Ameland: de ideale bestemming voor een vakantie met de kids of een romantisch weekendje weg!

Hoe leuk kan vakantie in eigen land zijn? Heel leuk. Dat bewijst Ameland. Je bent er zo en de tocht met de boot is comfortabel, snel en vermakelijk. Ameland is een veelzijdig eiland waar voor iedereen genoeg te doen is. Het is de ideale bestemming als je kinderen hebt maar ook een romantisch weekendje weg met z’n 2-en is hier geweldig! Ameland heeft alles.

Prachtige stranden, de mooiste fietsroutes, schattige pittoreske dorpjes, leuke restaurantjes, gezellige markten, mooie wandelpaden, leuke activiteiten, musea, watersporten, kroegen, discotheken, wellness arrangementen en nog veel meer. Mocht je zin hebben in een weekendje Ameland, dan lees je hier alles wat je moet weten. Een relaxt hotel, leuke tips, restaurantjes en activiteiten voor jong en oud.

Ameland is prachtig.

Ameland is Nederland op haar mooist.

Ontdek Ameland op de fiets.

Ontdek Ameland op de fiets.

Ameland ideaal voor fietsvakanties

Ameland ideaal voor fietsvakanties

Ameland heeft vier dorpjes

Nes waar de veerboot aankomt is een schilderachtig dorpje met leuke winkels en terrasjes. Zodra je voet aan wal zet krijg je het ‘vakantie gevoel’. Eigenlijk begint dat al als je het eiland ziet liggen… In Nes staat het Natuurcentrum waar je alles kunt leren over de planten en dieren op het eiland. Hollum is het plaatsje waar de vuurtoren staat. Hij is geopend voor het publiek en je hebt een prachtig uitzicht over het eiland als je naar boven bent geklommen. Buren is het dorp wat midden op het eiland ligt en is het meest oostelijk van de vier dorpen op Ameland. Anders dan de andere dorpen op Ameland is Buren van oorsprong een lintdorp. Enkele bezienswaardigheden in Buren zijn het beeld Ritskemooi, De Kooiplaats en het landbouw- juttersmuseum Swartwoude.

Ballum is het kleinste dorp met een bekende attractie: zwembad De Schalken. Deze heeft een kleuterbad, een ondiep bad, een 25 meter bad en een 35 meter lange glijbaan. Bij de baden is ook een grote zonneweide met speeltoestellen aanwezig. Ideaal voor jonge kids dus. De Vleyen is een reacreatiegebied van 15 hectare met vis-, roei- en kanovijvers en speel- en ligweiden. Hier kunnen jong en oud zich dagen vermaken. Voor de iets oudere jeugd is er een speeleiland met een kasteel waar tal van activiteiten worden georganiseerd.

Wat is Nederland toch mooi!

Wat is Nederland toch mooi!

Meest geweldige ervaring ooit!

Meest geweldige ervaring ooit!

Veelzijdigheid

Ameland is een super veelzijdig eiland waar je enorm veel kunt doen. Van wandelen en zonnen op het prachtige strand, tot lange fietstochten maken door de mooie natuur. Maar wat je ook op Ameland kunt doen is: springen uit een vliegtuig. Mocht dit op je bucketlist staan: HIER DOEN. Het uitzicht is magnifiek en je gaat met z’n 2-en omhoog in een mini vliegtuigje dus geen massale groepssprongen. Dit is een ervaring die je never nooit zult vergeten. Je kunt de sprong ook laten filmen, dit kost wat extra maar dan heb je wel een geweldig aandenken. Dit is een van de gaafste sprongen die je kunt maken!

Lokale producten

Op culinaire ontdekkingstocht? Ameland heeft heel veel producten van eigen bodem. Veel producten vinden hun speciale oorsprong op het eiland en zijn dus voor toeristen leuk om te proeven.

Amelander mosterd

In Koren- en Mosterdmolen “De Verwachting” wordt op ambachtelijke wijze mosterdzaad van Amelander bodem vermalen tot mosterd. Op regelmatige tijden kan de bezoeker dit proces zelf meemaken. Adres: Amelander Mosterd Molenweg 6 9161 AW Hollum.

Het terras van hotel Nobel. Een Nobeltje drinken!

Het terras van hotel Nobel. Een Nobeltje drinken!

Nobeltje

Een Nobeltje moet je gedronken hebben als je op Ameland bent geweest. Dit moet je eigenlijk doen bij Hotel Nobel. Hiernaast zit ook een leuk winkeltje waar je flesjes kunt kopen en allerlei andere leuke souvenirs.

