Op grote hoogte in Amerika

Ik maakte op mijn rondreis door Amerika verschillende hoogtepunten mee en ik ben op plekjes geweest die letterlijk op grote hoogte waren. Ook waren er zogenaamde dieptepunten. Want wat zijn hoogtepunten zonder dieptepunten? Een afwisselende trip waar je van het ene uiterste in het andere terecht komt. Ik heb een aantal hoogte- en dieptepunten op een rijtje gezet.

Skyscrapers van New York

Soetkees in New York

Soetkees in New York

Als je het over hoogte hebt, dan heb je het over New York. Hoe hoog wil je het hebben. Kan je je nietig en klein voelen en tegelijkertijd een burger van de wereld? Ja, dat kan als je door de straten van New York loopt. Het eerste uur dat we door de stad slenterden, heb ik alleen maar bewonderend omhoog gekeken. Net zo lang tot ik pijn in mijn nek kreeg en bijna onder een gele taxi liep. De skyscrapers van New York zijn overweldigend en gigantisch.

Aangekomen in ons hotel zijn we meteen met de lift naar de bovenste verdieping gegaan. Hotel POD39 is een hip en trendy hotel met frisse, lichte kamers op loopafstand van Grand Central Station en Times Square. De kamers zijn er weliswaar klein, maar waar niet in New York? Bijkomend extraatje is dat het POD39 hotel beschikt over een eigen dakterras met een schitterend uitzicht op de stad. Wat voelde ik me machtig daar bovenop dat hoge gebouw. Althans, wat leek het hoog. Mijn schaal over ‘hoog’ werd namelijk al gauw verlegd. Eenmaal beneden zag ons hotel er vooral schattig uit. Hij kan in de verste verte niet opboksen tegen de gebouwen om hem heen. Nee, zeventien verdiepingen is echt een lachertje in New York.

 

Hip en trendy hotel POD39

Hip en trendy hotel POD39

Als je het echt hogerop wil zoeken in New York dan moet je absoluut de lift nemen naar de hoogste verdieping van the Empire State Building. Vanaf hier heb je een magnifiek uitzicht over de stad. Een magisch moment. Op de top van het nieuwe World Trade Center is een 360 graden foto gemaakt. Bekijk New York zelf vanaf het hoogste punt van de stad.

Voor een mooi uitzicht op de skyline van New York, neem je de gratis ferry naar Staten Island. Deze vaart ook langs het Vrijheidsbeeld. Een beter zicht op het Vrijheidsbeeld krijg je niet omdat op een afstandje het beeld het beste te zien is. Een leuk en gratis uitje dus.

In New York maakten we een stop-over voordat we verder vlogen naar San Francisco. Dat kost in de meeste gevallen weinig of zelfs niets extra’s. Als je op weg bent naar het westen van Amerika is het dus goed om te informeren of je even in New York mag uitstappen.

Horseshoe Bend: hartstikke vlak toch?

Colorado Plateau

Colorado Plateau

Onze eerste kennismaking met de Grand Canyon was bij de ‘Horseshoe Bend’. Het bijzondere van de Grand Canyon is dat je helemaal niet in de gaten hebt dat je zo hoog zit. Als je om je heen kijkt, ziet alles er even plat uit. Hier en daar zie je een rots, maar dat is het dan ook wel. Niets doet je dan ook vermoeden welk uitzicht je te wachten staat als je op de rand afloopt.

Even een korte uitleg: miljoenen jaren geleden kwam het Colorado Plateau uit de grond geschoven tot wel 1700 meter hoog. Het vormde echter geen bergen, maar kwam als één groot blok naar boven. Daardoor lijkt het, terwijl je over het landschap uitkijkt, een platte vlakte. Schijn bedriegt dus! De Colorado River heeft hier de enorme Grand Canyon in gesleten. Eenmaal wandelend naar de rand van de Grand Canyon kijk je ineens de diepte in. En met een uitkijk over Hoseshoe Bend voel je je ook wel bijzonder verheven.

Horseshoe Bend

Horseshoe Bend

De meeste toeristen komen uit in Grand Canyon Village dat aan de zuidkant van de grote kloof ligt. Hier heb je een aantal voorzieningen zoals hotels en restaurants en er rijdt een bus rond die je naar mooie uitzichtplekken brengt. Een leuke plek om te verblijven nabij de ‘South Rim’ is het dorpje Tusayan. Slechts tien minuten rijden naar de ingang van Grand Canyon National Park. De hotels hier zijn een stuk goedkoper en er is een IMAX theatre waar je een voorstelling kan bekijken over de Grand Canyon. Dat is een echte aanrader omdat je, al starend naar het gigantische scherm, kan zien hoe het is om onderaan de Grand Canyon te staan.

Wanneer je zit te dineren in één van de steakrestaurants zorg er dan voor dat je bij het raam gaat zitten. Regelmatig komen er Wapiti’s rustig voorbij wandelen om te grazen van het groene gras voor de restaurants. Nog nooit had ik deze dieren in het echt gezien. Vele malen groter dan een hert, maar net iets kleiner dan een Eland.

Je kan de Grand Canyon ook bezoeken vanuit het Noorden. Vanuit Las Vegas vertrekken er verschillende toers naar de ‘North Rim’. Hier sta je aan de hogere kant van de canyon en kijk je dus op het zuiden neer. Kun je meteen een gokje wagen in Vegas. Ook helikoptervluchten vertrekken vanuit Las Vegas en vliegen door de kloof. Super gaaf om te doen, maar dan moet je wel wat geld gewonnen hebben met gokken, want het is erg prijzig.

Lager dan laag; het dieptepunt

Badwater in Death Valley

Badwater in Death Valley

Niet alleen hoogtepunten, maar ook dieptepunten hebben we aangedaan tijdens onze reis door het westen van Amerika. Zo belandden we op het laagste punt van het westelijk halfrond. Badwater ligt op 85,5 meter onder zeeniveau. Death Valley is eigenlijk een opgedroogde zoutvlakte waardoor je er schitterende plaatjes kan schieten. Vanwege de extreem warme temperaturen (vaak wel boven de 50 graden) kan hier bijna niets groeien. Toch is het een prachtig gezicht; de dorre, witte zoutkristallen met op de achtergrond de gekleurde bergen.

Death Valley is overigens niet zo uitgestorven als je zou denken. Vooraf werden wij gewaarschuwd om de auto vol te tanken en vele liters water mee te nemen, voor het geval de auto het begeeft. Er komen echter zoveel toeristen door Death Valley rijden dat je er alles behalve eenzaam bent. Je kan in Death Valley overnachten of er een dagje voor uit trekken om er doorheen te rijden. Er is meer te zien in Death Valley dan je denkt. Je hebt er de gekleurde bergen ‘Artist Pallet’, het dieptepunt ‘Badwater’, de zoutkristallen ‘Devils Golf Course’ en de zandduinen ‘Sand Dunes’.

Ook vanuit Las Vegas kun je een dagtrip naar Death Valley maken. Huur een auto en verken de mooie omgeving. Nog beter is om het groene en bergachtige Yosemite ook aan te doen. Over hoogtepunten gesproken, een schitterend park vol watervallen, rotsen, bruine beren en overweldigende natuur.

Weg door Death Valley

Weg door Death Valley

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Zelf de reis van Daisy meemaken?

Boek een huurauto op lejebil.com voor Las Vegas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *