Carnaval in Mainz: de Rosenmontagszug!

Zoals ieder jaar is de carnavalsgekte in het zuiden van ons land weer uitgebroken. Maar wist je dat Duitsland ook elk jaar uitgebreid carnaval viert?  Een bont festival met veel alaaf’s en helau’s’ vind je vooral in de bundeslanden Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts & Hessen. Keulen & Düsseldorf zijn het bekendst om hun carnaval, maar ook Mainz viert dit jolige feest elk jaar groots. Zo groot dat zelfs dat de carnavalsoptocht elk jaar gefilmd wordt en uitgezonden wordt op de nationale televisie via zender ZDF. In Mainz spreken ze echter niet van carnaval, maar van Fastnacht (vastenavond). Alhoewel er vrij weinig tot niet wordt gevast.

Rosenmontagszug Mainz

Geschiedenis van de Fastnacht

Al sinds de 16e eeuw viert men carnaval/fastnacht in Mainz, maar pas in 1837 trok ook de eerste georganiseerde optocht door de stad. Deze eerste optocht wordt vandaag de dag als de voorloper van de Rosenmontagszug beschouwd. In 1838 ontstonden de eerste twee carnavalsverenigingen. Omdat carnaval in Mainz nog wel eens op een minder nette manier gevierd werd, vroeg de regering de twee carnavalsverenigingen of ze ervoor konden zorgen dat het carnaval in Mainz voortaan op een nettere manier gevierd zou worden. De regering wilde dat de carnavalsvereniging zou zorgen voor ‘het verbreiden van vrolijkheid en weldoen’. Men had echter niet voorzien dat deze ‘vrolijkheidsvereniging’ zich ook ook met politieke thema’s zou bezighouden, iets wat de Mainzer Fastnacht nu nog steeds kenmerkt.

Het carnaval in Mainz is ook een stukje stadsgeschiedenis, een cultuurhistorisch fenomeen. Het heeft als sociale gebeurtenis al sinds eeuwen een vaste plek op de feestagenda.

Fastnacht Mainz

Fastnacht Mainz Carnaval

De Rosenmontagszug

De Rosenmontagszug is elk jaar weer op de maandag van carnaval. Van carnavalsmaandag tot Aswoensdag (de woensdag na de Rosenmontagszug) vliegen de pannen van het dak. Vier à vijf uur lang kronkelt de zes tot zeven kilometer lange carnavalsoptocht door de binnenstad. Wonen er normaal plusminus 200.000 mensen in Mainz, op carnavalsmaandag trekt de Rosenmontagszug doorgaans zo’n 500.000 bezoekers volgens Christiane Kato; een lokale gids in Mainz. Wat in Keulen het “alaaf” is (in het zuiden van Nederland kennen wij deze uitdrukking ook), is in Mainz het ”helau”. Deze uitroep weerklinkt voortdurend tijdens de Rosenmontagsoptocht. Tijdens de Rosenmontagszug zie je alles voorbij komen: de plaatselijke bakkers, carnavalsverenigingen, dansmariekes & carnavalswagens met uitgebeelde politieke ‘prents’. Angela Merkel speelt de laatste jaren een grote rol in de Rosenmontagszug, net als dit jaar waarbij het afluisterschandaal van Merkel’s mobiele telefoon centraal stond.

Angela Merkel NSA Fastnacht Mainz Carnaval

Kreppels Fastnacht Carnaval Mainz

Bier, wijn & kreppels

Op een lege maag kom je de dag niet door en dat is hier ook zeker niet de bedoeling. Eerder het tegenovergestelde. Vanaf de Rosenmontagszug word je bekogeld met snoep en feestelijke prullaria (tissues, clownsneuzen, stressballetjes en grappige slaapmaskertjes); bier en wijn vind je op elke hoek en bij de bakkerijen is er speciaal een grote hoeveelheid kreppels gebakken. Kreppels zijn berlinerbollen, alleen hebben deze in Mainz een andere naam. Speciaal voor carnavalsmaandag worden ze in allerlei varianten gepresenteerd; met glazuur, confetti en verschillende vullingen. Daarnaast zijn er schnitzels, crêpes, noodles, bratwursten en ander goed eten te vinden door de stad. Wellicht met de achterliggende gedachte om een ‘goede bodem te leggen’ voor de vele biertjes en goede wijnen die velen consumeren tijdens de carnaval.

Karneval Mainz

Carnavalsperiode

Traditioneel begint carnaval op de 11e van november om 11.11 uur en het gaat door tot Aswoensdag. Het bereikt zijn toppunt op de dagen voor Aswoensdag. Als je de unieke beleving van ‘Fastnacht in Mainz’ mee wilt pakken, kun je het beste het weekend voor de Rosenmontagszug tot en met Aswoensdag enkele overnachtingen in de stad boeken, bijvoorbeeld bij Novotel Mainz: een zeer geliefd hotel onder carnavalsgangers van buiten Mainz.

In de omliggende steden in het Rijngebied wordt in het weekend voor de Rosenmontagszug & Aswoensdag al carnaval gevierd. Zo is er op zondag in Höhr-Grenzhausen ‘s middags rond 14.00 uur een carnavalsoptocht (vanuit restaurant Bei Pino heb je het beste uitzicht op de optocht én lekker eten) en – tevens altijd op zondag – ‘s avonds in Boppard een verlichte carnavalsoptocht in de avond. De beste plaatsjes hiervoor vind je in Hotel-Restaurant Rebstock aan de Rijnpromenade.

Het hoogtepunt van carnaval is elk jaar eind februari/begin maart.

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *