IJsland zoals je het nog niet kent

Als je je land naar ‘ijs’ vernoemt is het niet vreemd dat mensen al snel denken dat het enkel uit ijs bestaat en het er dus grandioos koud is. Verrassing: dat is het niet. Niet iedereen loopt in wollen truien en ook niet elke IJslander speelt in een band (dat is een ander vooroordeel, al klopt dit wel voor ongeveer een kwart van de bevolking!). Zelfs niet elke vierkante meter ruikt naar rotte eieren en zo is de kans groot dat je ook deze IJslandfeitjes nog niet (allemaal) wist:

1. Het is niet ijskoud op IJsland.

IJsland ligt inderdaad op poolcirkelhoogte en buurland Groenland heeft in januari een gemiddelde temperatuur van -20. In IJsland is dit slechts 0 graden. Hoe dat kan? Het land profiteert van het warme zeewater dat de Atlantische Golfstroom meebrengt vanuit bijvoorbeeld de Caraïben. Daardoor is dus ook zonder fleecevest en wollen ondergoed prima te overleven.

In een IJslands zwembad

In een IJslands zwembad

2. Er zijn meer dan 600 zwembaden op IJsland.

IJsland is het land met de meeste zwembaden per persoon en er heerst zelfs een heuse zwembadcultuur in dit Scandinavische landje. Je ontspant in het zwembad, je kletst bij met je buurman in het zwembad en ook de vrijmibo vindt in het zwembad plaats. De gemiddelde IJslander is hier meerdere keren per week te vinden. 99% van de zwembaden is overigens buiten en allemaal zijn ze geothermisch verwarmd. Er komt dus geen elektriciteit aan te pas, maar het water wordt verwarmd door de hete bronnen die onder het hele IJslandse grondoppervlak te vinden zijn.

3. Je kunt er met je eigen ogen zien dat de aarde beweegt.

Bij nationaal park Þingvellir, één van de grootste bezienswaardigheden, bekijk je niet enkel de plek waar de IJslanders eeuwen geleden hun eerste parlementsvergaderingen hielden, maar zie je ook de Amerikaanse en Euraziatische plaat uit elkaar schuiven. Dit gebeurt met twee centimeter per jaar en grote scheuren in de grond zijn hiervan een indrukwekkend gevolg.

Met één voet op het Amerikaanse en met één voet op het Euraziatische continent

Met één voet op het Amerikaanse en met één voet op het Euraziatische continent

 

 

4. IJsland is 2,5 keer zo groot als Nederland, maar wat inwoners betreft vijftig keer zo klein

Het is dus enorm dunbevolkt. In het noorden en midden van het land woont bijna niemand, maar toch zijn er wegen en kun je grote delen van IJsland dus op eigen houtje ontdekken. Het is wel aan te raden een 4WD te huren; plots een plas water van een meter diep tegenkomen (waar je doorheen moet rijden!) is hier namelijk eerder regel dan uitzondering.

5. IJslandse paarden, schapen én koeien zijn speciaal.

De paarden krijgen ’s winters een vacht, waardoor ze het enige ras zijn dat hier kan overleven. Bij de schapen is zowel het mannetje als vrouwtje in het bezit van hoorns en de koeien zijn kleiner dan wij zijn gewend. Bovendien geven ze minder melk: een Nederlandse koe is goed voor 10.000 à 11.000 liter per jaar, maar een IJslandse slechts voor 5000 à 6000 liter.

IJslandse paarden! En Eyjafjällajökull, daar in de verte.

IJslandse paarden! En Eyjafjällajökull, daar in de verte.

Icelandair vliegt elke dag vanaf Schiphol naar Reykjavik.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *