Kamperen in de Golanhoogte

Via route 90 door de West Bank rijdt reisblogger Fred in iets meer dan twee uur van de Dode Zee naar de Golanhoogte in Noord-Israël. Boven op een berg staat Fred’s caravan klaar. Zijn kampeeravontuur kan beginnen.

Vermoeiende rit

Na een vermoeiende rit lig ik even bij te komen met mijn ogen dicht en te genieten van de tijdelijke eenzaamheid met mijn caravan boven op een berg in de Golanhoogte. De realiteit blijkt anders dan verwacht. Plotseling hoor ik een stem met een mooi, maar alarmerend Hebreeuws accent.

Wij hebben een probleem. Dit is een landingsbaan. Jullie staan in de weg.

Prachtige en omstreden

De Golan Hoogte is prachtig, maar niet onomstreden. Een paar kilometer verderop heerst in buurland Syrië een tragische burgeroorlog. Genoeg redenen om mijn ogen te openen. Er blijkt een groep stoere mannen voor onze caravan te staan. Geen militairen, maar een groep sportieve paragliders.

Paragliden boven Golan

Paragliden boven de Golanhoogte

Onze locatie blijkt namelijk zo uniek te zijn, dat het een geliefde plek is voor paragliders om hier vanaf te vliegen en ook weer te landen. Boven op een berg met adembenemend uitzicht over het meer van Galilea. Voor de bijbellezers onder ons, een bekende omgeving. Ik kan deze mannen geen ongelijk geven. Ik ga echter geen kant op. Zou ook niet weten hoe.

Met wat noodzakelijke boodschappen voor de pasta en wat flessen lokale wijn zijn wij helemaal ingeburgerd op onze berg en al zou ik een trekhaak hebben, ik durf echt niet met een caravan achter me aan de berg af te rijden. We bereiken een status quo en iedereen vindt zijn plekje.

Caravan verhuur

Tomer Chverling verhuurt zijn caravan in dit prachtige gebied en zijn gasten mogen van te voren aangeven waar ze willen verblijven. Niet op een camping, maar eenzaam en verlaten. Op een berg met uitzicht over het Meer van Galilea, in een wijngaard of in een veld. Stuk voor stuk mooie plekjes en weg van alles en iedereen. De caravan heeft 4 slaapplekken, een douche en wc en beperkte kookgelegenheid.

Kamperen met onze caravan

Kamperen met onze caravan

Het ontbijt wordt gebracht

Het ontbijt wordt gebracht

Tomer is dag en nacht stand-by . Watertank verwisselen? Tomer komt er aan. Dat is kamperen voor mij. Nog beter; Tomer komt de volgende ochtend terug met een uitgebreid Israëlisch ontbijt. Dekt de tafel en schenkt ons verse sappen in. Wederom een onvergetelijk verblijf in dit zo veelzijdig vakantieland. Met moeite verlaten we de volgende dag onze berg. Na het bezoeken van een aantal bekende bedevaartplaatsen rondom het meer rijden we naar Tel Aviv. Gedaan met de rust. Bruisende stranden, parties, levendige, markten, tentoonstellingen en bars verwachten ons. Hoe een klein land zo divers kan zijn.

Comments are closed.