Een prachtige dagtocht door omgeving Madrid

Het is een heldere en zonnige april ochtend als we vertrekken voor onze dagtocht door de omgeving van Madrid. Voor vandaag staan het prachtige natuurpark Hoces del Río Duratón en de twee Middeleeuwse plaatsen Sepúlveda en Pedraza op de agenda. Vanuit Madrid rijden we in Noorderlijke richting. Eerst de A1 richting Burgos en dan afrit 109 naar Sepúlveda.

Middeleeuwse plaats Sepúlveda

Middeleeuwse plaats Sepúlveda

Sepúlveda – Middeleeuwse plaats in Spanje

Na 1.5 uur komen we aan in Sepúlveda, een prachtige Middeleeuwse plaats in Spanje, in de provincie Castilla en León. Het is vroeger op een bergtop gebouwd om goed uitzicht op en bescherming tegen de vijanden te kunnen bieden. Sepúlveda ligt temidden van het natuurpark Hoces del Río Duratón, een prachtig natuurpark waar de rivier Duratón duizenden jaren lang zijn weg heeft gebaand door de kalkstenen gebergtes en er steeds diepere kloven heeft uitgesleten. Vanaf de rand van Sepúlveda is er een prachtig uitzicht op een aantal van deze kloven. Vanuit Sepúlveda kun je prachtige wandelingen maken naar de kloven.

Maar ook de plaats zelf is meer dan de moeite waard! Vroeger is Sepúlveda een belangrijke plaats geweest, waar herhaaldelijk om gevochten is en die in handen van vele heersers is geweest. De vijf kerken getuigen van deze vroegere glorie van Sepúlveda. Evenals de schitterende oude Plaza Mayor, met oa. de facade van het vroegere kasteel. De meeste straten zijn uitgestorven. Niet gek, als je je bedenkt dat er tegenwoordig nog geen 1.500 mensen in Sepúlveda wonen. Op de Plaza Mayor heerst er echter een gezellige drukte, van mensen die met elkaar buurten of gewoon even een boodschap doen. Niet alleen de Plaza Mayor is prachtig. Ook de smalle straatjes eromheen en de Plaza de España zijn ontzettend mooi. Wil je een hapje eten of gewoon wat drinken in Sepúlveda, dan is dit dé plek. Op de Plaza Mayor ligt ook een klein, oud bakkertje, waar we even binnenglippen om wat heerlijke koekjes in te slaan voor onderweg!

Natuurpark Hoces del Río Duratón met zijn indrukwekkende kloven waar vele gieren wonen

Ermita San Frutos in natuurpark Hoces del Río Duratón

Ermita San Frutos in natuurpark Hoces del Río Duratón

Met deze lekkernij op zak rijden we verder richting natuurpark Hoces del Río Duratón. Eerst naar Villaseca en van daaruit richting “Ermita San Frutos”. Na een paar minuten rijden over een kronkelweg staan we voor de officiële ingang van het natuurpark. Hier mogen we alleen nog te voet verder. De auto parkeren we op een gigantische parkeerplaats. Er zijn verschillende routes aangegeven. Wij kiezen voor de “Senda Ermita San Frutos” route, een korte route naar het klooster van San Frutos. Het klooster is hier in de 8ste eeuw gebouwd  door San Frutos en zijn familie, om er een geïsoleerd bestaan te kunnen leiden, waar zij in rust konden bidden. Het ligt op het uiteinde van één van de kloven. Wat een indrukwekkend gezicht is dat van veraf! Bij het klooster aangekomen, zien we dat het gedeeltelijk vervallen is. Maar nog steeds is het een bezoek meer dan waard! En het is een geruststelling om te zien dat de buitenmuren goed zijn opgeknapt en dat er voor is gezorgd dat het klooster niet nog verder kan vervallen.

Gieren in natuurpark Hoces del Río Durtatón

Gieren in natuurpark Hoces del Río Durtatón

Onderweg hebben we een ongelofelijk uitzicht op de kloven rond de rivier de Duratón. Boven onze hoofden cirkelen gieren onophoudelijk boven de rivier. Nog nooit heb ik deze indrukwekkende dieren van zo dichtbij in de natuur kunnen zien!  De inhammen van de kloven zijn een perfecte woon- en broedplek voor de gieren, wat het natuurpark Hoces del Río Duratón een paradijs voor birdwatching maakt. De rivier Duratón is geweldig om te kayakken en vanaf beneden dit prachtige leefgebied voor gieren, met zijn indrukwekkende kloven, te verkennen.

Het valt niet mee om deze oase van rust en natuurschoon te verlaten, maar we willen ook nog graag Pedraza zien. Op weg naar Pedraza rijden we langs een van de vele verlaten dorpen en gehuchten die Spanje telt. En door Sebúlcor, een schitterend Castiliaans dorpje met huizen gebouwd van de kalksteen uit de buurt.

Pedraza – een van de mooiste Middeleeuwse plaatsen in Spanje

Middeleeuwse plaats Pedraza

Middeleeuwse plaats Pedraza

En dan zien we op een bergtop Pedraza liggen. Pedraza heeft nog een mooie, gave stadsomwalling. Als we  aan komen rijden, vraag ik me even af waar we de auto moeten parkeren. Maar als we onder de stadspoort door komen, zien we de blauwe pijlen die duidelijk de parkeerroute aangegeven, tot aan de grote parkeerplaats tegenover het kasteel van Pedraza. Ook Pedraza is een prachtig en goed onderhouden Middeleeuws dorp en een van de mooiste Middeleeuwse plaatsen in Spanje. De huizen zijn er gebouwd van kalksteen , langs idyllisch smalle straatjes. Op de prachtige Plaza Mayor vinden we een oud barretje. Hier strijken we neer voor een heerlijke tinto de verano en wat tapas. Het is tijd om onszelf te verwennen na een lange, maar ontzettend mooie dag, waarin we zoveel mooie plekken hebben ontdekt.

Comments are closed.