Een nieuw nationaal park in Spanje

Een ideale bestemming voor wandelaars en fietsers in Andalusië is het natuurpark Sierra de las Nieves. Het gebied ligt tussen Malaga en het bekende plaatsje Ronda en bestrijkt 20.000 hectare.  Je vindt hier ruige bergen en steile hellingen maar ook schitterende uitzichten en lieflijke kleurrijke weiden.

Pinsapo

Pinsapo

In de Sierra de las Nieves komt een bijzondere naaldboom (pinsapo) voor die gekozen is als beeldmerk van de regio. De Pinsapo wordt ook Spaanse zilverden genoemd en komt alleen in deze omgeving voor. In de Sierra leven honderden steenbokken (ibex). Bovendien staat het park bekend om zijn veelzijdigheid aan vogelsoorten. Ieder jaargetijde zie je andere vogels omdat het gebied op de trekroute van Afrika naar Noord-Europa ligt. Vaste bewoners zijn de haviksarenden en indrukwekkende zwarte gieren.

Door de Sierra lopen de Lange afstands Wandelpaden GR7 en GR 243. De GR 243 kan worden gezien als de slagader van het wandelnetwerk in de Sierra de las Nieves. De totale route is bijna 119 km lang en loopt langs de dorpjes Ronda, El Burgo, Yunquera, Tolox, Guaro, Monda, Istán en Ojén. De routes zijn niet moeilijk en kunnen ook met de mountainbike worden afgelegd. De hoogteverschillen zijn echter wel aanzienlijk, zodat enige conditie wel belangrijk is.

De Sierra de las Nieves had al enige jaren de beschermstatus als Natuurpark. Momenteel wordt de status verhoogd naar Nationaal Park zodat de bescherming en nationale betekenis gewaarborgd worden. Dan heeft Spanje er een zestiende Parque Nacional bij. Niet iedereen is blij met deze verandering. Diverse jachtverenigingen protesteren want hún activiteit wordt aan banden gelegd.

Mensen die het park bezoeken zijn vaak verbaasd over de hoeveelheid kristalheldere rivieren, watervallen en beekjes die zij aantreffen. Je verwacht dat niet zo snel in Andalusië. Het is een enorm waterrijk gebied waar forellen, otters en kleine rode rivierkreeftjes leven. Opvallend is ook hoe groen de omgeving gedurende het hele jaar is.

Sinds 2014 promoot de provincie Malaga de Gran Senda de Malaga, een nieuwe wandelroute die grotendeels door het park loopt. De paden zijn allemaal goed onderhouden en de routes staan uitstekend aangegeven. Een tocht door dit stuk unieke natuur is een bijzondere ervaring en bovendien helemaal uit de buurt van het massatoerisme.

 

Een beschrijving van routes en meer achtergronden is te vinden op de website (Spaans en Engels).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *