Moreton Island, Australië: Onbekend en Onbemind

Zachte golven die op het kraakwitte strand neerstrijken, wilde dolfijnen, zeeschilpadden, avontuurlijke haaien en een kampvuurtje om je avondmaal bij op te warmen: het onbewoonde eiland.  Feit of fictie? In dit geval grotendeels feit. Ontmoet Moreton Island, een veelvuldig vergeten eiland in de Stille Oceaan. Echter ligt het niet net als Fiji of de Cook Islands onmogelijk ver. Nee, Moreton Island ligt voor de kust van Brisbane, Australië en is na Fraser Island, het 2e grootste zandeiland. Het bestaat voor 96% uit nationaal park en de andere 4% is bestemd voor ontwikkelingen in het toerisme. Voor de natuurliefhebber een uitermate mooie bestemming.

P1080688

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is voor veel reizigers die de oostkust bezoeken een kleine onbekende parel en wordt voornamelijk door Australiërs en een paar Aziatische reisgroepen aangedaan. Het mooiste van alles is, dat je hier echt afgezonderd bent. De 4% aan toerisme, bestaat uit een resort en een paar kleine vakantiehuizen in de bossen. Er zijn welgeteld 3 townships, Bulwar, Cowan Cowan en Kooringal, maar geen van de drie telt meer dan een handjevol bewoners.

De magie van Moreton Island

Van origine werd het eiland bewoond door de Aboriginals. Er zijn ook nog steeds diverse heilige plekken op het eiland te vinden waar ‘de magie’ nog heerst. Erg bijzonder om dit een keer te zien. Verder is er een zandwoestijn waar vaak aan sandboarding gedaan wordt. Deze plekken zijn met een goed coördinatie vermogen of een gids makkelijk te vinden.

Het allermooiste aan het eiland zijn de weelderige bossen en het groot aantal diersoorten. Van gevaarlijke spinnen en slangen (lees je van te voren dus wel even goed in) tot aan exotische, bijna uitgestorven, vogels, wombats en vleermuizen. Persoonlijk favoriet is het marine leven. Gezien de ligging van het eiland, is het een perfecte rust- en broedplaats voor walvissen*, dolfijnen, zeekoeien, zeeschildpadden en diverse soorten haaien. Een beetje lef moet je dus wel hebben, want het kan ook zo zijn dat er tijger- of grijze haaien rondzwemmen. De meest gespotte soort gedurende het broedseizoen, is de agressieve bullshark. Let dus zeker aan de oostelijke kant van het eiland heel erg goed op wat voor gebied het is. In realiteit valt het vaak wel mee met de haaien, maar alertheid is zeker nodig.

P1080510

P1140319

De westelijke zijde is een stuk rustiger en hier zijn dus ook dagelijks wilde dolfijnen en schildpadden te spotten. Het resort heeft allerlei National Park initiatieven en programma’s om de natuur te beschermen. Ook verzorgen ze wildlife trips op het water en ‘s- avonds zijn er feeding sessions met dolfijnen.

DSCN0844

Accommodatie

Tangalooma Wild Dolphin resort is een 4-sterren resort met voor ieder wat wils: strandhangen, rustig baantjes zwemmen of een kleine motorboot huren. Er zijn hotelkamers, appartementen en beachhouses beschikbaar. Voor de wat luxere ingestelde persoon is het resort een perfecte uitvalsbasis voor allerlei activiteiten. Je kan hier tours met onder andere quads, jet-ski’s of een helikopter boeken. Uiteraard is het hier een stuk toeristischer en draait het grootste gedeelte van de economie van het eiland op dit resort.

DSCN0690 modified

P1080745

P1080675

Maar de keuze kan ook vallen op kamperen en dat is een dikke aanrader, zeker als aanvulling op het resort. Vaar met één van de zogenoemde ‘barges’ met een 4WD en kampeerspullen over, en zonder jezelf vervolgens compleet af van de wereld. Het is een geweldige ervaring om met alleen een kampvuurtje de avond te zien vallen, om vervolgens het leven op het eiland te horen ontwaken. Het kan letterlijk dagen duren voordat je iemand anders tegen komt, zeker in het laagseizoen. Kampeerprijzen vind je hier. Denk wel aan de benodigde muskietenspray en netten.CIMG0680 modified

Transport naar Moreton Island

Qua transport kan je er voor kiezen om met de persoons-ferry van Tangalooma resort over the varen, of met een 4WD zelf de overtocht te maken naar een van de drie townships. Zorg er wel voor dat dat je een vehichle license voor het nationaal park hebt, deze kost 43 Australische dollars.

*Het walvissen seizoen is van mei tot en met oktober. Het hoogseizoen op het eiland is van november t/m maart, met een grote piek rond de kerstvakantie. 

Comments are closed.