Zuidwest-Noorwegen: Fjorden, houten huisjes en olie

Denk je aan Noorwegen, dan denk je aan de middernachtzon en het noorderlicht, prachtige eilanden, vis die hangt te drogen, hoge bergen of ‘altijd kou en sneeuw’. Toch draait het in Zuid-Noorwegen, vooral aan de westkust, om heel andere dingen (regen, olie, fjorden). Ook de moeite waard.

Het zuidwesten van Noorwegen is in vele opzichten vergelijkbaar met Nederland: het regent er vaak, er is veel platteland en ook het land zelf is (redelijk) plat. Toch is het op genoeg vlakken ook helemaal anders: lang niet iedereen heeft buren, de huizen zijn gemaakt van hout, er is veel olie te vinden én je vindt in dit mini-stukje Noorwegen misschien wel het bekendste fjord van Europa, Lysefjorden.

De preekstoel en de bol

Plan je een rondreis door (Zuid-)Noorwegen, dan mag Lysefjorden absoluut niet op je lijstje ontbreken. Dit bijna 40 kilometer diepe fjord herbergt namelijk twee van de meest indrukwekkende natuurattracties van het land: Preikestolen en Kjeragbolten.

preikestolen

Preikestolen

Preikestolen (de Preekstoel) is een plat bergplateau dat op 604 meter hoogte boven het fjord uittorent. In ongeveer twee uur wandel je vanuit Jørpeland naar waarschijnlijk het mooiste uitzicht wat je tijdens je reis zult zien. Veel wandelervaring is er niet voor nodig, maar goede schoenen en wandelkleding zijn wel een pre. Je wandelt namelijk niet altijd over een pad, maar klimt ook enkele keren via grote stenen naar boven.

De wandeling naar Kjeragbolten is zwaarder en langer dan die naar Preikestolen, maar zeker ook de moeite waard. In goede conditie doe je er ongeveer drie uur over om de tussen een bergspleet geklemde rotsbal te bereiken. Met haar 1084 meter torent de Kjerag ruim uit boven de andere bergen rondom het Lysefjord heen. Het prachtige uitzicht – en de adrenaline die door je lijf raast wanneer je je voeten op die bol zet – is iets wat je mee móet maken.

De oliehoofdstad

De grootste stad in de regio is Stavanger. Met haar 100.000 inwoners – en ontelbaar keer zoveel olie – is het de vierde stad van het land. Door de olie is het stadje sinds de jaren ’70 uitgegroeid tot een iets grotere stad. Niet gek dus dat je hier het Noors Oliemuseum vindt, waar je alles over de geschiedenis van de olieindustrie kunt leren. Naast leerzaam is het enorm interactief; een aanrader dus.

gamle-stavanger

Gamle Stavanger

Lang voor de olie was het echter de visserij die mensen uit het hele land naar Stavanger haalde. Om toch een beetje ‘thuis’ bij zich te hebben namen zij massaal hun eigen huis mee naar hun nieuwe stad, met als gevolg traditionele architectuur uit alle regio’s op slechts enkele honderden vierkante meters! Deze houten, veelal wit geschilderde huisjes staan in het oude gedeelte van de stad: Gamle Stavanger. 173 verschillende huizen zorgen ervoor dat het het meest gevarieerde oude stadsdeel van Noorwegen is, maar Gamle Stavanger is ook de best bewaard gebleven houten huisjes-wijk van heel Scandinavië.

Ben je op zoek naar kleur, dan is de Øvre Holmegate the place to be. Hier is elk huis, elke voordeur, elke gevel en zelfs elke vuilnisbak in een felle kleur geverfd. Het zal moeilijk worden deze straat glimlachloos te verlaten.

øvre-holmegate

Øvre Holmegate

Zandstranden en enorme zwaarden

Maar naast een gezellig stadje en prachtig fjord heeft de regio meer te bieden.

Iets verder ten zuiden kom je – na het doorkruisen van akkers en weilanden – terecht in Jæren: de platste regio van Noorwegen, met de allermooiste stranden van het land. Waar het grootste deel van de ruim 25.000 kilometer lange kustlijn gekenmerkt wordt door fjorden, rotsen en duizenden eilandjes vind je hier prachtige weidse zandstranden. Perfect voor een lange wandeling of een middagje surfen.

Tot slot een tip voor de geschiedenisfan: Sverd i Fjell (Zwaarden in Berg). In het Hafrsfjord, niet ver buiten Stavanger, staan drie enorme zwaarden. Het monument herinnert aan de Slag bij het Hafrsfjord, waarbij Harald Mooihaar Noorwegen in 872 tot één rijk verzamelde. ’s Zomers wordt hier massaal gezwommen en gepicknickt, maar het monument is het hele jaar door – zelfs met het openbaar vervoer – te bereiken.

sverd-i-fjell

Sverd i fjell

Zuidwest-Noorwegen, staat het al op jouw to visit-lijstje?

Comments are closed.