Stockholm in de winter

Citytrippen in het hoge noorden, dat is toch berekoud? En met zo weinig daglicht, wat moet je dan doen? Vaak krijg ik zuchtende vragen van mijn Nederlandse achterban over het koude Scandinavië. Ik woon namelijk in Stockholm en ik hoor van veel mensen dat ze liever niet in de winter naar deze stad willen, en dat is jammer, want Stockholm leent zich uitstekend voor een citytripje in de winter! Bijvoorbeeld nu, rond de kerstperiode, is er genoeg te doen. Hierbij dus een paar tips om Stockholm ook gedurende de donkere dagen te ontdekken. Voor de kou kan je je immers kleden!

StockholmWinter1

Stockholm in de winter

Christmas markets

Laat ik maar meteen met de meest ‘obvious’ plek beginnen: de kerstmarkt in Old Town. Eigenlijk heel toeristisch en iets te prijzig, maar je kan er niet omheen. De hutjes leveren namelijk alleen Scandinavische producten, van wijn en verse sapjes tot aan Elandenvlees en typische Zweedse kerstmannetjes. Als je geluk hebt, spot je in het weekend zingende mensen die ‘carollen’, oftewel kerstliedjes ten gehoor brengen, en over het algemeen is het marktplein een goede stop voor je dosis warme chocolademelk en glögg (Zweedse gluhwein).
Verkeersbureaus.info contributor Ellen over Zweden

Verkeersbureaus.info contributor Ellen over Zweden

Old town is per definitie een must-see voor veel mensen. Een klein historisch eiland waar zowel het nobelprijs museum als het koninklijk huis zijn gevestigd. Om de hoek van de kerstmark is Stockholms domkyrka, waar ze vanaf 4 weken voor kerst elke zondag een speciale mis hebben. Kom wel op tijd, want de kaartverkoop hiervan gaat rap. Mijn favoriete tijd om old town te bezoeken is zeker rond kerst. De ultieme kerstsfeer, heerlijk kneuterig en je hebt gegarandeerd mooie foto’s!

Stockholm in de Winter

Stockholm in de gezellige Winter
Vanuit de Stömbron steek je in het noorden van Old town het water over naar de Kungsträdgården, de oude koninklijke tuinen, waar ook een grote kerstmarkt is. In principe hetzelfe laken en pak, alleen is deze groter en iets goedkoper, maar alsnog gezellig.

Schaatsen

Als je dan toch in de buurt bent, kan je ook het schaatsen in Stockholm testen. Als echte Nederlander mis ik dat schaatsen toch wel hier in Zweden. Ondanks dat ijshockey hier de nationale sport is, schaatsen er maar weinig Zweden. Wat is er nou fijner dan lekker actief wat rondjes te zwieren om daarna met gloeiende wangen en koffie op te warmen? Nabij de Kungsträdgården kerstmarkt is een mooie ijsring met verlichte kerstbomen. Voor je dosis romantisch schaatsen onder de dwarrelende sneeuwvlokken moet je dus hier zijn. Schaatsen kan je huren of zelf meenemen. Kleed je uiteraard wel warm aan.
Verkeersbureaus.info contributor Ellen over Zweden in de Winter

Shoppen en eten in Södermalm

Overal in Stockholm kom je eettentjes en cafeetjes tegen, het zijn er zoveel dat ik er ook niet één in het speciaal kan aanraden. Maar ik kan wel een bepaald gebied aanraden en dat is Södermalm: het zuidelijkste eiland van centraal Stockholm, wat enorm populair is bij zowel toeristen als locals. De scene in Södermalm is bijna onbeschrijfelijk. Zodra je de hoek omslaat bij Hornsgatan, en Götgatan in loopt, gaat er een wereld voor je open. De Zweden staan bekend om hun gevoel voor stijl en dat neemt in Södermalm extreme vormen aan. Klompen (ja, echt!), flannel shirts, spiegelpetjes, wollige baarden, grijs geverd haar en de befaamde fixie bike zijn hier eerder regel dan uitzondering.
DSC_0206vk
Verkeersbureaus.info contributor Ellen over Zweden

In heel Södermalm zijn veel designwinkels en de grotere Zweedse merken als Monki, Cheap Monday, Weekday, Granit en Acne. Maar je vindt er ook talloze tweedehandswinkels en hippe pop-up winkels. Verder raad ik je aan om ergens in een café aan het raam te gaan zitten en het stadsleven aan je voorbij te laten gaat. Geniet ondertussen van een urenlange Fika (de zweedse variant van koffie doen) en laat de hipsters aan je voorbij komen. Je kijkt je ogen uit! Perfecte locaties zijn Nytorget, Nygatan en Götgatan, maar eigenlijk heeft elke straat wel iets. Bijzonder populair onder locals zijn Urban Deli en Cafe String. Bij veel koffietentjes is het selfservice en kan je vaak 2 of 3 uur blijven zitten zonder opdringerige staff. Perfect om op te warmen dus!
Verkeersbureaus.info contributor Ellen over Zweden

Decadent Avondje?

Een nadeel om Stockholm in de winter te zien, is natuurlijk wel het feit dat het vrij snel donker wordt. De zon gaat hier in december al om 3 uur ‘s middags onder. Je hebt dus maar een beperkt aantal uren voor mooie daglichtactiveiten en -foto’s. Maar geen zorgen, want in Stockholm is altijd iets te doen.
Verkeersbureaus.info contributor Ellen over Zweden
Zo zijn veel musea tot 19.00 of zelfs 21.00 uur geopend en zijn er talloze restaurantjes en nachtclubs. Hou er wel rekening mee dat entréé na elven voor een nachtclub, of zelfs een bar, bij 15 euro per persoon begint. Mocht je nou een goedkoper alternatief willen kan ik de Koninklijke Opera aanraden, die ook nog heel centraal naast de Kungsträdgården ligt. Er zijn diverse voorstellingen; van opera, tot musicals en ballet. De prijzen zijn ook betaalbaar en voor diegene onder de 26 jaar geldt een korting van 50%. Ben je student? Dan krijg je die korting ook op de 3e rang. Zo zat ik laatst voor 18 euro p.p. op de tweede rang bij het Zwanenmeer. Daarnaast is het een van de mooiste opera gebouwen waar ik geweest ben, met majestueus marmer en bladgoud. Decadent voor een prikkie!

Verkeersbureaus.info contributor Ellen over Stockholm
Uiteraard is Stockholm ook mooi tijdens de zomer, maar de winter is misschien nog wel beter! Er zijn minder toeristisen, hotels en hostels zijn goedkoper en er zijn genoeg plaatsen om het sfeertje van deze stad te proeven.
Vanuit Eindhoven vliegt Ryanair naar Skavsta en vanuit Amsterdam vlieg je met diverse charters naar Arlanda. KLM vliegt direct vanaf Amsterdam

Comments are closed.