Aan een draadje boven het gevaarlijkste wandelpad ter wereld, El Caminito del Rey

De El Chorro-kloof in het zuiden van Spanje staat onder reizigers en bergwandelaars bekend om zijn adembenemende landschappen en beklimmingen, maar dit is niet de belangrijkste attractie…
7611_635608633183803_7329875881386765401_n

El Caminito del Rey, het Koningspad, is een vervallen wandelpad gebouwd tegen de steile muren van de smalle El Chorro-kloof. Deze kloof bevindt zich tussen Álora en Ardales in de provincie Málaga. Het Koningspad wordt vaak beschouwd als het gevaarlijkste wandelpad ter wereld. El Caminito del Rey loopt van Álora naar Campillos. Het pad is maximaal een meter breed en loopt meer dan 100 meter boven de rivier. Het werd gebouwd van beton dat op een aantal stalen rails rust die in een hoek van 45 graden tegen de rotswand leunen. De bouw van het beruchte wandelpad startte in 1901 en het werd na vier jaar geopend. El Chorro is gastheer van een van de meest gevaarlijke wandelpaden in de wereld, gebouwd voor het vervoer van materialen tussen de Chorrowatervallen en de Gaitaneswatervallen. In 1921 gebruikte Koning Alfonso XIII van Spanje het pad om een dam te openen. Vanaf dat moment heeft het pad de naam El Caminito del Rey gekregen.
camino del rey 5

Een pad voor avonturiers

Door het verstrijken van de tijd en verwaarlozing van het onderhoud kwam het pad in verval. Grote delen raakten in erg slechte en gevaarlijke staat. Er waren veel secties waar de betonnen laag geheel of gedeeltelijk was ingestort. Het resultaat was een gapend gat dat alleen door smalle stalen balken kon worden overbrugd. Veel leuningen zijn inmiddels verdwenen en op tal van plaatsen bestond het “wandelpad” uit niet meer dan een verroeste, smalle metalen balk. In 2006 had de regionale overheid van Andalusië de eerste plannen om El Caminito del Rey te restaureren. De kosten werden toen geraamd op 7 miljoen euro. Vanwege de hoge kosten is dat plan toen niet doorgegaan. Sinds maart dit jaar is het project van 8,3 miljoen gestart om de weg weer veilig te maken en meer toeristen naar het gebied te trekken. Het zal een jaar duren voordat het pad volledig herbouwd is met handrails, beschermende barrières, verlichting en een bezoekerscentrum.

10304352_640560412702052_46419082130418085_n

Helicopters voeren materiaal af en aan

Op dit moment ligt het werk op schema. Er zal nog wel een kleine pauze worden ingelast vanwege het broedseizoen van gieren in het natuurgebied.

Het gevaarlijkste pad ter wereld?

Het prachtige gebied waar het pad zich bevindt en de slechte staat heeft dankzij Internet veel bekendheid gekregen en heeft een grote aantrekkingskracht op avonturiers. Filmpjes op YouTube trokken massa’s waaghalzen naar deze spannende plek. De verpaupering heeft ertoe geleid dat El Caminito del Rey is veranderd in een extreme attractie. Het afleggen van het ruim vier kilometer lange pad is dan ook een uitdaging voor iedereen die van spanning houdt! Ondanks dat El Caminito del Rey in 1992 officieel werd gesloten, wisten avonturiers El Caminito del Rey nog steeds goed te vinden. Om te voorkomen dat mensen het pad betraden was het eerste stuk van het pad gesloopt, maar dat weerhoudt niet iedereen. Sinds 1992 hebben er zich verscheidene ongelukken voorgedaan, enkele met fatale afloop. In 1999 en 2000 overleden 4 mensen bij 2 verschillende ongelukken. In februari 2010 viel een 24-jarige Zwitserse bergbeklimmer, ook hij overleefde het niet.

10309336_900957986586602_7849820012738818490_n

Alpinisten bezig met de restaurantiewerkzaamheden juni 2014

Alpinisten als acrobaten

Gedurende de eerste maanden van de werkzaamheden is een team van alpinisten bezig geweest met de sloop van de oude staalconstructies. Tonnen oud ijzer zijn afgevoerd met helikopters. De alpinisten halen adembenemende acrobatische toeren uit om de restauratie uit te voeren. Stukje voor stukje, iedere dag een paar meter. Bungelend als spinnen aan een veel te dun draadje doen zij hun werk. In weer en wind. Wat in de zomer in Andalusië in de snikhete hitte betekent.

test

Er missen stukken van het pad die moeilijk zijn te overbruggen

Er worden nieuwe staalconstructies gemaakt en het pad dat in totaal 4 kilometer lang is zal op het meest indrukwekkende traject van 1,2 kilometer een vloer van glas hebben om de bezoeker het ultieme gevoel van ruimte te kunnen geven.

Domein van waaghalzen

Adrenaline, impulsen en gevaar zijn de voor de hand liggende sleutelwoorden. Ze geven het gevoel dat je leeft. Er zijn maar weinig situaties waarin je jezelf vrijwillig plaatst, waarbij je weet dat één klein foutje fataal kan zijn. Het is interessant te bedenken dat dit een moment is waarop de mens de natuur ontmoet en deze vervolgens naar zijn hand probeert te zetten. Maar bovenal gaat het om het pushen van grenzen. Jezelf drijven tot dingen waarvan je niet dacht dat je ertoe in staat was.

test

Foto van begin 1900 toen het pad gebouwd werd

Is het wat voor jou, dat ene extreme ding waar je nog nooit aan toe bent gekomen maar wat je je wel voorneemt ooit te gaan doen? Voor veel mensen gaat het om bijvoorbeeld parachute springen of een heftige achtbaan. Voor weer anderen is het schijnbaar iets eenvoudigs. Voor mij is het duidelijk. Zodra de werkzaamheden in 2015 klaar zijn ga ik El Caminito Del Rey lopen. En dan het liefst voor de drukte toeslaat en ik straks in de rij moet staan of een entreekaartje moet gaan kopen…

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *