Festival International de la Photo Animalière et de Nature

Terwijl je wordt aangestaard door een enorme python die een kikker verorbert, wachten om de hoek vertederende foto’s van pas geboren pinguïns. Het internationale natuur- en dierenfoto festival in Montier is een indrukwekkende (en soms afgrijzenwekkende) verzameling van bijzondere natuurfoto’s. Sommige foto’s zijn een lucky shot. In andere gevallen heeft de fotograaf soms urenlang onder barre omstandigheden gewacht op het perfecte moment, en met resultaat. Nergens anders vind je zo’n verzameling natuur- en wildlife foto’s als hier.

Festival International de la Photo Animalière et de Nature

Het Festival International de la Photo Animalière et de Nature (Internationale Dierenfoto en Natuurfestival) wordt ieder jaar in het derde weekend van november georganiseerd in het Franse Montier-en-Der. Het festivalprogramma is gebaseerd op natuur- en milieuthema’s, waarbij elk jaar een ander thema centraal staat. Meer dan 2000 foto’s van internationale natuurfotografen worden tentoongesteld op tien locaties in het dorp. En hoewel het festival misschien niet bij iedereen bekend is, werd het dorp met krap 2000 inwoners afgelopen jaar overspoeld door ruim 40.000 bezoekers.

Festival International-Montier

Festival International-Montier-expositie-02

Waarom het steeds populairder wordende festival in zo’n klein dorpje wordt georganiseerd? Simpel: de organisatoren wonen er al jaren. Oprichter Pascal Bourgignon organiseerde in 1996 een expositie van foto’s die waren ingezonden voor de jaarlijkse competitie van BBC Wildlife Magazine en het Museum of Natural History of London. Zo’n drieduizend bezoekers deden de expositie aan. Nadat dezelfde expositie het jaar erop werd uitgebreid met festivalactiviteiten, steeg het aantal bezoekers tot 10.000. Bijna tien jaar later doet het viervoudige daarvan het festival aan.

Naast de foto-expositie worden tal van activiteiten georganiseerd. Er zijn voorstellingen te zien en toonaangevende sprekers uit de wetenschappelijke-, culturele en mediawereld verzorgen interessante lezingen. Ook aan de jeugd van tegenwoordig wordt gedacht: tijdens het evenement wordt veel aandacht geschonken aan de betrokkenheid van jongeren bij de natuur in het algemeen. Schoolklassen krijgen speciale rondleidingen, en duizenden scholieren nemen deel aan gesprekken, voorstellingen, workshops en wandelingen door de natuur.

Festival International-Montier-expositie-02

Festival International-Montier-expositie-02

Een bezoek aan het festival is een unieke gelegenheid om de elite op natuur- en dierenrijk fotografie bij elkaar te zien en te spreken. Het volgende Festival International de la Photo Animalière et de Nature zal plaatsvinden in november 2014.

Comments are closed.