Reizende tentoonstelling over Europese geschiedenis

Donderdag 13 februari was de officiële openingsceremonie van de Liberation Route Europe in het Europees Parlement in Brussel.

De officiële openingsceremonie van de ‘reizende tentoonstelling’ werd gedaan door Martin Schulz, president van het Europese Parlement & door onze eigen minister president Mark Rutte. Maar niet voordat we een prachtige openingsdans te zien kregen (van het Arnhemse dansgezelschap Introdans), een uitgebreid lunchbuffet aangeboden kregen in Brussel en inspirerende sprekers hun verhaal konden doen tijdens een symposium.

Wat is de Liberation Route Europe?

De Liberation Route Europe is een 3000 kilometer lange route die van Zuid-Engeland langs de stranden van Normandië & de Belgische Ardennen loopt, richting ons eigen land, zijn weg vervolgt door het Hürtgenwald (bekend om een veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog), door Berlijn gaat en uiteindelijk eindigt bij de stad Gdańsk loopt in Polen. De route voert langs verschillende belangrijke locaties, gedenkplaatsen en verschillende musea. De focus ligt vooral op de opmars van de Westelijk Geallieerden. De route is in 2007 bedacht, of er is in ieder geval aanzet voor gegeven, door Sarel Tempelman: destijds een stagiair van het Airborne museum in Oosterbeek. De reizende tentoonstelling is uiteindelijk tot stand gekomen door een samenwerking van vooraanstaande Europese musea over de Tweede Wereldoorlog.

Martin SCHULZ - EP President
Bron foto: Europees Parlement

Beleef de geschiedenis

Door verschillende luisterfragmenten waan je je midden in de geschiedenis. De luisterfragmenten zijn in verschillende talen voorhanden. Het herdenken & ervaren van de Tweede Wereldoorlog en de vrijheid staat centraal tijdens de route. De luisterfragmenten zijn allemaal ingesproken in een studio op basis van verzamelde informatie uit de verschillende musea. Sommige verhalen zijn zo spannend dat je hart er werkelijk harder van gaat kloppen. Zo waren er in het Europees Parlement donderdag 13 februari al enige fragmenten te beluisteren: intrigerend en heel erg meeslepend! De route wil laten zien dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is en hoe we het in de toekomst kunnen behouden.

Uniek: een gezamenlijke geschiedenis tentoon gesteld

Het is voor het eerst dat er een samenwerking op zo’n grote schaal plaats vindt om de Europese geschiedenis vanuit verschillende perspectieven te laten zien.

Deze tentoonstelling heeft een geweldig groot potentieel, en het voelt als een eer om de beschermheer ervan te mogen zijn. De tentoonstelling plaveit de weg naar bevrijding na de Tweede Wereldoorlog, waarmee het tegelijkertijd de gemeenschappelijke én onderscheidende nationale verschillen van alle betrokkenen laat zien. Het is één van de meest krachtige verhalen van de 20ste eeuw; het is historisch educatief en de impact van deze geschiedenis weerklinkt nog steeds in onze huidige samenleving(en)

zo stelt Martin Schulz. De samenwerking zelf is uniek, maar ook het idee erachter. Het is moeilijk om een gemeenschappelijke geschiedenis van Europa in beeld te brengen. Met de Liberation Route Europe is daarom een prachtig project neergezet.

Vanaf 6 juni 2014 (precies 70 jaar na D-Day) wordt de route officieel gelanceerd. Vanaf 6 juni zal er ook een Liberation Route app zijn. Je kunt de route zelfstandig volgen: met eigen auto, met het openbaar vervoer, op de fiets of wandelend; wat je maar leuk vindt! Er is ook sprake van dat er eventueel georganiseerde groepsreizen voor de route geboekt kunnen worden, alhoewel dit nog niet bevestigd noch uitgevoerd is. Voor meer informatie over de 3000 kilometer lange route kun je terecht op de website: www.routesofliberation.com.

Mocht je niet kunnen wachten tot 6 juni: in Nederland hebben we inmiddels al meer dan 100 luisterlocaties door heel Zuid-Oost Nederland op plaatsen zoals Nijmegen, Arnhem en door Noord-Brabant.

Comments are closed.