Het unieke karakter van Berlijn

Berlijn is hip. Steeds meer toeristen bezoeken deze stad. Echter, veel van hen hebben de standaard toeristische bezienswaardigheden nog niet verlaten. Berlijn is een stad met vele gezichten, die de moeite waard zijn om beter te leren kennen. Na negen maanden leven in deze stad kan ik zeggen dat ik de stad eindelijk redelijk ken. Dat kost behoorlijk wat tijd!
P1020690

Unieke karakters

Met een oppervlakte van 891,82 km² en  3,5 miljoen inwoners is Berlijn voor Europese begrippen een enorme stad. Dat maakt het lastig om de stad in korte tijd in haar geheel te ontdekken. Elke wijk (Bezirk) heeft een uniek karakter. De wijk Prenzlauer Berg is bijvoorbeeld vol van de gezinnen met kinderwagens en juppies, leuke koffietentjes en vintage winkeltjes. In Mitte staan de toeristische highlights. Friedrichshain en Kreuzberg zijn voor de hippe jonge mensen en kunstenaars. Neukolln is een smeltkroes van immigranten en hipsters, met de beste Turkse markten. Dan is er bijvoorbeeld nog Schoneberg met haar rustige karakter, of Charlottenburg voor de duurdere boutiques en statige gebouwen. Men spreekt wel over Berlijn als ‘stad zonder centrum’. Elke wijk heeft een geheel eigen stijl.

Oost/West

Het is inmiddels al 24 jaar geleden dat de muur viel. Berlijn is weer één, maar het oude Oost en west dragen sommige kenmerken dit tijdperk nog steeds. Uiteraard kun je de loop van de Berlijnse Muur volgen bij een bezoek aan de stad. Maar er zijn meer elementen waaraan je de oude scheiding kunt herkennen. Zo kan je aan de stoplichten zien in welk deel van de stad je bent. In voormalig Oost Berlijn zie je het Ampelmännchen op de stoplichten staan. Een vrolijk mannetje met zwaaiende armen en een hoedje op zijn hoofd. In voormalig West Berlijn zul je meer ‘standaard’ stoplichten tegenkomen. Maar, tot in detail wordt druk gewerkt aan het creeren van eenheid.

Ook in het oude westen kom je het Ampelmännchen steeds vaker tegen. Zelfs de straatlantarens dragen een erfenis met zich mee. De straatverlichting in het westen is veel witter van kleur dan de verlichting in het oude Oosten. Ook in het openbaar vervoersnetwerk is de geschiedenis nog merkbaar. In het oosten van de stad ligt een uitgebreid tram-netwerk, zonder aansluiting op het westen van de stad. Wanneer je van oost naar west wilt reizen merk je dat de koppeling niet ideaal is. Je reis duurt aanmerkelijk langer wanneer je van oost naar west moet, dan wanneer je deze oude grens niet over hoeft.

Erfenis

De erfenis van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog zie je overal in de stad terug, niet alleen op plekken als Checkpoint Charlie of bij het Holocaust-Mahnmal. Bijvoorbeeld in de wijk Schoneberg vind je op lantarenpalen stukjes terug van verordeningen die in de jaren dertig en veertig werden uitgevaardigd tegen joden.
P1040052

Een ander goed voorbeeld van deze erfenis is de Teufelberg

P1020692
Na de Tweede Wereldoorlog verzamelden de geallieerden alle puin van de stad, gooiden dat op een hoop en lieten het overgroeien. Tijdens de Koude Oorlog bouwden de Amerikanen op deze plek een groot afluisterstation. De restanten tref je er vandaag de dag nog steeds aan. Deze berg bezoek je in het Grunewald, in het westen van de stad. Het uitzicht op deze kunstmatige berg is fenomenaal. Omringd door zowel stad, als natuur, kijk je uit over Berlijn. Een wandeling over de Teufelberg is de moeite waard, maar zoals vaker in Berlijn speelt er meer, wanneeer je onder de oppervlakte kijkt.

Op reis naar Berlijn? Plan wat extra dagen. De stad heeft zo veel te bieden, dat je met een kort bezoek aan de stad maar een glimp van de ware aard opvangt.

 

 

Comments are closed.