Concentratiekamp Auschwitz: kippenvel op mijn armen en grote ogen

Een bezoek aan Auschwitz-Birkenau is indrukwekkend, interessant en heel bijzonder. Kippenvel op mijn armen en grote ogen door een bezoek dat ik nooit meer zal vergeten. Waarom zijn al die mensen mee gegaan tijdens die deportaties? Waarom heeft het zolang geduurd voordat er iemand echt ingreep? Wat een macht moeten die mensen gehad hebben. Bizar, Bizar, Bizar en zo onwerkelijk. Het lijkt een film. Alleen is het geen film, het is echt gebeurd. Dit mag nooit vergeten worden.

DSC_0166

Tijdens een stedentrip naar Krakow kan een bezoek aan Auschwitz niet ontbreken. Vanuit Krakow zijn er verschillende mogelijkheden om naar Auschwitz te gaan. De gemakkelijkste is om een tour te boeken bij één van de tour company’s. Vaak is dit in het hotel of hostel al te regelen en anders zijn er in de stad mogelijkheden genoeg. Als je met een tour meegaat is de reis naar Auschwitz vanaf Krakow inbegrepen. In de bus op weg naar het kamp krijg je een 50 minuten durende film te zien over de bevrijding van het kamp door de Russen. Interessante maar verschrikkelijke film om te zien, de dingen die daar zijn zo gebeurd zijn zo ontzettend heftig. Iets dat je eigenlijk niet kunt bevatten. Na de busreis kom je aan in Auschwitz 1. Van Auschwitz 1 staat nog redelijk veel gewoon overeind omdat de nazi’s daar niet alles plat hebben gebrand. Ze hebben hier een museum van gemaakt. In elk blok, dat vroeger een barak was, is een onderdeel van het museum. Zo is er een blok waar je verschillende persoonlijke items van slachtoffers kunt zien. Koffers, brillen, kleding maar het meest indrukwekkend voor mij was wel het haar. Een hele kamer vol met haar van de slachtoffers. Een brok in mijn keel, kippenvel op mijn armen en natte ogen.

Rondleiding

De rondleiding werd gedaan door een vrouw die een persoonlijke band had met Auschwitz. Haar schoonvader heeft Auschwitz overleefd en zij had hem beloofd daar op een dag te gaan werken. Dit gaf een extra dimensie aan haar verhaal.

Na Auschwitz 1 rijdt de bus door naar Auschwitz-Birkenau. Dit kamp ligt een eindje verwijderd van Kamp 1. Birkenau is het echte vernietigingskamp zoals wij dat kennen uit de verhalen en films. Hier zijn de massamoorden uitgevoerd op voornamelijk de Joden. Birkenau hebben ze helemaal in originele staat gelaten maar er is niet heel veel meer van over. De Nazi’s hebben geprobeerd om zo veel mogelijk bewijs te slopen en te verbranden. Er staat nog wel genoeg overeind om een beeld te krijgen van hoe het daar moet zijn geweest en hoe verschrikkelijk groot het was.

DSC_0145

Het was een indrukwekkend bezoek en het voelt goed om dit met eigen ogen te hebben gezien. Het was heftig maar het is iets dat bewaard moet blijven en dat doorverteld moet worden. Een dag vol emoties, een mooie dag waarbij je de mensen die zijn omgekomen een naam en erkenning geeft.

DSC_0139

DSC_0143

DSC_0156

DSC_0159

Comments are closed.