WorkAway’en op een lama-boerderij in Denemarken

Tegen kost en inwoning een paar uur per dag op een boerderij werken. Al 15 jaar droomde ik er van, maar er was altijd wel een excuus om niet te gaan. Tot ik dankzij en vriendin de website WorkAway ontdekte en daarop een Deense lama-boerderij vond die hulp zocht. Ik heb mijn verblijf ervaren als een ideale manier om voor langere tijd in het buitenland te verblijven. En het kan zomaar ook de meest ideale manier zijn om mijn droom om voor langere tijd in Scandinavië te verblijven werkelijkheid te laten worden.

Een lama-boerderij? In Denemarken?

Ja, ik was ook verbaasd toen ik een advertentie met deze titel vond op WorkAway.info. In Denemarken zijn niet veel lama’s, maar in Duitsland, waar deze lama’s vandaan komen, zijn er meer. Ze worden ingezet om trektochten door de bergen mee te maken, om gras te eten, en als ‘therapeut’. Therapie met paarden is een stuk bekender, onder de naam paardenspiegelen. Lama’s zijn ideale dieren voor therapie omdat ze rustig zijn, geen verwachtingen van je hebben en niet oordelen. Mijn host, Beate, zei het heel duidelijk: ze zijn er gewoon. Ze kijken je aan, laten je merken dat ze weten dat je er bent en willen verder niks van je, in tegenstelling tot mensen.

Ebeltoft-lamas

Wandeltochten met de lama’s

De Deense lama’s zijn er ook voor toeristen om wandeltochten mee te maken. En geen zorgen: de lama’s die mee op zo’n wandeltocht gaan, vinden dit ook echt leuk. Dat niet elke lama geschikt is voor een tour, blijkt uit een verhaal dat Beate vertelde: “Mara wilde perse wandelen. Ik deed haar aan de riem en we liepen naar de zee. Daar liep ze een klein stukje het water in, maar daar kreeg ik haar met geen mogelijkheid meer vooruit. Pas na een paar minuten had ze er genoeg van en zette ze weer wat stappen. Ik wilde haar meenemen voor een wandeling over het strand. Daar had ze echter overduidelijk geen zin in: ze spuugde me in het gezicht en leidde me richting de stal.” De andere lama’s zijn heel anders. De een is rustig, de ander schrikachtig, maar spugen doen ze niet zomaar. Fleckie is bijvoorbeeld klein, sloom en altijd ontspannen, waardoor zij een ideale lama is voor een wandeling met een kind. Zo hebben alle lama’s hun eigenschappen.
Op de Facebook van Ebeltoft Lamaer kun je alle lama’s zien.

In de tijd dat ik op de boerderij was, kon ik slechts één keer mee met een wandeltocht. Dit was de enige tocht die plaatsvond, omdat de herfst en winter geen populaire tijd hiervoor zijn. Erg jammer, want het was ontzettend rustgevend. De lama’s lopen in hun eigen tempo en dat is vaak niet erg snel. Het laatste stuk hadden ze er echter wel flink de pas in, omdat ze naar hun stal wilden om te eten. De tocht ging overigens langs de zee, wat mooie beelden opleverde.

Ebeltoft-lama-Specki

Hoe ziet een dag op een lama-boerderij eruit?

Een gemiddelde dag in Ebeltoft bestond bestond voor mijn uit ontbijt met home made speltbrood om zeven uur. Vervolgens liep ik samen met Beate een ronde met de twee honden, waarna we de stal uitmestten, de wond van één van de lama’s behandelden en hooi en water bijvulden. Soms borstelden we een lama. Na het verzorgen van de lama’s schilde ik appels, waar Beate vervolgens appelcompote, appelsap of appeltaart van maakte. Denemarken heeft ontzettend veel appelbomen, en als je de steden uit gaat kun je op veel plekken gewoon appels rapen. Biologischer krijg je ze niet!
Na deze klusjes had ik tijd voor mezelf. Ik ging dan vaak artikelen schrijven, maar als de tijd en het weer het toelieten, ging ik wandelen, foto’s maken of het dorp in.

Van de lama’s en het dorpje maakte ik ook een video!

Assisteren bij operatie

De lama van wie Beate elke dag de wond behandelde, had die wond al een lange tijd en het werd maar niet beter, dus besloot ze dat het tijd was om een goede dierenarts op te zoeken. De Deense dierenartsen hebben geen ervaring met lama’s, dus we reden naar een arts ruim 200 km verderop, net over de grens in Duitsland. De lama moest mee achterin een volkswagenbus, waar we een heuse stal in hadden gemaakt, met stro op de grond en hooi in een zak aan de zijkant. Maarja, krijg een slimme lama als Nettie maar eens in zo’n hokje. Gelukkig is ze niet groot en konden we haar met behulp van Beate’s man in de bus tillen. Bij de dierenarts zetten we de lama met vier personen tegen een muur en kreeg ze een verdovingsspuitje. Eenmaal binnen zakte ze door haar benen en kreeg ze nog enkele verdovingen rond de wond. Om te zorgen dat ze niet teveel bewoog, moest ik een uur lang op de grond zitten en de bips van de lama vasthouden. Ondertussen behandelde de dierenarts de wond (ik zal niet in details treden) en konden we haar na een uur weer mee naar huis nemen. Inmiddels gaat het een stuk beter met Nettie!

Ebeltoft

Hoewel ik me prima vermaakte met de lama’s, was Ebeltoft ook zeker het bezoeken waard. Het is een schattig stadje, met sprookjesachtige huizen en enkele leuke cafétjes en winkeltjes. Een café dat je zeker moet bezoeken is Smag. De inrichting is Scandinavisch met witte en lichthouten meubels, het eten is heerlijk en in de zomer kun je er in de groene tuin zitten.

Ebeltoft-Smag

Daarnaast is het glasmuseum zeker het bezoeken waard. Ik hou van conceptuele kunst en ik had geluk dat ik er was met de tentoonstelling Obstruction van Ned Cantrell. Daarnaast is de vaste installatie Det Kosmiske Rum van Tróndur Patursson ook erg het ervaren waard. Het is een ruimte met gekleurd glas, waar je in moet gaan staan. Aan het plafond en op de vloer zitten spiegels.

Daarnaast zijn er verschillende leuke winkeltjes te vinden, zoals Friis design, Mille B en Trine Fau.

Ook voor de liefhebbers van natuur is Ebeltoft een erg fijne plek. Het ligt in een nationaal park, er zijn weilanden, heuvels met weinig bebouwing, bossen, het ligt in een punt in het kattegat dus aan veel kanten vind je zee. En bovendien schijnen vooral in de zomer de kleuren van de zonsopgang en -ondergang echt prachtig te zijn.

De belangrijkste les: lama’s zijn lief!

Inmiddels zit mijn tijd in Denemarken er op. Het was een onzettend leuke en leerzame ervaring en hoewel ik het nu op Gran Canaria ontzettend naar mijn zin heb, mis ik de lama’s elke dag wel een beetje. Het zijn ontzettend rustige en lieve dieren, met elk hun eigen karakter. In april ga ik weer terug naar de boerderij om een weekje te helpen scheren. Ik heb nu al zin om de lama’s weer te zien!

Meer informatie:

Facebook Ebeltoft Lamaer
Website Ebeltoft glasmuseum
Website Café Smag
Facebook Mille B
Website Trine Fau
Website nationaal park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *