Spannende hoedenwedstrijd op het Keniaanse eiland Lamu

De tweede zaterdag van februari vindt op het Keniaanse eiland Lamu een spannende hoedenwedstrijd plaats. Het evenement werd dit jaar voor de 2e keer georganiseerd en daagt alle eilandbewoners uit om de meest bijzondere hoed te creëren. Op het strand van het dorpje Shela is het een gezellige samenkomst van mensen. Ruim 80 deelnemers gaan met elkaar de strijd aan voor die felbegeerde 1ste plaats.

Kleurrijke creaties en ontwerpen

Onder luid applaus van alle toeschouwers – die per ezel of boot zijn afgereisd om de creaties van hun eilandgenoten te aanschouwen – tonen de deelnemers één voor één hun creatie aan de jury.
Iedereen heeft hard zijn best gedaan en zijn creativiteit de vrije loop gelaten. Je ziet de meest bijzondere hoeden voorbij komen: gemaakt van kokosnoten, bierdopjes of autobanden, van dolfijnen en huisjes tot meer abstractere ontwerpen.

Lamu

In de tweede ronde bekijkt de jury nogmaals alle creaties om tot een eindoordeel te komen.

Een gezellige samenkomst op het strand

Terwijl de jury met elkaar in beraad gaat gaan de mannelijke eilandbewoners met elkaar de strijd aan in een avontuurlijke touwtrekwedstrijd. De kinderen doen mee aan een spannende zwemcompetitie. Iedereen gaat tot het uiterste en er hangt een fanatieke sfeer in de lucht.
Ondertussen kletsen de moeders met elkaar bij in de schaduw, staan de ezeltjes geduldig te wachten op hun baasjes, zijn de toeristen druk in de weer met hun camera’s en is het één grote gezellige mengelmoes van verschillende mensen en culturen.

Lamu

Het hele strand is in rep en roer tijdens de spannende touwtrekwedstrijd.

And the Winner is…

Aan het einde van de middag verzamelt iedereen zich rond de met 4 stokken en een zeildoek gecreëerde tent voor de prijsuitreiking. De zenuwen zijn op de gezichten van de deelnemers af te lezen. Dan klinken daar de verlossende woorden van de juryvoorzitter:

And the Winner is number 12

Er klinkt gejuich en gejoel en uit de menigte komt de trotse hoedeneigenaar te voorschijn. Hij heeft een bijzondere hoed gemaakt bestaande uit verschillende soorten dierenbotten. De prijs is niet mis; hij krijgt een geldbedrag van 40.000 Keniaanse Shillings overhandigt, wat neerkomt op ongeveer € 350,-. Ook onder de andere prijswinnaars is er een mooi geldbedrag te verdelen.

Lamu

Vol trots poseren de 3 winnaars met hun creatie voor de camera.

Things to do op Lamu

De hoedenwedstrijd is één van de vele evenementen en festiviteiten die op het eiland georganiseerd worden. Maar ook buiten deze feestelijke aangelegenheden hoef je je geen moment te vervelen op dit unieke Keniaanse eiland.

Dompel je helemaal onder in de eilandcultuur en dwaal door de talloze nauwe straatjes met knusse pleintjes, spelende kinderen en rondlopende ezels. Wil je meer over de achtergrond van het eiland weten breng dan een bezoek aan het Swahili House Museum, het oude Lamu Fort of de Donkey Sanctuary. Drink een overheerlijke versgeperste juice in één van de vele restaurants aan de sfeervolle boulevard.
Voor zon, zee en strand kan je afreizen naar Shela Beach: met haar uitgestrekte strand en helderblauwe water bij uitstek de locatie om te relaxen en bij te komen. Of maak een boottocht met een traditionele Dhow boot naar één van de omliggende eilanden. Ga op ontdekkingstocht in de rijke onderwaterwereld van Kenia met een snorkel- of duiktrip.

Kortom, een bezoek aan het tropische eiland Lamu mag niet aan je reisroute ontbreken bij een bezoek aan Kenia!

Wil je meer weten over dit prachtige land? Bezoek dan de site van het Verkeersbureau van Kenia.

Comments are closed.