Brighton: het zonnetje van Groot-Brittannië

Brighton is de meest geliefde badplaats van Engeland onder de Britten. Niet alleen de Engelsen, maar zelfs de Schotten vallen stuk voor stuk voor de charmes van Brighton.

Brighton Pier

De eerste taxichauffeur die we er spraken was dan ook een geëmigreerde Schot, die Brighton na een eerste ontmoeting niet meer uit zijn hart kreeg. Er is moeilijk een stempel te drukken op deze heerlijke stad, maar woorden als fun, fashionable, funky, stylish, bohemian, retro, vintage & relaxed sommen het aardig op. De bijnaam van Brighton is ‘London by the sea’; je vindt hier alles wat je nodig hebt in een onthaastende omgeving mét uitzicht op zee.

Van vissersdorpje naar badplaats

Brighton was oorspronkelijk een vissersdorpje wat in de 18e eeuw uitgroeide tot een geliefde badplaats onder de rijkere bevolking, die het voorbeeld volgden van koning George III en zijn zoon prins George. In heel West-Europa bloeide in de 18e eeuw het badtoerisme op, nadat sommige doktoren claimden dat zeewater, de zeelucht en zeewier genezend en ontstressend zouden werken voor de mens. Koning George III was één van de eerste die dat advies van harte nam en zijn toevlucht naar Weymouth (vlakbij Brighton) zocht, om daar regelmatig een duik te nemen. Zijn zoon, prins George, spendeerde de meeste tijd in Brighton, waar hij uiteindelijk het exotisch-uitziende Royal Pavilion liet bouwen. Het Royal Pavilion werd in 1850 opgekocht door de stad Brighton, nadat koningin Victoria er van af wilde door onder andere gebrek aan privacy. Vandaag de dag staat dit koninklijke paviljoen nog steeds te stralen in de stad, en zul je bij een eerste aanzien al snel de vergelijking maken met de Taj Mahal in India.

Royal Pavilion Brighton

Het Royal Pavilion in Brighton.

Shoppen in The Lanes & North Street

Of je nu op zoek bent naar kleine boetiekjes of grote winkelketens, in Brighton vind je het allemaal. The Lanes is een verzameling van smalle straatjes met ontelbaar veel leuke kleine winkels waar je de meest unieke dingen kunt scoren. Van sixties retro mannenkleding tot handmade kettinkjes en schoenen in alle kleuren. Je vindt er modern design en antiek, landelijk bekende restaurants, maar ook kleine tearooms en mini-terrasjes om mensen te kijken. Naar het westen, helemaal over de lengte van North Street, vind je alle grote winkelketens. Winkels die we in Nederland niet hebben zoals TK Maxx en Boots vind je hier ook.

Shoppen in Brighton

Never a dull moment

Brighton mag dan relaxed zijn, het is er nooit saai. Ben je uitgeshopt, dan kun je je vermaken aan zee: in Brighton’s eigen reuzenrad, in het museum achter het Royal Pavilion (Brighton Museum & Art Gallery) of koop een ticket voor een bezoek aan Sea Life. In mei barst het festivalseizoen los in de stad en in deze maand spelen er bijna elke avond wel één of meerdere bands en muzikanten in de buitenlucht. De vier grootste festivals van deze maand zijn: The Brighton Festival, Brighton Fringe, Artists Open Houses & The Great Escape Festival. Een culturele hotspot is Brighton in mei, waar veel Britse én internationale toeristen op af komen. Het nachtleven in Brighton is ook rijk aan vele clubs en live music tentjes, maar een aanrader is toch zeker wel Komedia in North Laine (tussen The Lanes & het station). In Komedia wordt wekelijks een comedy-club gehouden met drie toppers van stand-up comedians en een MC die alles aankondigt.

Brighton's reuzenrad

Brighton by the sea

Luxe uit eten of een snelle hap

Van Fish ‘n Chips tot luxe restaurants of verse ingrediënten om zelf een mooi gerecht te bereiden; Brighton biedt zoveel keus aan mogelijkheden, dat je moeite zult hebben met kiezen. Rondom de pier vind je vooral Fish ‘n Chips, in The Lanes kun je het zo gek niet bedenken of het is er en mocht je je toetje in de vorm van ijsje willen is er het geluk dat er de laatste jaren een handvol gelaterias van topklasse zijn geopend in Brighton. Zelf probeerde contributor Merin het nieuw geopende 64 Degrees in The Lanes uit, waar traditionele gangen verruild worden voor social dining: verschillende gerechten op kleinere borden die onderling uitgeprobeerd kunnen worden aan tafel. Ook Bill’s Restaurant is een aanrader, waar je zelfs verse producten kunt kopen om mee naar huis te nemen.

64 degrees restaurant Brighton

Overnachten in Brighton

Overnachten in Brighton kan in de grote hotels aan de kust, zoals het Hilton en het Grand hotel, of in één van de vele opkomende bed & breakfasts zoals het onbemande Fab Guest, waar je alleen toegang tot het gebouw en je (design)kamer hebt met speciale codes.

Brighton is makkelijk te bereiken met de trein vanuit Londen. Het duurt ongeveer een uurtje (afhankelijk van welk station je in Londen pakt) om naar Brighton te reizen per trein. Uiteraard is de stad ook goed toegankelijk per auto. Mocht je naar Londen gaan, is Brighton een stad die je eigenlijk niet over mag slaan. Plak het voor of na je trip naar Londen en geniet van deze heerlijke badplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *