Greater Kruger

Wanneer je een reis naar Zuid-Afrika plant, wil je op een gegeven moment ook vast en zeker het Kruger Park bezoeken. Waar moet je zijn? En waar juist niet? Waar moet je op letten bij het boeken van een lodge? En wat klopt er eigenlijk van de uitspraak dat het Kruger Park groot, commercieel en niet erg boeiend is?

Groot en commercieel?

Het Greater Kruger bestaat uit het Kruger Park wat een nationaal park is, plus de omringende reservaten, zoals het bekende Sabie Sands en Thornybush. Deze privé-reservaten, hebben onzichtbare grenzen met het Krugerpark. In het Krugerpark kun je redelijk voordelig overnachten. De overnachtingen zijn te boeken via SanParks. In de privé-reservaten staan altijd meerdere lodges, welke ook enorm kunnen verschillen in prijs. Het Krugerpark is grotendeels voorzien van asfaltwegen. Waar je logischerwijs niet de mooiste wildervaring zult hebben. Dus ja, het Krugerpark is commercieel, zeker als je naar de grote restcamps als Skukuza kijkt. Bij veel georganiseerde rondreizen overnacht men aan de rand van het Kruger en wordt er een gamedrive in het park gemaakt. Deze gamedrives hoeven zich niet aan de geasfalteerde wegen te houden, maar mogen ook niet helemaal off road. Ook wellicht niet echt wat je voor ogen had? Dit is dus ook waar de vooroordelen vandaan komen dat de ‘safari’s’ in Zuid-Afrika niet zo interessant zijn.

Kruger NP

In het park kun je relatief voordelig overnachten in een van de 24 restcamps. De restcamps verschillen in grootte en uitrusting. Zo vind je in de grootste (Skukuza) heel veel verschillende soorten accommodaties en kampeerplaatsen, een supermarkt en twee restaurants. In sommige anderen kun je alleen kamperen met eigen tent. De restcamps zijn allen omheind. Men betaalt bij de verschillende gates van het park een conservation fee, daarnaast betaal je een bedrag per overnachting voor je accommodatie of kampeerplaats. Accommodaties varieren van zeer eenvoudige hutjes zonder douche en toilet, tot villa’s met veranda en een eigen barbecue. Wanneer je in de restcamps overnacht, moet je voor een bepaalde tijd binnen zijn, daarna worden de poorten gesloten. Ook mag je pas na een bepaalde tijd het kamp verlaten (rond zonsopgang). Wel kun je bij de grote restcamps een gamedrive boeken met een safarivoertuig, welke wel de asfaltwegen mag verlaten. Voor de ervaren safariganger is er in het Kruger park veel te beleven. Overdag kun je bijvoorbeeld enorme kudde’s buffels en olifanten tegenkomen, maar ook bijvoorbeeld wild dogs. Onderweg kun je bij verschillende picknickplaatsen uitstappen (deze zijn meestal niet omheind).

Sabie Sands

Dit privé-wildpark herbergt de duurste lodges van heel Zuid-Afrika. Kijk niet vreemd op als hier prijzen gelden vanaf EUR 500,- per nacht of nog duurder. Is dit echt het neusje van de zalm? Qua lodges zeker. Maar kwam je hier voor het wild of voor de accommodatie? Sabie Sands heeft veel open vlakten, waar met name cheetah’s dol op zijn. Dikke kans dus om deze tegen te komen.

Thornybush

Wat mij betreft het leukere zusje van Sabie Sands, hier is keuze uit duurdere en wat voordeligere lodges, zoals bijvoorbeeld Tangala. Dit non-electricity camp is avontuurlijk, maar goed uitgerust en heeft een fijn sundeck met uitzicht op een waterplaats. Aanrader!

Balule

Dit reservaat blinkt uit in biodiversiteit. Wanneer je tijdens een gamedrive je ogen voor tien minuten zou sluiten (wat je nooit moet doen natuurlijk!) en je opent ze weer, dan ben je in een totaal ander gebied. Rotsen, open vlaktes, water, alles vind je hier. De kleine lodge Toro Yaka blinkt uit in service, gastvrijheid en het eten is werkelijk fenomenaal. Hier kun je bijvoorbeeld ook heel mooie bushwalks maken.

Timbavati

Binnen dit reservaat vind je verschillende lodges zoals King’s Camp en Motswari. Beide behoren qua service en luxe tot het topsegment. Door de vegetatie is dit een perfect gebied om luipaarden te spotten.

Andere privé-parken zijn Manyeleti, Klaserie en Umbabat. Let vooral op de exacte ligging van je lodge bij het maken van een reservering. Heel veel lodges adverteren op de website met ‘in Kruger’ maar liggen er niet daadwerkelijk in en dat is wel waar je wilt zijn.

BUDGETTIP:

Wanneer je maar matig geïnteresseerd bent in het wild of simpelweg niet veel te besteden hebt, kun je een hotel in Hoedspruit boeken en een dagje het Kruger Park in gaan. Op deze manier rij je met eigen auto het park in en betaal je alleen de conservation fee. Stop bij Skukuza en lees op het krijtbord bij het hoofdgebouw staat waar er interessante sightings zijn geweest die morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *