De Burj Khalifa in Dubai

De Burj Khalifa is met zijn 829 meter hoog het stralende middelpunt van Dubai.

Het is de hoogste uitkijktoren van de wereld; althans nu nog wel. Inmiddels zijn ze in in de Chinese stad Changsa begonnen aan een wolkenkrabber dat dit hoogte-record moet verbreken met 838 meter (Sky City), en ook in Saudi-Arabië staat er een toren gepland die de 1000 meter hoogte moet gaan halen (Kingdom Tower). Maar voorlopig mochten wij nog records breken met ons bezoek aan de Burj Khalifa twee weken geleden.

Burj Khalifa

Tijdens een bezoek aan Dubai – één van de zeven verenigde Arabische Emiraten – zul je veel unieke, bizarre en prachtige dingen tegenkomen en meemaken, maar de Burj Khalifa is daar absoluut het hoogtepunt van. Tijdens de bouw stond deze toren ook wel bekend als de Burj Dubai, en pas bij de opening werd de definitieve naam bekend gemaakt. De complete bouw van de toren heeft meer dan vijf jaar geduurd: van 21 september 2004 tot en met 4 januari 2010. De gevelbedekking van de toren is van glas, die de bewoners van de toren moet beschermen tegen extreme hitte, wind en regen. De Burj Khalifa wordt met zijn 828 meter ook wel een verticale stad genoemd. Je vindt in de toren appartementen, kantoren, een supermarkt, de hoogste moskee van de wereld, een nachtclub, restaurants en het eerste Armani hotel ter wereld.

Observatiedek Burj Khalifa

Op de toren is op 452 meter (de 126e verdieping van de 163 in totaal) een bezoekersplatform gebouwd, waar toeristen – tegen entreegeld – met de snelste lift van de wereld naartoe worden gebracht. Je kunt geld besparen op een ticket door deze van tevoren online te bestellen. Onmiddellijke toegang kost 400 AED, wat omgerekend ongeveer € 80,- is, maar als je een ticket online bestelt kost dit je 125 AED, wat ongeveer € 25,- is. Nogal een verschil in prijs. Enige nadeel is hierbij dat je een gok moet nemen qua weersomstandigheden: zal het mistig zijn, of juist een heldere zonnige dag waarop je ver over het land kan kijken? Wij hadden geluk en konden heel wat kilometers ver kijken. En recht naar beneden op de Dubai Mall en de Dubai Fountains (ook allebei huge!). Het observatiedek beslaat bijna een uitzicht van 360 graden, waarvan meer dan de helft achter glas.

Uitizicht Burj Khalifa Dubai Fountains & Mall

Wil je een prachtig uitzicht over Dubai en de wereld eens van grote hoogte bekijken? Dan is de Burj Khalifa zeker een aanrader.

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *