Parijs; hip and happening

In de lente zie je Parijs van haar meest magische kant. De wind waait door de bomen en blaast de bloesemblaadjes door de lucht, het zonlicht weerspiegelt in de Seine en de mensen slenteren door de parken of drinken een kopje koffie op het terras.

Parijs in de lente. Bron:  Flickr door Christine Zenino

Parijs in de lente. Bron: Flickr door Christine Zenino

Parijs lijkt overspoeld door het heldere zonlicht, dat de stad hult in steeds wisselende kleuren. Zo zou het in ieder geval moeten zijn, als het niet had geregend, tijdens de twee dagen die wij in Parijs waren. In plaats van in gouden zonlicht, was de stad gehuld onder een grijze deken, en liepen wij verstopt onder een paraplu door de straten. Gelukkig stonden er genoeg dingen op mijn to-do en must-see lijst, die zelfs in de regen geschikt bleken. Ik deel ze graag, want ze zijn ook leuk om te doen als het wél heerlijk lenteweer is in Parijs.

Cultureel Parijs

Rond 1890 legde de Franse kunstschilder Claude Monet bij zijn atelier in Giverny een kleurrijke tuin met een grote vijver aan. Zo kon hij bij alle weersomstandigheden zijn geliefde waterlelies schilderen. Het resultaat hiervan zien we in het Parijse Musée l’Orangerie des Tuileries. Monet vervaardigde hier tussen 1914-1926 een serie enorme muurpanelen met waterlelies. Magische landschappen, zonder lucht of horizon, die ieder een ander moment van de dag weergeven.

De Orangerie heeft hiernaast een fraaie collectie impressionistische werken, maar de echte toppers hangen uiteraard in het Musée d’Orsay, waarvoor men dan ook graag de altijd lange rij trotseert. Koop je echter een combinatieticket van het Musée de l’Orangerie en het Musée d’Orsay, dan hoef je bij dit tweede museum niet in de rij te staan. Je geniet in het Musée d’Orsay van de Impressionistische meesterwerken van Édouard Manet, Edgar Degas, Paul Cézanne, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Vincent van Gogh, Paul Gauguin en Henri de Toulouse-Lautrec. Het Musée d’Orsay is gelegen aan de oever van de Seine tegenover het Louvre en werd in 1986 geopend in het voormalige treinstation Gare d’Orsay. Voor het werd omgevormd tot museum, was het gebouw in gebruik als parkeerplaats, schietterrein en theaterlocatie. Nu is het echter teruggebracht in zijn oude glorie, en herken je de voormalige functie nog aan de indrukwekkende architectuur en de oude stationsklok in de hal van het museum.

Musée l’Orangerie des Tuileries – Jardin Tuileries, www.musee-orangerie.fr
Musée d’Orsay – 1 Rue de la Légion d’Honneur, www.musee-orsay.fr
 
Edouard Manet, Le Déjeuner sur l'Herbe, Musée d'Orsay Parijs

Edouard Manet, Le Déjeuner sur l’Herbe, Musée d’Orsay Parijs

Avontuurlijk winkelen

Avontuurlijk winkelen kan in Parijs bij Deyrolle. Geopend in 1831, hebben ze nu een bijzondere en curieuze collectie (vintage) naturalica; prachtig rood waaierkoraal, bekers gemaakt van nautilusschelpen, stolpen met hieronder de opmerkelijk blauwe Morpho Vlinder, maar ook opgezette dieren als leeuwen, ijsberen en tropische vogels. Gelukkig is deze visueel verbluffende winkel er niet alleen op gericht opgezette dieren te verkopen, maar ook om bij te dragen aan de bescherming van de diersoorten die Deyrolle bevolken. Bekend is de winkel ook dankzij Woody Allen, die in Deyrolle enkele scènes van zijn film ‘Midnight in Paris’ opnam en hier een chique cocktailparty situeerde.Niet vreemd, want je waant je even in de jaren dertig, tussen de Amerikaanse schrijvers F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein en Ernest Hemingway, kunstenaars als Picasso en Modigliani. Net zoals je zou doen wanneer je je begaf in de beroemde Shakespeare and Company boekhandel aan de Seine, slechts een kleine wandeling van de Notre Dame. Deze winkel trekt nog steeds een artistiek publiek en met wat geluk maak je, net als ik, een intiem spontaan concert tussen de boeken mee.

Deyrolle, 46 rue du Bac, 75007 Parijs, www.deyrolle.com

Shakespeare and company, 37 Rue de la Bûcherie, www.shakespeareandcompany.com

 
Parijs Eiffeltoren. Bron: Flickr door Jeroen Bennink

Parijs Eiffeltoren. Bron: Flickr door Jeroen Bennink

Orgaanvlees eten of verhongeren

Omdat ik niet naar de voor de hand liggende restaurants wilde gaan, heb ik na lang zoeken twee leuke, hippe adresjes gevonden waar je nét even anders kan eten. Vriendlief wilde, na het restaurant gezien te hebben bij een aflevering van Anthony Bourdain – No reservations- graag naar Le Chateaubriand, een stijlvolle bistro gerund door Iñaki Aizpitarte. Je krijgt hier een dagmenu voorgeschoteld dat, zo ontdekte ik bij het maken van mijn reisplanning, voor een groot deel bestaat uit visgerechten. Als niet vis-liefhebber koos ik hierom voor Le Dauphin. Deze wijnbar, letterlijk op een steenworp afstand van Le Chateaubriand, heeft dezelfde keukenbrigade onder leiding van Aizpitarte, dezelfde kaart, maar de sfeer is er iets relaxter en je kan a la carte eten. Ik zag de borden zo nu en dan zelfs door het keukenpersoneel van het ene naar het andere restaurant gebracht worden. Het moderne interieur is ontworpen door Rem Koolhaas en bestaat bijna grotendeels uit wit marmer, tot aan de plafonds en de tafels toe. Ze serveren een edgy menu met veel kleine gerechten die bijna dagelijks wisselen. De bediening was dramatisch, maar de gerechten maakten alles goed. Ze bieden een prachtige selectie van betaalbare wijnen.
De tweede dag wilde ik graag iets eten in een wijnbar, liefst in het mooie Canal Saint-Martin district. Ik kwam er al snel achter dat veel populaire wijnbarretjes, zoals Juvenile’s, Les Papilles, Les Fines Gueules en Vivant Table, op zaterdag en zondag gesloten zijn. Gelukkig bleek Le Verre Volé wel geopend; een hippe wijnbar midden in Canal Saint-Martin. Volgens internet is het de place-to-be voor ‘hipsters, foodies & bobos’ en dit klopt precies! Ze hebben een kleine kaart met minder voor de hand liggende gerechten, die allemaal begeleid worden door heerlijke wijnen. Waarschuwing; als je net als ik niet van vis houdt, heb je de keuze tussen orgaanvlees eten of verhongeren. Ik at dus voor het eerst in mijn leven eendenhart. En eerlijk gezegd was het heerlijk! Le Verre Volé was voor mij dé verrassing van Parijs!

Le Dauphin: 131, avenue Parmentier, +33 1 55 28 78 88 (reserveren noodzakelijk!) www.restaurantledauphin.net
Le Verre Volé: 67 rue de Lancry, +33 1 48 03 17 34 (reserveren noodzakelijk!) www.leverrevole.fr

Praktische info & tips

  • Wij reisden met de Thalys en in een paar uur waren wij vanuit Luik in hartje Parijs. De terugreis reisden we eerste klas en kregen we (bij vertrek om 19.30) ook een kleine maaltijd met een glas wijn aangeboden in de trein. Zo konden we heerlijk bijkomen van een indrukwekkend weekend. In de eerste klas maak je overigens ook gratis gebruik van wifi, in de tweede klas betaal je hiervoor.
  • Mijn dagplanning maakte ik met de tripadvisor app Parijs. Ik maakte een hele lijst van musea en winkels om te bezoeken, en uiteraard ook van wijnbarretjes en restaurants. Heb je eenmaal deze adressen aangevinkt als favoriet, en natuurlijk de reviews gelezen, dan heb je een overzichtelijke kaart op je tablet of telefoon met al jouw favoriete adressen. Wel zo handig als je door een stad loopt waar je de weg niet weet.
  • Check de reviews vooral qua hotels. Wij hadden een betaalbaar hotel, op een ideale locatie, maar daar was dus ook alles mee gezegd. Kijk dus vooral wat de ervaringen van reizigers voor je waren en leer hiervan. Tips voor hotels vind je hier.
  • Je hebt verschillende museumkaarten waarbij je een aantal dagen onbeperkt musea kan bezoeken. Zelfs voor een museumliefhebber als ik is dat wat veel, zeker omdat sommige kaarten vrij duur zijn. Kijk dus lekker low-budget naar combinatietickets. Ik koos voor een ticket voor het Musée de l’Orangerie en het Musée d’Orsay. Bijkomend voordeel was dat ik bij het tweede, en drukkere, museum niet in de rij hoefde te staan!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *