Op truffeljacht in de Champagne-Ardenne

Truffels zijn een geliefde culinaire verwennerij die de bijnaam ‘zwarte goud’ meer dan waar maakt; truffel kost al gauw 2.000 euro per kilo. Naast bekend truffelland Italië is ook Frankrijk een goede leverancier van truffels. In Frankrijk worden voornamelijk zwarte truffels geoogst. De Champagne-Ardenne regio is daarbij een geliefde regio voor de truffeljacht.

Op-truffeljacht-in-de-Champagne-Ardenne-Honey

Truffels zijn zwammen die onder de grond op de wortels van verschillende soorten bomen groeien. Wegens haar specifieke groeiomstandigheden worden truffels beschouwd als delicatesse. Zomaar kweken kan namelijk niet en het groeiproces kan jaren duren. De bekendste truffelsoorten zijn de witte en de zwarte truffel. Naar die laatste soort ging ik op jacht in de Champagne-Ardenne!

Benoît Jacquinet, eigenaar van Hôtel Restaurant Auberge des Moissons in Matougues en president van de regionale Marne Truffel Associatie, neemt ons mee op truffeljacht. Hij legt uit:

Op ons terrein staan zo’n 4200 zogeheten truffel bomen. Hazelaars, eik, de zwarte den, dat zijn bomen waaronder de zwarte truffel groeit. Onder 40% van de bomen vinden we deze truffels. Vroeger ging men op jacht met varkens maar tegenwoordig gebruiken we liever honden voor de truffeljacht. Varkens eten de truffels en zijn niet in bedwang te houden wanneer ze er een opgespoord hebben. Honden kunnen getraind worden en met hun uitstekende reukvermogen rijpe truffels opsporen.

Op jacht naar truffels

‘s Ochtends vroeg gaan we op pad met Benoit en zijn hond Honey. De chocoladebruine labrador rent enthousiast rond en verheugt zich duidelijk al op de tractaties die ze krijgt wanneer ze een truffel heeft gevonden. Binnen enkele minuten spoort ze de eerste truffel op. Met een mes graaft Benoit de truffel uit. Bingo!

Op-truffeljacht-in-de-Champagne-Ardenne

Champagne Ardenne truffels zoeken

Champagne Ardenne truffels zoeken

Honey blijkt een natuurtalent. Binnen een half uur spoort ze maar liefst twee handen vol truffels op, goed voor een paar honderd euro opbrengst. Het bijwonen van deze truffeljacht is ook bijzonder. De band tussen de hond en haar baas is duidelijk zichtbaar. Benoît Jacquinet:

Eens per week gaan we zo’n twee uur op pad. Honey moet wel scherp blijven en zich niet teveel verheugen op de beloning, dat komt haar doeltreffendheid niet ten goede.

Zelf eens mee op truffeljacht? Neem dan contact op met Auberge Des Moissons of het regionale Champagne Ardenne Tourisme bureau.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Comments are closed.