Intrede in voormalig domein van excentrieke keizer

Zoals reeds beschreven in een eerder artikel, onderneem ik naast mijn solo avonturen ook (culturele) uitstapjes met mijn zus. Afgelopen jaar waagden we ons in de illustere Tsjechische hoofdstad, Praag.

Van navigatiesysteem naar ouderwets kaartlezen:

Na een urenlange autorit, begeleid door de gebruikelijke opzwepende, melige muziek – bereikten we de grens van Tsjechië. Hoewel we waren voorbereid op de aanschaf van een tolvignet (dálniční známka) en Tsjechische kronen kwamen we tot de ontdekking dat het land dat we op het punt stonden te betreden door ons navigatiesysteem (met standaard kaart van Europa) min of meer als terra incognita werd beschouwd.

Een eerste raad voor autoreizigers – zeker zij die net zo overmoedig (lees: onverstandig) zijn als wij toen waren en pas tegen de Tsjechische grens hun navigatie inschakelen – luidt dus: controleer en update zo nodig je navigatiesysteem, want hoewel een lidstaat van de EU, Tsjechië staat klaarblijkelijk niet standaard op de kaart.

Hoewel we onze retour vrij goed wisten te navigeren met een ouderwetse papieren kaart, had onze gebrekkige voorbereiding een tweede amateuristische fout tot gevolg bij het bereiken van onze eindbestemming: het zinloos ronddolen door het Praagse stadscentrum en het vervolgens aanklampen van een taxichauffeur om voor ons uit te rijden.

Praktische tips


Praag
is enigszins berucht vanwege de afzetterij door taxichauffeurs, en hoewel wij niet voor een schijntje naar ons hotel zijn geloodst, zijn we er nog relatief goed vanaf gekomen.

Voor een ieder die dus van het taxivervoer gebruik denkt te willen maken is het aan te raden zich eerst goed te informeren op: taxipraag.nl.

Door onze keuze voor een hotel op loopafstand van de historische stadskern, hebben wij deze kwestie verder vermeden. Hierbij valt echter nog aan te merken dat het gebied buiten de binnenstad wat onguur aandoet en dat het wellicht niet aanbevelenswaardig is hier op laat tijdstip als eenzame toerist te verkeren.

Cultureel Praag

Om nu dan een positievere noot aan te slaan. De Oude Stad weergalmt haar culturele verleden, m.n. middels haar Middeleeuwse en Vroegmoderne architectuur. Hierbij valt te denken aan het Oudestadsraadhuis (Staroměstská radnice) – met zijn astronomisch uurwerk, waarvan het oudste deel uit de 15e eeuw stamt – een groot aantal kerken – waarvan de bekendste de Týnkerk (Týnský chrám) uit de 14e eeuw – en de beroemde Karelsbrug (Karlův most) waarmee men het hoogtepunt (letterlijk, gezien de hoge ligging) de Praagse burcht (Pražský hrad) kan bereiken; gelegen in, hoe kan het ook anders, de burchtwijk van Praag (Hradčany).

DSC_1665

Karelsbrug

Stukje geschiedenis: Het Habsburgs bewind

Het complex is de voormalige residentie van de Habsburgse keizer Rudolf II (18. Jul 1552, † 20. Jan 1612), heerser over het Heilige Roomse Rijk vanaf 1576. Gelijk na zijn zetelen op de keizerlijke troon, welke zich oorspronkelijk in Wenen bevond, verhuisde Rudolf met zijn hofhouding naar Praag (mogelijk om afstand te nemen van de grens die werd bedreigd door de oprukkende Ottomanen).

Rudolf was een zonderlinge figuur, waar men in 1577 al over fluisterde dat hij krankzinnig was. Hij was in zijn tijd een der grootste beschermers van niet alleen kunst maar ook wetenschap en alchemie. Rondom zijn hof verzamelde zich zodoende een groot aantal kunstige objecten en een gevolg van kunstenaars en wetenschappers, waaronder de Deense astronoom Tycho Brahe en de Duitse astronoom, astroloog en wis- en natuurkundige Johannes Kepler.

Rudolf

De vormgeving van het bouwwerk als zijnde een burcht weerspiegelt zeer goed het kluizenaarsbestaan van zijn keizerlijke bewoner. Rudolf trok zich in toenemende mate terug in zijn eigen vertrekken, was daarnaast zeer achterdochtig en liet deze ruimten regelmatig controleren. Naast paranoïde was de keizer ook zeer bijgelovig, wat volgens geschiedkundige bronnen zelfs de reden is geweest dat hij zich altijd verzet heeft tegen het huwelijk: een voorspelling dat zijn eerstgeboren zoon uit een huwelijk hem zou vermoorden. Ondanks deze keuze voor een vrijgezellenbestaan, hield Rudolf er enige minnaressen en bastaardkinderen op na, waaronder alsnog een eerstgeboren zoon – die nog extremere krankzinnige trekken vertoonde – en die uiteindelijk ook alsnog door zijn vader ter dood veroordeeld is.

De Praagse Burcht

Een dergelijk achtergrondverhaal zal wellicht de gure stemming die reeds op deze locatie hangt niet bepaald doen opfleuren, maar evenwel verklaart het het gevoel dat een bezoek aan dit monument wellicht oproept.

Voor degenen die zich slechts tegoed willen doen aan een overzichtelijke hoeveelheid Praags architectonisch schoon, is het wellicht recommandabel zich enkel te beperken tot deze laatste, aangezien de heuvel waarop de burcht zich bevindt daarnaast nog een groot aantal andere bouwwerken bevat. Ook is het mogelijk bij entree een ticket te kopen in overeenstemming met de gewenste duur van je verblijf (een uitgebreid of een kort bezoek). Voor meer informatie zie: www.hrad.cz/en.

DSC_1703

Uitgaansgelegenheden

Behalve cultureel verrijkend, is de Tsjechische hoofdstad ook rijk aan uitgaansgelegenheden. Wij hebben ons echter gericht tot een net wat andersoortig karakteristiek vermaak: een marionettenvoorstelling van de opera “Don Giovanni” – een humoristische versie van dit meesterwerk van W.A. Mozart met leuk getimede grappigheden en met een duur van c. twee uur (tussendoor één pauze). Voor degenen die eveneens nog iets van een kinderlijke geest in zich hebben is het o.i. een bezoek waardig. Meer informatie is o.a. te vinden op: praagtickets.nl onder het kopje “Klassiek Praag”.

Joodse begraafplaats

Nog een laatste noemenswaardige bezienswaardigheid, waar wij zelf tijdens ons korte verblijf helaas niet meer aan toe zijn gekomen, is de Joodse begraafplaats (15e eeuw). Deze bevindt zich in het stadsdeel gelegen aan de Oude Stad. Middels een wandeltocht door Joods Praag, de enige Joodse stad van Centraal Europa die de Holocaust heeft overleefd, komt men daarnaast nog andere belangrijke monumenten uit de Joodse geschiedenis tegen. Wederom een herinnering aan een niet altijd even rooskleurig verleden, maar desalniettemin een memento van betekenis. Meer informatie is eveneens te vinden via bovengenoemde URL, onder het kopje “Sightseeing”.

Uiteraard biedt de stad nog tal van andere bezienswaardigheden, waarover via het internet voldoende informatie te vinden is.

Comments are closed.