Blogger Fred van Eijk reist door Israël

Blogger Fred van Eijk reist op dit moment door Israël rond en de komende dagen volgen wij hem op de voet. Zijn 1e dag begon bij Yad Vashem, de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van de Joden.

Leerzaam bezoek

Voor mij was het bezoek aan Yad Vashem de vierde keer en wederom was het boeiend, aangrijpend, hoopvol en leerzaam. Wanneer ik medereizigers heb die voor de eerste keer Israël bezoeken, stel ik altijd voor te beginnen bij Yad Vashem. Zo begrijp je het beste de veerkracht, ambitie, saamhorigheid, de behoefte aan een veilige plek en de aangrijpende geschiedenis van het Joodse volk. Een les voor ons allen. Ook in deze tijd. De open brief van Stephen Fry, waarin hij als Jood en gay een vergelijking trekt tussen de Nazi’s en Poetin, spookte door mijn hoofd.

fred-yad-vashem

Het onderzoeks- en herdenkingscentrum Yad Vashem toont de geschiedenis van Joden vóór en tijdens de Holocaust door middel van talloze objecten, dagboeken, video’s en documenten, die het Joodse leven van toen realistisch en authentiek weergeven. Het museum toont op chronologische wijze het fatale drama dat zich voltrok.

herdenkingscentrum-yad-vashem

Voor mij is het meest aangrijpende plekje het monument ter herinnering aan de vermoorde kinderen. Dit unieke monument bevindt zich in een grot en is gewijd aan zo’n 1,5 miljoen joodse kinderen vermoord tijdens de Holocaust. Terwijl we dit gedenkteken bezoeken horen we de namen van vermiste kinderen, hun leeftijd en het land van herkomst. Het is aarde donker met overal brandende kaarsen waarvan het licht duizenden keren gereflecteerd wordt door glazen wanden. Mooi en ontroerend.

Enerverende ervaring

Een zwaar bezoek en een enerverende ervaring. De beste manier om dit te verwerken en een plekje in deze tijd te kunnen geven is met een bezoek aan de markt in Jeruzalem; Mahane Yehuda. Joodse handelaren en bezoekers komen hier bij elkaar en genieten van de lekkerste producten die het land te bieden heeft. Vers, gezond, lekker en betaalbaar. Met zakken vol met olijven, fruit, kaas en hummus gaan we even op de stoep zitten tussen de drukte in en genieten we van een broodje falafel. Het leven gaat door. Koester het!

fred-mahane-yehuda

aardbeien op de markt

aardbeien op de markt

markt-man-mahane-yehuda

Comments are closed.