Cool Lapland!

Of ik vier dagen mee wil naar Fins Lapland? Nou, daar zeg je geen nee tegen, want het programma ziet er fantastisch uit! Sneeuwscooteren, sneeuwwandelen en met de husky’s op stap in een sprookjesachtige omgeving nabij de poolcirkel. Eigenlijk had ik nooit gedacht aan Fins Lapland als wintervakantie.  Vreemd eigenlijk, want sneeuw is hier vanzelfsprekend en je kunt skiën of snowboarden combineren met super coole activiteiten. Ik neem de proef op de som en reis af naar een stille, ijskoude uithoek in Europa. De verwachtingen zijn hooggespannen…

landschap

landschap

Cool Lapland!

Nadat ik op Schiphol mijn reisgezelschap ontmoet (erg leuke groep trouwens) vliegen we met transavia.com vanuit Amsterdam in zo ’n drie uur rechtstreeks naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Het is een totaal andere wereld. Eén ding valt direct op. Hier maakt de drukte in Nederland plaats voor rust, ruimte en stilte. Als we de huurauto hebben opgehaald, rijden we eerst langs Santa Claus Village. Dit moet je echt even gezien hebben. Het ligt vlakbij de luchthaven en het hele jaar door kun je hier de kerstman bezoeken en waan je je in een sprookjesachtige setting. Na het kopen van een paar souvenirs, een kerstkaart op de post te hebben gedaan voor de kinderen en de Kerstman in levenden lijve gezien te hebben, vervolgen we onze weg naar Posio waar onze bungalow ligt. Het rijden over de besneeuwde wegen gaat trouwens wonderbaarlijk goed, maar dat kan ook niet anders. De Finnen en hun auto’s zijn helemaal ingesteld op de strenge winters. De temperatuur kan hier namelijk zakken tot – 20 C°, maar… door de droge lucht voelt het een stuk minder koud aan. Goed om te weten, want een winter in Lapland beleef je voornamelijk buiten!

Noorderlicht

Als we onze afslag hebben gevonden, leidt een kronkelige weg ons naar het park waar we het hoofdgebouw vrolijk verlicht zien liggen. Nadat we hebben ingecheckt, lopen we met onze bagage naar de bungalow, die overigens prachtig aan het bevroren meer ligt. Even bijkomen om daarna van een heerlijk diner te genieten. Na het diner, het is inmiddels al een tijdje donker, gaan we nog even ‘uitbuiken’ tijdens een sneeuwschoenwandeling (met van die tennisrackets aan je voeten). Het lopen gaat wonderbaarlijk makkelijk, maar door de thermopakken die we aan hebben, krijgen we het al snel warm. Tijdens de wandeling worden we getrakteerd op een prachtig schouwspel. Flarden van zacht groen licht zien we al dansend aan de hemel staan. Wat een geluk! Voor het eerst in Finland en we zien het noorderlicht ofwel Aurora Borealis. Dit natuurverschijnsel doet zich voor in de wintermaanden in de gebieden rondom en ten noorden van de poolcirkel. Tip! Download de gratis Noorderlicht App! Na de wandeling gaat de open haard in de bungalow aan en doen we ons nog even tegoed aan wat heerlijke drankjes om vervolgens lekker in slaap te vallen.

muotka-aurora-2013

Op pad met de husky’s

‘s Morgens ben ik al vroeg wakker en maak ik een korte wandeling voordat we worden verwacht bij het ontbijt. Wat is het hier heerlijk. Volgens mij is er geen gezondere lucht dan in Fins Lapland. Ik inhaleer diep en loop richting het hoofdgebouw voor het ontbijt. Het programma van vandaag ziet er weer veelbelovend uit. Allereerst maken we een wandeling naar een bevroren waterval. Het is een heerlijke wandeling en iedereen is helemaal fris in het hoofd en klaar voor ons andere winterse avontuur. We gaan namelijk op pad met de husky’s. Als we aan komen rijden, horen we al een luid geblaf. We stappen uit en worden verwelkomd door een paar honden met heldere ogen. Verderop zien we veel meer honden. Sommige hebben een eigen hok, terwijl andere met elkaar in een groter hok zitten. De honden hebben direct in de gaten dat ze mogen rennen. En dat is wat ze willen! Even later spant hun baasje de uitverkorenen twee aan twee en dat drie rijen lang aan de slee. Mijn passagier gaat in de slee zitten terwijl ik mag sturen. Ik houd mijn voeten op de rem die diep in de sneeuw wordt geduwd. Dan krijgen we het sein voor vertrek. Ik laat de rem uit de sneeuw omhoog veren en voordat we het weten, gaan we er vandoor. Al hun energie gooien ze in het trekken van de slee. Er heerst stilte en we glijden geruisloos door een adembenemend landschap. Een avontuur om nooit meer te vergeten! Als het al donker is, rijden we naar onze nieuwe bestemming nabij Ruka, een echt wintersportplaatsje.

husky's

Husky’s

Genieten in de sauna

Op circa 10 minuten rijden van het ski-centrum Ruka ligt, verscholen in de bossen, het dorpje Iisakki. Dit is een unieke plek, want het is een replica van Paanajärvi, een oud dorp dat tijdens de Winteroorlog werd ingenomen door de Russen. De inwoners sloegen halsoverkop op de vlucht voor de soldaten. Het verlaten dorp ligt nog steeds op Russisch grondgebied. Van de 32 gebouwen die daar vroeger stonden, zijn er 14 nagebouwd in Iisakki. Het priesterhuis (op z’n Fins ‘Papin Talo’) staat middenin het ‘dorp’. Hier slapen we de komende twee nachten. Zeker geen straf, want het ziet er echt geweldig uit. Niet voor niets hebben ook Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hier hun vakantie doorgebracht.

Wij genieten van de smoke-sauna om vervolgens af te koelen in het wak aan de rand van het meer. Maar eerlijk is eerlijk. Als je voldoende bent opgewarmd in de sauna, dan is het ijskoude water zo koud nog niet. Warmte én kou horen bij Finland en op deze manier ervaar je het optimaal! Ben je in Finland, dan is het echt een aanrader om eens gebruik te maken van een authentieke smoke-sauna. Met hout wordt het vuur in de ruimte opgestookt en na een paar uur, als het flink warm is, gaat de deur open om de rook te laten ontsnappen. Dan is het tijd om van de warmte te genieten om daarna bij het aangrenzende meer in een wak je lichaam onder te dompelen. Volgens ruwe schattingen zijn er in Finland trouwens minimaal 1,6 miljoen sauna’s. Vergeleken met een bevolking van circa 5 miljoen, is dat zeker een wereldrecord. Geen wonder dat het woord sauna dan ook van oorsprong Fins is. Wij gaan na het diner nog even nagenieten in de hot tub. Een ijskoud biertje erbij, goed gezelschap en wat sneeuwvlokken die naar beneden dwarrelen en smelten in het warme water. Wat wil je nog meer…

Sneeuwscooter avontuur

De volgende dag staat er spektakel op het programma. Want, op een sneeuwscooter door de ongerepte natuur is weer een heel ander avontuur. We waren ze onderweg al vaker tegengekomen, maar nu willen wij die motor op ski’s ook wel eens leren berijden. Voordat we op de sneeuwscooter stappen, passen we eerst de beschermende kleding. We ontvangen een thermo-overall, laarzen, handschoenen, sjaal en uiteraard een helm. Na de instructies en aanwijzingen van de gids begint de tocht door bossen en over bevroren meren. Een korte instructie is trouwens genoeg om met vertrouwen achter het stuur plaats te nemen. In het begin gaan we niet zo hard, maar na iedere kilometer merk ik dat ik met mijn duim de gashendel steeds meer induw. De gashendel mag volledig open wanneer we op één van de vele meren zijn aanbeland. Wat een raar idee dat onder je een meterspak ijs ligt. In de zomer wordt er weer gewoon gezwommen. Daar moet ik nu maar niet aan denken. Ik ben al lang blij met de uitgereikte kleding. Een thermopak is bij een vaartje van zo’n 60 km p/u en bij -15 C° zeker geen overbodige luxe. Maar… wat een ervaring! Zeker als we het hogerop zoeken. Hier ligt zo ontzettend veel sneeuw. Bomen en struiken herken je niet meer als zodanig. Het zijn sneeuwsculpturen die allerlei vormen hebben aangenomen. Wij rijden er doorheen en het geeft me écht een geweldig gevoel. Na ongeveer 6o kilometer gereden te hebben, arriveren we op onze lunchbestemming nabij de Russische grens. Weer zo’n prachtige locatie…

