De spirit van San Francisco

De laatste week van onze camperrondreis door de Verenigde Staten brachten we door in San Francisco. Een hippe, moderne stad. Waar door de luidsprekers van de hop-on-hop-off bussen nog steeds de gouwe ouwe ‘If you’re going to San Fransisco’ van Scott McKenzie door de luidsprekers schalt.En al dateert het lied uit 1967, het flower power tijdperk, anno 2013 zingt vrijwel de hele bus mee dat ze ‘some flowers in your hair’ willen.

Zeehonden

Zeehonden

San Francisco. Een stad van uitersten. Van luxe winkels met koopgrage klanten tot zwervers die hun hele hebben en houwen in een paar tassen hebben en in grote aantallen de straten bevolken. 
Het is e en stad van nieuwbouw, en profiteert tegelijkertijd van de grandeur van vroeger, te zien bij de gebouwen die de grote aardbeving en opvolgende brand van 1906 hebben doorstaan. Al is de aardbeving al ruim 100 jaar geleden, in San Francisco verwijst in het dagelijks leven van nu nog veel naar die 45 seconden waarin de stad op haar grondvesten schudde en vrijwel de hele binnenstad in vlammen opging.

Kabeltrams

Enkele iconen uit die tijd zijn bewaard gebleven waarvan de bij toeristen populaire kabeltram een van de bekendste is. Tussen 1873 en 1890 waren er maar liefst 23 lijnen met kabeltrams. In 1892 kwam de elektrische tram in opmars en dreigde voor de kabeltrams een roemloze ondergang. Na de aardbeving begon de heropbouw van de stad en kregen de kabeltrams een plekje naast het overige openbaar vervoer, niet in de laatste plaats omdat de andere trams in die tijd niet in staat waren de steile hellingen en heuvels op te komen. Alles over de kabeltrams en hun geschiedenis kun je zien in het Cable Car Museum. En natuurlijk is een ritje in een van de trams bijna verplichte kost!De beroemde Tram in San Francisco

De beroemde Tram in San Francisco

Hop-on-hop-off bus

Ben je een paar dagen in San Francisco spring dan op de hop-on-hop-off bus. Het is een goede manier om de stad snel in beeld te krijgen. Een van de tours gaat bijvoorbeeld over de Golden Gate Bridge. Met een beetje geluk is het niet mistig, en kun je vanaf Sausalito aan de overkant prachtige foto’s maken van brug en stad. En tijdens dat ritje kun je dus ook nog eens meegalmen met het beroemde liedje van Scott én het beroemde ‘Sitting on the Dock of the Bay’ van Otis Redding. Volgens de gids op de bus schreef hij dat lied in 1967 toen hij vanaf een huisboot Sausalito over de baai richting San Francisco keek. Mijmerend over de stad die hij had achtergelaten en de nieuwe stad die nu zijn thuis was. Flower power anno 2013 en een update in muziekgeschiedenis.

Naast het bezoeken van allerlei ‘must do’ toeristische attracties hebben we vooral veel gelopen in deze bruisende stad. Pak een kop koffie, ga op een bankje zitten en kijk naar het leven dat zich voor je neus afspeelt. Mensen maken een praatje met je. Vertellen over hun leven in deze stad. En mogen in het straatbeeld van nu de bloemen in het haar verdwenen zijn, de spirit van vrijheid, blijheid blijkt zeker nog niet verdwenen. De spirit van San Francisco! We zijn weer thuis en missen het nu al!

Paradijsvogel

Paradijsvogel


Must do’s in San Francisco


Pier 39. Een echte toeristische attractie met veel winkeltjes en restaurants én…de zeeleeuwen die luid en ongegeneerd op de pontons in het haventje drijven. Aquarium on the bay. Klein, maar leuk aquarium om een paar uurtjes door te brengen.
 Alcatraz. Trek voor dit beroemde gevangeniseiland gerust een paar uur uit en neem zeker een van de gratis rondleidingen ter plekke. Tip: boek je trip naar Alcatraz op tijd. Zeker in de zomer zijn de toegangskaarten snel uitverkocht omdat maar een beperkt aantal bezoekers per dag is toegestaan! 
Exploratorium. Hoe werkt je oor? Wat is zwaartekracht? Allerlei hoe/wat/waarom vragen over diverse onderwerpen worden in dit interactieve museum beantwoord.
Alcatraz

Alcatraz

Comments are closed.