Amelander roggebrood

Het bakken van Amelander roggebrood gebeurt op ambachtelijke wijze en zonder toevoeging van kunstmatige geur- en smaakstoffen en zonder conserveringsmiddelen. De rogge wordt gemalen in de korenmolen “de Phenix” aan de rand van het dorp Nes. Dit moet je gewoon proeven! Amelander Roggebrood Van Heeckerenstraat 3 9163 GZ Nes.

De vuurtoren van Ameland

De vuurtoren van Ameland

De vuurtoren

Dit is het symbool van Ameland en deze moet je op z’n minst gezien hebben. Wie de uitdaging aangaat en de 236 treden van de trappen in de vuurtoren bedwingt, wacht boven op de omloop van de toren een schitterend en uniek panorama. Openingstijden 7 april – 2 november: maandag van 13.00 – 17.00 uur, dinsdag t/m zondag, incl. feestdagen van 10.00 -17.00 uur en woensdag t/m zaterdag van 19.00 – 21.00 uur 3 november – 22 december: woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur 22 december – 4 januari: maandag – zondag en feestdagen van 13.00 – 17.00 uur. Vrijdag en zaterdag ook van 19.00 – 21.00 uur. Tarieven: Volwassene € 4,50 p.p. Kind (5 t/m 12 jaar) € 3,25 p.p.

De Robbenboot

De Robbenboot neemt je mee op een tocht langs de zandbanken met honderden zeehondjes die hier liggen te zonnen. Geweldig om te zien!

Heerlijke dorpsmentaliteit

Heerlijke dorpsmentaliteit

Markten en braderieën

Het gehele jaar door maar vooral in de zomermaanden zijn er allerlei leuke markten en braderieën op het eiland. Kleding, kunst, sieraden, bloemen en lekkernijen, je kunt het je zo gek niet bedenken en je kunt het er krijgen.

Ameland heeft prachtige stranden.

Ameland heeft prachtige stranden.

The Sunset

Ameland heeft super veel mooie stranden, verlaten of juist met allemaal gezellige strandtentjes erop. Een van de mooiste beachclubs is Sunset. Dus mocht je gewoon een dag willen luieren dan is dit de place-to-be. Maar nog leuker is om met een grote picknickmand richting het strand te fietsen en gewoon aan de rand van de duinen een romantisch plekje uit te zoeken.

Overnachten op Ameland

Hotels en campings genoeg op Ameland. Wij kozen voor Hotel Nobel omdat dit de meest trendy en luxe optie is die het eiland te bieden heeft. En dit beviel erg goed. Redelijk aan de prijs maar luxe mooie trendy kamers.

Hotel Nobel Ameland. Historisch pand met luxe kamers.

Hotel Nobel Ameland. Historisch pand met luxe kamers.

Een leerzaam uitje?

Een hartstikke interessant uitje op Ameland voor zowel jong als oud, dat is Natuurcentrum Ameland! Hier leer je van alles over de natuur van Ameland, en het ontstaan van het waddengebied. Op een leuke speelse manier leer je alles over het strand, de duinen en het wad. Er zit ook een groot Noordzee-aquarium bij met ruim 200 vissoorten. Leerzaam voor jezelf en de kids! Wadlopen is iets wat elk Nederlands kind een keer gedaan moet hebben, toch? Er zijn verschillende soorten organisaties waarmee je dit kunt doen en alle hotels hebben genoeg informatie hierover. Theo Spijker schijnt een leuke en goede optie te zijn die in kleine groepjes en geheel in eigen persoon alle toers doet.

Knusse dorpjes en straatjes in Ameland

Knusse dorpjes en straatjes in Ameland

Eten

Ameland heeft onwijs veel leuke knusse restaurantjes. Van pizzeria’s tot Franse bistro’s. Mijn favoriet was Dinercafe Rixt. Gezellig, lekker eten en een mooi terras. Het ligt middenin Nes en heeft allerlei andere leuke zaken er omheen dus de ideale uitvalsbasis!

Dansen

Ja, het eiland heeft maar liefst 2 discotheken. Namelijk; De Lichtboei in het centrum van Nes en De Mill. Beide zijn veilige, leuke discotheekjes waar je de wat oudere kinderen met een gerust hart heen kunt laten gaan maar waar je zelf ook prima nog een dansje kunt wagen als alle kroegen sluiten.

Excursies

Nog niet genoeg gedaan? Er zijn allerlei leuke leerzame excursies mogelijk op het eiland. Van de waddenexcursie tot een strand en schelpen excursie. Voor meer informatie bezoek de website.

Amelander molen

Amelander molen

Ameland

Ameland

Ameland geeft je een compleet vakantiegevoel. Al ga je maar een weekend, je hebt echt het gevoel er ‘helemaal uit’ te zijn geweest. Omdat het een eiland is geeft het helemaal een ultiem vakantiegevoel. Dus wil je een paar dagen echt genieten en niet te ver weg? Ameland is the place-to-be!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *