Trendy Berlijn

Precies 25 jaar geleden viel op 9 november 1989 de Berlijnse muur. Duizenden ballons vormen op 8 en 9 november een verlicht koord boven de stad als een symbool van hoop op een wereld zonder muren. Sinds 1989 trokken kunstenaars overal vandaan naar Berlijn. En zo ontstond trendy Berlijn, zoals het ook was in het begin van de vorige eeuw.

Panorama, een lustwerk van Yadegar Asisi, foto c T.Schulze

Berlijn was toen een wereld van glamour vol filmsterren en andere artiesten, zoals de zangeres/filmster Zarah Leander en Marylin Monroe. Foto’s in het hotel Am Steinplatz in Berlijn-Charlotteburg herinneren aan hun verblijf in dit hotel.

Hotel Am Steinplatz

Nog steeds is slapen in Hotel Am Steinplatz je onderdompelen in een wereld van luxe en comfort. Van ontspannen en genieten. Die bijzondere sfeer dankt ze mede aan een sterk doorgevoerde huisstijl van donkerbruin en beige.

Dit prachtige contrast tussen licht en donker zien we terug in de wanden, plafond, vloer en in de comfortabele lounge met zijn brandend haardvuur. In het gezellige restaurant vinden we het contrast ook op de witte tafelbladen met hun donkerbruine placemats.

Filmsterren

Foto’s van filmsterren in restaurant en bar en filmbeelden van oud Berlijn op de gangen naar de slaapkamers herinneren aan de beginjaren van dit in 1913 gestichte designhotel. Om de sfeer van toen te behouden werkte de verantwoordelijke architect Claudia Dresler nauw samen met historici en beschermers van cultureel erfgoed. Als je goed kijkt dan ontdek je overal motieven van mosselen, varens en vleermuizen.

hal in hotel am Steinplatz,

Luxe

De kamers zijn van alle luxe voorzien. Er staat zelfs een gemakkelijke stoel en faciliteiten om zelf koffie- en thee te zetten. De kosten zijn inbegrepen in de prijs van de hotelkamer vanaf 167,50 euro. Het eerste wat ik doe na de zes uur durende treinreis met de Deutsche Bundesbahn is naar de sauna van het hotel gaan. Als hotelgast mag je daarvan gratis gebruik maken. Na de douche, sauna en voetenbad is het goed relaxen op de tweede verdieping van de sauna. Hier wachten kruidenthees, versnaperingen en uiteraard comfortabele ligstoelen.

Berlin City Tour

Na het ontbijt (35 euro) de volgende ochtend bof ik. Om de hoek van Hotel/Restaurant Am Steinplatz staat op de Hardenbergerstrasse een dubbeldekker van Berlin City Tour. Een kaartje kost 10 euro voor een rondrit van een uur door Berlijn en 17,50 euro voor een dagkaart. Snel loop ik naar boven en neem helemaal vooraan plaats. Ik voel me als een vorstin. Gelijk de keurvorsten van Brandenburg  die naar het voorbeeld van de Parijse boulevards destijds de Kurfürstendamm lieten aanleggen.

Kurfürstendamm

Op de  Kurfürstendamm vertrekt bij de Metro vanaf kwart voor tien bijna elk kwartier een dubbeldekker. Op vertoon van je ticket van de Berlin City Tour geeft het steak restaurant Maredo een gratis glas bier bij het bestellen van een hoofdgerecht. Ik smulde bij Maredo op de Potsdammer Platz voor nog geen 9 euro van een in knoflook gemarineerde hanenfilet met patates frites. En uiteraard van het gratis glas bier.

Berlin Card

Houders van een Berlin Card krijgen 25% korting. Vanaf 18,50 euro voor 48 uur tot 37,50 voor vijf dagen geeft deze kaart je gratis gebruik op al het openbaar vervoer. Voor 40,50 heb je bovendien gratis toegang tot alle musea van Museuminsel. Bij de Berlin Card behoort een boekje met stadswandelingen, kortingsbonnen en handige informatie.

mysterieus Uruk in Pergamom

Museuminsel

Op het Museuminsel sla je uiteraard het Pergamommuseum (Museum voor Aziatische en islamitische kunst) niet over.  Adembenemend mooi is hier de poort van Babylonie (3000 jaar voor Christus).  Lange blauwe muren met daarop afgebeeld leeuwen van het mystieke Uruk voeren naar de poort. Voor even waan je je Nebukadnezar (605-562), een van de belangrijkste koningen van het Babylonische rijk aan de oevers van de Tigris.
Naast het Pergamommuseum met zijn indrukwekkende tempelcomplexen bevindt zich het  Bode-Museum. Dit toont Byzantijnse kunst, munten en schilderijen.