Snowgames OY snowmobiling in Luosto.

Warm welkom

We worden welkom geheten door de zussen Katja en Sirpa. Zij runnen ‘IsokenKäisten Klubi’. Deze plek middenin de Fins wildernis kent verschillende gebouwen en blokhutten die geboekt kunnen worden voor een week winterplezier. Wij zullen er helaas niet blijven slapen… In het hoofdgebouw, bij een knapperend haardvuur, krijgen we onze lunch. Kata en Sirpa werken alleen met lokale producten van boeren en jagers uit de omgeving en zetten ons de heerlijkste gerechten voor, veelal van eigen (geheim) recept. Na twee uurtjes nemen we voldaan afscheid om vervolgens in de bus te stappen om weer terug te keren naar onze accommodatie. De zussen laten we achter evenals de sneeuwscooters. Maar de dag is nog niet voorbij. Bij aankomst kunnen we even relaxen om vervolgens een kort bezoek te brengen aan Ruka, een typisch Fins wintersportplaatsje. Skiërs en snowboarders kunnen hier naar hartenlust afdalingen maken en na afloop wat drinken en/of eten in de vele gezellige restaurants. Wij hebben ons plan al klaar! Ook wij gaan voor een drankje vanavond! Het is tenslotte onze laatste avond in het prachtige Lapland. Maar…. eerst gaan we nog naar een locatie waar een heuse ijssauna staat…

Opwarmen in de ijssauna

Bij aankomst zien we op het terrein verschillende gebouwen staan. De ijssauna springt het meest in het oog. Met ijsblokken is een klein gebouwtje gemaakt op het bevroren meer. Voor wie durft, is er een paar meter verderop een wak. We wachten nog even… Via een pad, dat is verlicht met sfeervolle kaarsjes, lopen we eerst naar de smoke-sauna. In de warme ruimte nemen we er een biertje bij en alle activiteiten van de afgelopen dagen passeren nog even de revue. Stuk voor stuk is iedereen enthousiast over het ‘onbekende’ Lapland. Na een tijdje verlaat ik bezweet de smoke-sauna om vervolgens buiten nog even te genieten in de hot-tub. Na een tijdje wil ik de ijssauna ook wel eens proberen. Het gebouwtje is ongeveer 8 vierkante meter groot en van de gewoonlijke zaken voorzien, zoals de kachel en de banken om op te zitten. Na elke saunaronde zijn de muren wel 2 centimeter dunner geworden, door de warmte die binnen is ontstaan. Maar, dat is geen enkel probleem. Ze gieten aan de buitenkant gewoon weer water over de muren zodat deze weer dikker kunnen worden. Een paar uur na onze eerste saunaronde, nemen we met gloeiende gezichten plaats aan tafel voor het diner.

sauna4

Het zit er weer op…

De volgende ochtend is het tijd om de koffers te pakken. Na een heerlijk ontbijt en een korte wandeling kan ik er weer tegenaan. De vorige avond was het laat geworden. In Ruka hebben we verschillende kroegjes bezocht en met z’n allen karaoke nummers gezongen. Karaoke is hier trouwens enorm populair. Nu weer op weg naar Kuusamo. Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van het mooie Lapland. Met een rechtstreekse vlucht vliegen we met transavia.com weer naar Amsterdam. Lapland heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan!

Comments are closed.