Travelwish: Lille

Als ik te lang niet op reis ben geweest begint het bij mij te kriebelen. Na een maand, een week of soms al een dag nadat ik voet op Nederlandse bodem heb gezet. Wanderlust is een woord dat de lading precies dekt; een sterk verlangen naar wandelen of reizen en de wereld te verkennen. Vooral als het in Nederland weer eens regent en er een hele stapel werk op mij wacht droom ik weg bij beelden van prachtige stranden, levendige steden en nieuwe culturen. En ja, het is weer zover; ik wil weer een nieuwe bestemming verkennen!

Wanneer ik mijn bureau bekijk zucht ik toch even; er ligt te veel werk om langer dan een paar dagen weg te gaan. Het wordt dan maar een korte stedentrip, liefst makkelijk te bereiken, maar wel een stad waar we iets nieuws kunnen ontdekken. Dan krijgen we de tip naar Lille te gaan, een Franse stad dicht tegen de grens met België aan. Lille? Bij Frankrijk denk ik toch aan de bekende Bordeaux wijnstreek of de Franse stranden, maar niet aan een kleine stad in het Noorden.

Het Parijs van het Noorden

Een korte zoektocht op Google maakt me al snel toch heel enthousiast. Ik lees over het ‘Parijs van het Noorden’, zie fotogenieke straten met historische gebouwen, bekijk de kaarten van restaurants die delicatessen serveren waar ik heel gelukkig van word. En de stad is binnen een paar uur te bereiken, per auto of met de Thalys van NS International. Want waar ik eerder al een keer naar Parijs ging met de Thalys, wist ik nog niet dat er nu ook een rechtstreekse treinverbinding is tussen Amsterdam Centraal en Lille. Met de trein ben je nu dus binnen 2 uur en 40 minuten in Lille; ter vergelijking, dat is ongeveer de reistijd die ik normaal gesproken nodig heb van Amsterdam naar Maastricht. En heb ik het al over de mooie musea gehad die je in Lille kan bezoeken? Ik ben om. Wellicht heb ik Lille helemaal verkeerd ingeschat.

Lille Grand Place

De rijke geschiedenis van Lille

En zo komt het dat ik nu achter mijn laptop zit. Het hotel is geboekt, Ibis Styles Hotel in het midden van het centrum, en nu verwonder ik me op de website van de Office de Tourisme de Lille over wat er allemaal te doen en te zien is in Lille, of Rijsel zoals de stad ook genoemd wordt. In 2004 werd Lille uitgeroepen tot “European Capital of Culture”. Een titel die de stad, met ruim tien eeuwen geschiedenis, eer aan doet. Lille is verbonden met het erfgoed van klinkende namen; van Marguerite van Vlaanderen en Filips de Stoute, tot aan de Habsburgers en Karel V.

Kunstliefhebbers zoals ik kunnen hun hart ophalen bij de verschillende musea; vanwege de omvang van de permanente collectie met werken van Rubens, Van Dyck, Goya, Delacroix en Rodin, wordt het Palais des Beaux-Arts van Lille ook wel beschouwd als het op een na belangrijkste museum van Frankrijk, na het Louvre uiteraard. Maar ook het Museum van de Hospice Comtesse maakt mij enthousiast; in het oude stadscentrum is het hospitaal dat in 1237 werd gesticht door de gravin Jeanne de Flandre nu het decor voor een collectie schilderijen, wandtapijten, houten sculpturen en porselein. En ik weet nu al dat mijn vriend fan zal zijn van het LaM, het prestigieuze museum voor moderne kunst met werken van Braque, Kandisky, Klee, Léger, Miro, Modigliani, Picasso… Op mijn lijst van ‘must sees’ noteer ik ook meteen de Notre-Dame de la Treille kathedraal, gewijd aan de Maagd Maria, en enkele van de andere prachtige kerken van Lille.

De Geboorte van Venus Amaury Duval

De Geboorte van Venus Amaury Duval, Palais des Beaux-Arts van Lille

Travelwish: Lille

Omdat Lille niet te groot is, wil ik zeker een stadswandeling maken langs alle bezienswaardigheden, zoals de kathedraal Notre-Dame de la Treille, het geboortehuis van Charles de Gaulle en het Parc Zoologique de Lille dat gratis toegankelijk schijnt te zijn. Kunnen we meteen een bezoek brengen aan de Citadel, het verdedigingswerk van de stad dat nog steeds bezet wordt door het leger maar op zondag te bezoeken is. Gebouwd tussen 1667 en 1670 door Sébastien Leprestre is het stervormige bouwwerk een kleine stad op zich. En ik moet niet vergeten op zoek te gaan naar goede culinaire adressen; naar het schijnt heeft Lille talloze restaurantjes en cafés waar je naast wijn ook heerlijke speciaalbiertjes kan drinken. Dit had ik zeker niet verwacht, dus zelfs voordat ik ook maar een stap in de stad heb gezet heeft Lille me verrast.

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Comments are closed.