Luang Prabang: parel van Laos

Tijdens onze laatste backpack trip begin dit jaar zijn we door Laos heen getrokken. Het is een van de armste landen ter wereld, maar de bevolking is warm en open. Daar in Laos ligt een stad genaamd Luang Prabang, en wat een parel is dit.  De stad biedt verbazingwekkende tempels, cultuur en geschiedenis, kloosters en monniken, heilige plaatsen en koloniale sferen. En niet te vergeten: de Mekong zonsondergang en de waanzinnige natuur in de omgeving. Er hangt een heel ‘ouds’ en dromerig sfeertje. Bijna sprookjesachtig.

Luang Prabang

Luang Prabang is een werelderfgoedstad gelegen tussen bijzondere bergen en rivieren, bezaaid met tempels. In deze stad is niets te bekennen van de Aziatische drukte. Je verwondert je de hele dag over de monniken en hun rituelen, de tempels en gebouwen en de rivier de Mekong. Elke avond is er in de hoofdstraat een grote markt waar de lokale bevolking de prachtigste handwerken verkoopt. In de zijstraatjes vind je de voedselmarkt, met overheerlijk eten dat ter plekke voor je bereid wordt.

Tempels en monniken

In Luang Prabang is het een must om vroeg in de ochtend op te staan en de schuifelende monniken te zien, gekleed in hun saffraankleurige gewaden. Elke ochtend loopt er een stoet van honderden monniken door de nog slaperige straten. De monniken ontvangen een aalmoes van de stadbewoners en gaan op weg naar hun tempels en kloosters. Op een heuvel midden in de stad, Mount Phousi, ligt een prachtige tempel waar je een bijzonder ritueel van biddende monniken kunt aanschouwen.


De watervallen van Kuang Si

Huur een sooter, een auto of neem een lift naar de Kuang Si watervallen. Dit is een kristalhelder watervalparadijs en absoluut de moeite waard. Je kunt er uren rondlopen of zwemmen in de azuurblauwe poeltjes. En als je dan toch een keer weer verder moet, ook al wil je niet, neem dan de slowboat via Pak Beng naar Noord-Thailand. Dit duurt twee dagen en is echt waanzinnig.

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Beeld: Laura Coolen

Beeld: Laura Coolen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *