Kunst & Cultuur op Aruba

cultuur-icoon-verkeersbureaus Ontdek Aruba’s veelzijdige culturele parels. Paradijselijke stranden, eindeloos veel zonuren en overheerlijk eten, er zijn talloze redenen om naar Aruba te komen, maar cultuur is ontegenzeggelijk de verrijkende kers op de taart. Het zorgt voor nieuwe inzichten, boeiende verhalen en niet te vergeten geweldige foto’s. Hieronder enkele culturele activiteiten en parels die zeker niet op je ‘to do’ lijst mogen ontbreken.

Muurschilderingen

Met ruim 50 verschillende muurschilderingen in het centrum van Aruba’s op één na grootste stad San Nicolas, is het genieten en schieten (met de camera uiteraard) geblazen. Boeiende thema’s, Instagramwaardige achtergronden, je vindt het in een stad die enkele jaren geleden nog nauwelijks op de kaart stond, maar nu door Forbes magazine is uitgeroepen tot street art capital of the Caribbean. Wie naar San Nicolas gaat kan bij het bezoekerscentrum een speciale street art kaart met route halen, maar wie de verhalen achter de muurschilderingen wil ontrafelen boekt een speciale tour met Aruba Mural Tours.

Plaza Padu

De componist van het Arubaanse volkslied, Padu del Caribe, ook wel bekend als Tata di Cultura (vader van de Arubaanse cultuur) is als een van de prominentste artiesten op het One happy island vereeuwigd met een standbeeld en een naar hem vernoemd plein genaamd Plaza di Padu in Oranjestad. Het standbeeld is ontworpen en gecreëerd door de Arubaanse kunstenaar Ciro Abath en is zeker een bezoekje waard.

Aruba Walking Tour met blauwe paarden

Wie Oranjestad goed wil doorgronden raden wij aan om een wandeling met een lokale gids via Aruba Walking Tour te boeken. Loop langs de mooiste en kleurrijkste historische monumenten en panden en geniet van vooral persoonlijke verhalen over de mensen die er woonden. En wanneer je er toch bent kom je geheid in aanraking met felblauwe paarden. De paarden verwijzen naar een tijd waarin Oranjestad Paardenbaai heette. Deze bijzondere beelden zijn ontworpen door kunstenaar Osaira Muyale waarvan ook twee kunstwerken in het Fort Zoutman museum te bewonderen zijn. De paarden staan symbool voor de tijd waarin zij door de aanwezige Spanjaarden van hun boten afgehaald werden en aan land zijn gezet. De blauwe kleur symboliseert de zee.

Balashi gold mill ruins

Goudkoorts op Aruba? Jazeker! En waar de alom bekende Bushiribana goudmijnruïnes vaak bij eilandexcursies wordt bezocht, blijven de Balashi goudmijnruïnes nog enigszins onderbelicht. Deze goudsmelterij is gebouwd aan de rand van Spaans Lagoen en wanneer je de ruïnes beklimt kijk je uit op dit prachtige natuurgebied. De ruïnes huisvesten nog resten van ketels, zuiveringskuipen, vuurovens en een pletmolen.