Cultuur in fietsparadijs Belgisch Limburg

Belgisch Limburg is niet alleen een fiets-en wandelparadijs maar ook een schatkamer vol cultuur. Dat is de boodschap die genodigden uit de reiswereld op 3 april te horen kregen in de residentie van de Belgische Ambassadeur Frans Geerkens in Den Haag.

Bloesemtijd in Haspengouw, foto Kristien Wintmolders

Bloesemtijd in Haspengouw, foto Kristien Wintmolders

Monoliet

Bij binnenkomst valt mijn oog op een grote roze monoliet gemaakt van doorzichtig polyester. Het is een kunstwerk van Daan Gielis, een van de Limburgse kunstenaars die momenteel een expositie heeft in de Belgische residentie. Onder de noemer ‘kunst en cultuur aan huis’ stelt de residentie zijn deuren open voor wisselende exposities van kunstenaars in België. Daarmee zet de ambassadeur meteen de trend voor de bijeenkomst van 3 april: cultuurtoerisme in Belgisch Limburg.

Monoliet van Daan  Gielis

Monoliet van Daan Gielis

Wanneer ik dichter bij de monoliet kom zie ik belletjes en scheurtjes. Zij ontstonden tijdens het gieten en daardoor zit het voorwerp vol leven. Later zie ik de monoliet terug op de menukaart. En opeens zie ik het verband tussen dit werk en de bijeenkomst. Ze richten de aandacht op dat wat we niet zo snel vermoeden. Zelfs de Belgische mijnstreek zit nog boordevol leven.

Culturele kroonjuwelen

Cultuur is de levensstijl van een samenleving

Stelde Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. Dit citaat van Peter Jan Bouwman werd na de lezingen duidelijk verbeeld door de enthousiaste informatierondes over 6 culturele kroonjuwelen:

1) Gallo-Romeins Museum in Tongeren (de oudste stad van België), in 2011 won het museum de eerste prijs voor Europese Musea.
2) Bokrijk; hier vind je het enige openluchtmuseum van België.
3) Voormalige mijnsite en -museum Beringen.
4) Voormalige mijnsite in Genk.
5) Z33-kunst in de open ruimte; met als blikvanger de doorkijkkerk in Borgloon opent curator Tom van Gessel (NL) op 21 juni 2014 een boeiende kunstroute.
6) Theater op de markt in de Hasseltse binnenstad; een uniek tweejaarlijks openluchtfestival met circusacts en theater.

Bokrijk

Als 50-plusser trekt vooral het openluchtmuseum Bokrijk mijn aandacht. Hier zie je niet alleen hoe ze honderd jaar geleden leefden op het platteland, maar komen ook de jaren’60 tot leven. Net alsof je steeds een dorp binnenstapt waar de tijd heeft stil gestaan.

Limburgs Belgische streekgerechten

Tijdens de sessies smulden we van een 3-gangen diner bereid door de Belgische sterrenkok Hilaire Spreuwer van Restaurant ‘BitterZoet’& Soffie Follon. Als kok van een gerenommeerd bierrestaurant serveerde hij bij elk gerecht een bijpassend bier. Zo smaakte het hoge bittergehalte van het bier Tripoteur from Heaven (Bom Brewery) heel goed bij de zachte smaak van het rundvlees uit Alken. Het rundvlees werd geserveerd met Achelse blauwe en gefrituurde ui. De Bolderiaan van brouwerij Zonderik vormt een goede tegenhanger voor het ietwat vette hoofdgerecht van buikspek van Livar en bloedworst van Haspengouwse appeltjes. En was de fruitige echte kriek van bouwerij Toeteler een goede begeleider bij de yogurt met zwarte bessen van Blueberry Fields.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *