk internationaal centrum voor handel, industrie, financiën en cultuur. En dat multiculturele blijkt al snel als we op onze eerste dag in een optocht vol zang en dans belanden. We zien de meest uiteenlopende culturen voorbij komen: de Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse, Bulgaarse… Op het eiland Île de Montreal is een compleet festival met wereldse muziek en eten en drinken uit verschillende windstreken.

Montreal optocht

Montreal optocht

Europese invloeden

In Amerika hebben de steden vaak geen echt centrum. In Toronto zag je dit ook, maar in Montreal zijn de Europese invloeden van de Franse bezetting goed zichtbaar. Het oude deel van de stad is bestraat met keien, heeft knusse straatjes en leuke pleinen met straatmuzikanten en kunstenaars. ’s Avonds is het plein mooi verlicht.

Montreal

Montreal

Oude stad Montreal

Oude stad Montreal

Ondergrondse stad

Montreal ligt op een punt in Quebec waar verschillende klimaatzones elkaar snijden, waardoor het een zeer veranderlijk klimaat heeft. Er valt gemiddeld meer sneeuw in Montreal dan in Moskou. Bovendien valt er in Montreal jaarlijks 897 millimeter regen. De gevoelstemperatuur kan echter nog veel lager worden door de kille wind die typerend is voor de stad. De laagste temperatuur ooit gemeten in Montreal is -42 en de hoogste is 37,6 graden.

 

 

Vanwege dit veranderlijke klimaat is Montreal eigenlijk ‘twee steden in één’. Om de inwoners tegen de ijzige kou te beschermen is een enorm complex van ondergrondse hallen en tunnels onder het centrum aangelegd. In de ondergrondse stad zijn zo’n 1600 winkels, banken, faculteiten, hotels, restaurants, bioscopen, musea en kantoren. Ook heeft het complex zeven metrostations, twee treinstations, een busterminal en een hockey-arena. Er zijn meer dan 120 in- en uitgangen. De ondergrondse stad wordt dagelijks gebruikt door zo’n 500.000 mensen, vooral om het verkeer en de strenge winters te ontwijken.

Fietsen door de stad

Montreal is groot en voor de afwisseling is het leuk om er een stuk te fietsen. De fietsen van Bixi kan je huren voor $7 per 24 uur en als je per keer maximaal een half uur fietst komen er geen extra kosten bij. En dat is prima te doen, want met in totaal 411 punten is er bijna in elke straat wel een fiets te krijgen of in te leveren. Pak op Île de Montréal ook de fiets, dan kan je zelfs een rondje maken over het Formule 1 circuit van Canada.

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

Comments are closed.