Neues Museum

Een hoogtepunt van het Museuminsel vormt het in 2009 gerestaureerde Neues Museum. Dit herbergt het Egyptische museum en een collectie papyrus. Prachtig is de zaal voor de buste van koningin Nofretete (1340 voor Christus) met de woorden:

de schoonheid is gekomen

Een bloedmooie vrouw met een zeer lange hals als teken van schoonheid.

David Chipperfield

Voor zijn renovatie van het Neues Museum (gebouwd tussen 1843-1855) won de architect David Chipperfield in 2011 de European Union Price for Contemporary Architecture. De kracht van zijn ontwerp ligt in de gevoeligheid waarmee hij omgaat in de gelaagdheid van het enorme complex. In zijn bedrijfskantine komt de kunstwereld van Berlijn samen.

kantine David Chipperfie;d

Kantines

De kantine van David Chipperfield is een van de honderd kantines en bedrijfsrestaurants waar iedereen in Berlijn kan eten. Het is een trendy locatie met aan de ene kant houten tafels en stoelen en aan de andere kant koks en mensen die opscheppen. Daartussen een plank met zelfgemaakte pasta, taart en verrukkelijke salades. Tot de stamgasten behoren zowel mensen uit Amerika, als uit andere delen van de wereld.

Latino

Na het vallen van de muur in 1989 stroomden wereldwijd kunstenaars naar Berlijn. In hun kielzog volgden galeriehouders. Ze waren niet de enige. Ook koks kwamen naar Berlijn en openden daar hun eigen restaurant.

Zo ook Italianen. Een goed adres voor een pizza of ander Italiaans eten is Latino, schuin tegenover het Hotel Am Steinplatz. Een gezellig Italiaans restaurant met zeer betaalbare prijzen en uiterst vriendelijke bediening. Je voelt je er thuis. Vanuit het restaurant kijk je in de keuken. Daar maken ze alles zelf, van pasta tot een heerlijke dressing op basis van vruchten. Zoals ook ravioli gevuld met gehakt en daaromheen tomatensaus (14 euro). Een speciaal dessert is tartufo, een bol vanille-en chocoladeijs verpakt in chocolade (3,50 euro). Vooral mensen uit Berlijn eten in Latino, want als toerist ontdek je het niet zo snel.

Restaurant Am Filmbuhne

Wil je de sfeer van de filmwereld proeven? Ga dan naar Restaurant Am Filmbuhne, gelegen naast het Hotel Am Steinplatz. Restaurant Am Filmbuhne is een gezellig restaurant in stijl van de film uit de dertiger jaren. Omringd door foto’s van Sean Connery, Marilyn Monroe en Danny Kaye smul je hier voor 12,90 euro van Leber nach Berliner Art met appel en uien. Goed daarbij smaakt een Berliner Weisse. Een ijscoupe kost hier ca 3,50 euro.

Vegetarisch

Trouwens, Berlijn telt ook verschillende vegetarische restaurants. Tot de beste behoort Restaurant Kopps: Linienstrasse 94. Houten tafels en stoelen, knusse eethoekjes met sfeervolle verlichting maken het hier gezellig. Alles wordt hier vers bereid met zeer veel kruiden vooral uit Brandenburg. Voor 9 euro serveert men hier een smakelijke en enorme Flammkuchen belegd met paprika in verschillende kleuren, courgette, rucola en champignons. Het restaurant bevindt midden in Berlijn vlakbij enkele kunstgaleries.

Kulturbrauerei

Een aanrader is de Kulturbrauerei. Vanaf 1887 werd hier het bier Schultheiss gebrouwen, maar nu is het een groot cultureel centrum. Het enorme gebouw bestaat uit 20 verschillende gebouwen en zes hofjes. Hier bevinden zich discotheken, een bioscoop, er zijn vaak concerten, soms kleine festivals, en er is ook ruimte voor theater. Ondanks het enorme complex is het er sfeervol.

entree Bikinibar/monkeybar

Monkeybar

Gezellig is het vooral in de Monkeybar van het 25 uur per dag geopende hotel Bikinibar. Dit trendy hotel, restaurant en bar bevindt zich aan de rand van de Tiergarten van Berlijn. Voor grote glasramen liggen kussens op houten blokken om zo in de dierentuin beneden je te kijken. Je voelt je er net een aap en vandaar ook de naam Monkeybar.

Dagelijks rijdt meerdere keren per dag in 6 uur tijd vanaf station Amsterdam-Centraal een trein van de Deutsche Bundesbahn naar Berlijn. Daar maakt Visit Berlin je verder wegwijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *