Op de fiets door Vlaanderen

De zon schijnt weer, de temperaturen gaan eindelijk omhoog en massaal stapt Nederland weer op de fiets. Leuk voor dagjes uit in Nederland natuurlijk, maar denken jullie er ook wel eens aan om op de fiets op vakantie te gaan?

bron: Marlow Travels

bron: Marlow Travels

Vlaanderen
Het noordelijk deel van België leent zich perfect voor een fietsvakantie, zeker als beginnende ‘doe-het-zelf-vakantieganger’. De paden zijn goed geasfalteerd, banen hun weg door bossen, langs landerijen en door middeleeuws-ogende dorpjes.

Het voordeel van Vlaanderen als bestemming is dat het vanuit Nederland natuurlijk makkelijk te bereiken is en dat het niveau niet al te zwaar is mocht je nooit eerder een fietsvakantie gemaakt hebben.

Bourgondisch

België is natuurlijk het land van het Bourgondische leven vol lekkere gerechten en een smakelijk biertje. De stad Brugge is voor de fietsvakantie een goede bestemming waarbij je kunt genieten van het middeleeuwse sfeertje dat nog altijd in de stad hangt, een tour door de oude brouwerij van de beroemde Brugse Zot, gezellig uitgebreid eten aan het bruisende marktplein en op nog geen 5 minuten fietsen van het centrum je tentje kunt op zetten!

Campinglife

Op camping ‘Memling‘ kun je op een ideale locatie je tentje op zetten, waar zowel powered-sites en unpowered-sites te krijgen zijn, afhankelijk van het comfort dat je wilt hebben. Deze camping grenst direct aan een bos en op nog geen 5 minuten fietsen rij je door de originele stadspoort Brugge binnen.

bron: Marlow Travels

bron: Marlow Travels

Door naar Gent
België staat bij velen bekend als ‘dat land met die mooie Middeleeuwse steden’. Een vakantie op de fiets door Vlaanderen is een perfecte manier om deze steden te ontdekken. De afstanden zijn relatief goed te doen en er zijn veel campings die als uitvalsbasis kunnen dienen. Van Brugge naar Gent is het zo’n 45 km fietsen. Een route voornamelijk door het platteland en langs het ‘Kanaal van Gent naar Oostende’.

Stad van kastelen en kathedralen
Zodra je Gent binnen fietst denk je wellicht ‘waar ben ik nu weer beland?’, maar zodra de buitenwijken plaats maken voor het centrum waan je je een jonkvrouw of ridder in het jaar 1500. De stad fenomenaal binnenkomen doe je door de Sint Michielsbrug over te fietsen langs de Sint Baafs Kathedraal. Om even uit te rusten na dit aardige stuk fietsen met al je kampeerspullen, biedt Gent een ruime hoeveelheid terrasjes aan bijvoorbeeld de Graslei of tegenover het heuse kasteel van de stad dat nog grotendeels in takt is.

Verkeersbureaus3

Fietsvakantie
Het meest voordelige aan een fietsvakantie is natuurlijk dat je behoorlijk vrij bent om te gaan en staan waar je zelf wilt. Een koepeltent is zo ingepakt en met 2 fietstassen en een backpack kom je echt een heel eind. Toch is het verstandig om van te voren even uit te proberen hoeveel bagage je mee wilt (of misschien beter gezegd, moet) meenemen. Een fietstas voorop je stuur is praktisch voor zaken als portemonnaie, waterfles, EHBO maar ook om een routekaart in te doen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook talloze apps te downloaden zoals Fiets! App, Fietsen 1,2,3 en sporttracker Endomondo.

Met de fiets op vakantie is de manier om actief bezig te zijn en de omgeving te verkennen. Je bent flexibel en krijgt vaak de kans om op plekken te komen waar je met de auto niet heen mag. Worden de afstanden je toch even te veel? Boek dan een treinkaartje voor jezelf en je fiets. Zo kun je bijvoorbeeld de trein van Gent naar Antwerpen pakken wat toch een ruime 55 kilometer is.

Meer weten over een fietsvakantie in België? Je kunt me altijd een berichtje sturen, maar kijk ook even bij de verkeersbureaus van de betreffende steden.

Comments are closed.