Berlijn – Gedenkstätte Hohenschönhausen

In Oost-Berlijn is nog een belangrijk stukje geschiedenis te vinden. Hier vind je namelijk een voormalig Stasi gevangenis – Gedenkstätte Hohenschönhausen. Een gevangenis waar voornamelijk mensen opgesloten werden die tegen het communistische regime waren.

DSC_0451

Het is geen standaard bezienswaardigheid in Berlijn maar het mag eigenlijk niet ontbreken tijdens een stedentrip. De reis er naar toe is alleen al indrukwekkend omdat je met de tram of bus een groot gedeelte door Oost-Berlijn rijdt en hier de zo bekende betonnen flat gebouwen nog ziet. Je krijgt hier het echt Oost-Berlijn nog mee, iets dat toch snel verdwijnt in de andere delen van de stad.

DSC_0428

Gedenkstätte Hohenschönhausen biedt 3 keer per week een rondleiding in het Engels aan. Wat mij betreft wel een must omdat je zonder die rondleiding niet veel informatie kunt vinden in het gebouw. De rondleiding begint met een film over Hohenschönhausen en het leven in communistisch Berlijn. Daarna ga je samen met een gids de gevangenis in. Soms zijn er ook rondleidingen die gegeven worden door voormalig gevangenen, dat lijkt mij erg indrukwekkend. Helaas was mijn gids geen voormalig gevangene maar hij wist wel veel inside feiten en dat maakte de rondleiding alsnog heel erg interessant.

DSC_0409

DSC_0435

Je krijgt veel te zien van de gevangenis en mag bijna overal naar binnen, waarbij de gids heel veel informatie geeft. De Stasi hielden er heftige methodes op na om hun gevangen te breken. Een stukje geschiedenis dat wij niet echt meer meekrijgen, terwijl het iets is dat nog zo kort geleden is.

DSC_0442

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *