Weird Florida

Graag neem ik jullie mee naar Florida waar ik tijdens mijn reis van de ene verbazing in de andere viel. Sommige dingen kunnen overal ter wereld gebeuren maar andere dingen gebeuren alleen in Amerika.

180633_1854843171951_4478070_n

Na een lange vlucht komen we aan in Miami, de Sunshine State van Amerika, Florida wel te verstaan. Na een lekker Amerikaans ontbijt, waarbij we gelijk al kennis maken met de gratis refill, scheiden onze wegen voor deze morgen.

De juiste bus

Ik ga op zoek naar de juiste bus die naar de Bayside Marketplace rijdt, een winkelcentrum en entertainmentgebied. Vanuit daar ga ik met de Thrillerboat, een speedboat die met 50 mijl, rond de 85 kilometer per uur, over het water scheurt langs Downtown Miami en Star Island.
Terwijl Welcome in Miami en andere Miami Vice achtige muziek uit de boxen schalt varen we langs Star Island, waar veel van de rijken der aarde een ‘optrekje’ hebben. Zo zie ik de huizen van Ricky Martin, Gloria Estafan, Carmen Electra en het geheel in blauw opgetrokken huis van Sylvester Stallone. Voor minder dan 40 miljoen dollar vind je hier geen optrekje. Al hebben Brad Pitt en Angelina Jolie net een stuk grond gekocht voor 5.5 miljoen dollar maar dan heb je ook alleen de grond. Vandaag de dag is een stuk grond met een mooi huis op Star Island is niet genoeg, speciale palmbomen uit Afrika, dat is helemaal hot nu. Daar groeien de bomen blijkbaar allemaal op dezelfde manier, wel zo leuk en het kost maar $20.000 dollar per palmboom.

Tussen de Everglades en de Atlantische Oceaan

Miami ligt tussen de Everglades en de Atlantische Oceaan en bestaat voor meer dan de helft uit Zuid-Amerikaanse inwoners. De stad is met name bekend vanwege de lange brede zandstranden op South Beach en het gevarieerde en extravagante uitgaansleven. Op Oceans drive staan lange files met de meest uiteenlopende auto’s die geshowd worden aan het publiek op de terrassen en de flanerende mensen op de boulevard.

Zwemmen met Dolfijnen

Na een paar zinderende dagen in Miami vertrekken we via de Key’s naar het meest zuidelijke puntje van Amerika, Key West. De lange weg leidt ons over de eilanden steeds verder naar het zuiden. Onderweg kun je op Key Largo met dolfijnen zwemmen of duiken in het Pennekamp State Park. Eenmaal aangekomen in Key West zijn we nog net op tijd voor de beroemde sunset celebration. Op het moment dat de zon in de zee zakt begint iedereen luid te joelen en te klappen. Laat de avond maar komen!

Zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen

Tijd om een leuk restaurant op te zoeken. In de Bar Street belanden we boven op een veranda met uitzicht over de straat. Na een lange tijd wachten komt de kokkin zelf uit de keuken vragen of ik geen andere pasta wil want dit duurt wel nog een kwartier voordat het gekookt is.. nou dat kwartier kunnen we ook nog wel wachten zegt mijn reisgenoot. Dat ga je toch niet vragen als dat gewoon is besteld?! Vreemd…net zo vreemd als de Pizza Hut in Fort Meyers. We verorberen samen een grote pizza, warm aangekleed want wat voor temperatuur het buiten ook is,  de airco staat overal op freezing stand. Maar halverwege onze pizza komt de ober vragen of we een doggy bag willen, verbaasd geven we aan het graag op te willen eten waardoor onze ober nog verbaasder de rekening komt brengen en ons maar laat zitten. Ook hier hoef je je over de kosten voor eventueel extra drinken niet druk te maken want ook in dit restaurant heb je weer de gratis refill.

Vanuit de Keys rijden we dezelfde weg weer terug richting het vaste land. Onderweg blijven wij ons verbazen. De supermarkten zijn reusachtig, net zoals in Frankrijk, maar ook alle verpakkingen zijn supersize. Daar moeten we echt aan wennen evenals het feit dat hoe gezonder je iets wil hoe duurder het wordt. En dan verder alle reclameborden langs de kant van de weg, werkelijk alles gaat over eten. Bij elke afrit heb je eettenten, en niet 1 nee alle 7 van de grootste fastfoodketens.

Overal Drive-in’s

En om het de Amerikanen gemakkelijk te maken, een drive in Mac, die kennen wij ook, maar hier heb je ook de drive in Subway, drive in pharmacy, church, bank, pinautomaat en ga zo maar door, ongelofelijk! Je kan werkelijk alles doen vanuit je auto, waarschijnlijk ook een van de redenen dat de meeste Amerikanen hier een behoorlijke omvang hebben.

State prisoners

Tijdens de rit door de Everglades, richting Sanibel Island, zien we opeens allemaal grote oranje borden met de tekst ‘State Prisoners at work’. En jawel hoor, even later zien wij een rij mannen in oranje gevangenisoveralls met boeien op de benen het gras langs de weg snoeien.

Richting de bewoonde wereld

Als we het natuurgebied uitrijden en de bewoonde wereld weer in gaan staat de eerste ‘homohater’ langs de weg met een spandoek waarop staat; ‘Gay’s are ill, dont get into it’. Het is half februari en bijna Valentijnsdag, als uit de boxen in de auto de reclame van de dag schalt, dat je voor Valentijn een I’m sorry I’am gay bracelett kan kopen. De uitleg die daarbij wordt gegeven luid als volgt: “for your mother or ex wife because she deserves it because she can not do anything about it that you love Alan or David more….”.

We rijden verder door ‘Weird Florida’ met zijn vele contrasten, waar we na een lange rit op Sanibel Island aankomen. Bekend om zijn rust maar ook vanwege de vele schelpen die hier gevonden worden. Als ‘schelpzoekers’ konden we deze bestemming niet overslaan. Maar veel zou er voor ons niet meer liggen. Rond half 9 ’s ochtends liggen er een paar verdwaalde schelpen en worden we afgeleid door de vele pelikanen die hier zitten en door 2 dolfijnen die door de baai zwemmen.


Een paar locals vertellen ons later in een restaurantje dat de eilandbewoners ’s nachts om 4 uur met zaklantaarns de stranden afspeuren op zoek naar schelpen om ze vervolgens voor $15 dollar te verkopen in één van de vele schelpen winkels.

Richting Orlando

We zetten onze reis voort richting Orlando, de entertainmentstad van Florida met de meeste pretparken ter wereld. Ook in deze parken staat het eten en drinken voorop. De eettentjes worden zelfs beter aangegeven op de park plattegrond dan de attracties. Supersize porties, kingsize bekers..bedenk het maar.

De parken doen er werkelijk alles aan om extra omzet te draaien. In Nederland wordt er bij binnenkomst in het park 1 foto gemaakt, hier staat op elke hoek wel een fotograaf waar je in een bepaalde set op de foto kunt. De prijzen zijn niet mis, die variëren tussen de $20 en de $35 dollar.

Op de foto

Op de foto

Op onze lijst stonden een bezoek aan de Universal Studio’s en Sea World. Bij de Shamu, (orkashow) werd eerst een inleidend praatje gehouden en vervolgens gevraagd of alle USA militairen en militairen uit andere landen wilden opstaan zodat de toeschouwers voor ze konden klappen, daarna begon pas de show.

Iedereen is enthousiast

Zowel in Universal als in Sea World is het enthousiasme overweldigend. Bij welke show je ook zit, overal moet het publiek meedoen, meejoelen en meegillen. Het komt nep over op ons. En ook tijdens een show wordt weer van alles voor een foto gedaan die ze later kunnen verkopen. Zo werd er een jongetje uit het publiek gehaald bij de zeeleeuwenshow en aan zijn gezicht te zien vond hij dat al niet zo leuk. Maar toen hij op de foto moest werd die beetgepakt en letterlijk zijn hoofd in de goede richting gedraaid voor de foto. Papa en Mama konden uiteraard voor $30 dollar de foto kopen.

Bij de Magic Show in de Universal Studio’s kwam na elke truc het doosje tevoorschijn waarmee je het zelf kon leren, uiteraard is dat pakket alleen in de Universal Studios te koop en alleen na de show. Iedereen trekt weer zijn portemonnee. Als je een commerciële les nodig hebt dan ben je in Amerika aan het juiste adres!

Kortom, ik heb in 3 weken Florida veel beleefd en gezien, mijn ogen uitgekeken en toch de wens om nog eens terug te keren.

Comments are closed.