Una Bella Fattoria in Toscana

Op de top van een heuvel, ten zuiden van de middeleeuwse stad Volterra ligt te midden van een olijfboomgaard de Fattoria van de gezusters Inghirami. Het is wel even zoeken, maar dan heb je ook wat.

Wegen vol haarspeldbochten

Net buiten de stadspoort van Volterra buigt een weggetje vol haarspeldbochten af waarmee je vrij snel afdaalt en al snel staan er haast geen huizen meer aan de weg. Het asfalt houdt op en gaat over een een best nog wel goed berijdbare grindweg. De huizen die je nu nog tegenkomt zijn ruïnes en bij een bos begint de weg weer te klimmen via diverse haarspeldbochten. Het wegdek verandert nog een keer van grind in keien, maar een 4×4 is nog net niet nodig. Dan, na een paar steile bochten trekt de weg weer wat rechter en we komen op een splitsing zonder ook maar enig bord, en we gokken op de linkertak, waar de weg verder omhoog voert langs een laan met cipressen. Nog één haarspeldbocht en we rijden loodrecht op de klassieke boerderij af met links en rechts van ons cipressen die voor ons in de houding springen.
Toscane TravelKees

Een boerderij met zwembad

Gelukkig beschikt deze oude boerderij over enkele hele fijne appartementen en wel net zo belangrijk: een zwembad. We worden verwelkomd door één van de zussen en horen ook gelijk dat we de eerste zes dagen de boerderij voor onszelf hebben, want we zijn de enige gasten. Aan twee kanten beschikken we over een “million dollar view”. Achter ons het landschap waar we doorheen reden onderweg naar de fattoria, met boven op de heuveltop de oude stad Volterra, wakend over de omliggende landerijen.

Toscane TravelKees.jpg

De natuur is alom aanwezig in Toscane: je hoort het tsjirpen van de cicades, het kwaken van de kikkers in een grote vijver en herten wagen zich tegen de avond en in de vroege ochtend tot dicht op het erf van de boerderij. En hoe je ook je best doet, andere geluiden dringen niet door tot dit rustoord. Je moet natuurlijk niet verlegen zitten om een praatje met je buur-vakantieganger, maar de zussen komen zo af en toe langs en spreken redelijk Frans en matig Engels, en je kan natuurlijk altijd nog wat Italiaanse zinnen op ze uitproberen.

Toscane TravelKees

Toscane_TravelKees_IMG_6217

Fietsend en wandelend het gebied ontdekken

Een auto is dus wel noodzakelijk om de fattoria te bereiken, maar deze kan je ook makkelijk een dag laten staan want er komen diverse wandelpaden uit op het erf van de boerderij en ook voor de fietser zijn er talrijke mogelijkheden. We bevinden ons hier boven het Val di Cecina, dat zich uitstrekt tot aan de kust. De rivier de Cecina kronkelt door een pastoraal landschap dat nog weinig bezocht wordt, maar wel enkele verborgen pareltjes kent zoals het plaatsje Pomarance.

Fattoria Inghirami is leverancier van een aantal biologische streekproducten zoals hun befaamde Zuppa die Farro: en heerlijke soep op basis van linzen, maar met nog veel meer ingredienten, en met het warme weer zelfs prima koud te eten is. Niet ter versmaden in combinatie met een homp focaccia en een glas stevige Chianti…

Comments are closed.