Het culturele erfgoed van de wereld wacht op je in Duitsland

Het ene na het andere culturele hoogtepunt is te zien in buurland Duitsland. Tijdens indrukwekkende themaroutes in Duitsland maak je zelfs kennis met in totaal 51 UNESCO-Werelderfgoedlocaties in Duitsland. Tegelijkertijd ontdek je de prachtige landschappen en levendige steden.

Anna-Amalia Bibliotheek

Ontdek alles van Duitsland want de speciale 8 themaroutes leiden je door heel Duitsland. En ook met de trein en het ov zijn de locaties makkelijk bereikbaar.

 

Reis door de tijd met deze bijzondere routes

Een samenspel van verleden en heden inclusief een blik in de toekomst. Deze tiendaagse Time Travel Route van München naar Hildesheim zit boordevol nieuwe dimensies, met tussenstops in onder meer Ulm, Mainz en Darmstadt. Tijdens deze reis door de tijd kom je langs unieke UNESCO-Werelderfgoedlocaties.

Darmstadt: Russische kapel St. Mary Magdalene

 

Laat je 6x keer verbazen in UNESCO-regio Saksen-Anhalt

UNESCO kent de titel “Werelderfgoed” niet zomaar toe. Daarom is het des te opmerkelijker wat je aan UNESCO-Werelderfgoed in Saksen-Anhalt tegenkomt: Opvallend veel Werelderfgoed op een kleine oppervlakte. Als de geboorteplaats van de Reformatie stelt Saksen-Anhalt zijn bezoekers daarmee in staat om de stappen van Luther te volgen op historische locaties.

Martin Luther monument

Vijf UNESCO-Werelderfgoedlocaties liggen dicht bij elkaar in deze regio: de Oude Stad van Quedlinburg, de Lutherse Herdenkingsplaatsen in Eisleben en Wittenberg, Bauhaus en zijn locaties in Dessau, het Tuinkoninkrijk van Dessau-Wörlitz en de Dom van Naumburg.

De Romaanse Route loopt door heel Saksen-Anhalt en verbindt 80 romaanse kerken, kathedralen, kastelen, keizerlijke paleizen en abdijen. Topattracties zijn de schatkamers van de kathedralen in Naumburg, Merseburg, Halberstadt en Quedlinburg. In Naumburg, Dessau-Roßlau, Wörlitz, Quedlinburg, Halle (Saale) en de Luthersteden Eisleben en Wittenberg zijn gebouwen en ensembles van uniek historisch belang te ervaren.

Hoe divers deze plaatsen ook zijn – ze worden verenigd door een uitzonderlijke universele waarde die hen tot UNESCO-Werelderfgoed maakt. Dit zijn 6 plekken in Saksen-Anhalt waar je met een voldaan gevoel je vakantie zult doorbrengen:

 

1. Quedlinburg

Kronkelende steegjes, vakwerkhuizen uit verschillende tijdperken, middeleeuwse pleinen, moderne kunst achter eeuwenoude muren en de Stiftsberg met zijn kasteel en romaanse collegiale kerk, die boven alles uittorent en al van ver zichtbaar is: Quedlinburg is de enige UNESCO-Werelderfgoedstad in Saksen-Anhalt. Het is een woongebiedmonument dat bezoekers van over de hele wereld naar het noordelijke Harz-voorland lokt en iedereen betovert. www.welterbe-sachsen-anhalt.de/staunenswerte/quedlinburg

Vakwerkhuizen in Quedlinburg

 

2. Bauhaus

Dessau-Roßlau in Saksen-Anhalt is de stad met de meest originele Bauhaus-gebouwen ter wereld. De belangrijkste zijn UNESCO-Werelderfgoedlocaties. Sinds september 2019 staat er nog een eigentijds gebouw, het Bauhaus Museum Dessau. De collectie van de Bauhaus Dessau Foundation wordt hier voor het eerst gepresenteerd. Kunstliefhebbers komen hier uitgebreid aan hun trekken. www.welterbe-sachsen-anhalt.de/staunenswerte/bauhaus

Bauhaus

 

3. Gartenreich Dessau-Wörlitz

Het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz staat bekend om zijn meesterlijke landschapsontwerp: kunst, cultuur en natuur worden hier op een unieke manier harmonieus gecombineerd. Op een oppervlakte van 142 vierkante kilometer zijn hier vele pareltjes uit de tuininrichting en architectuurgeschiedenis te bewonderen. www.welterbe-sachsen-anhalt.de/staunenswerte/gartenreich

Gartenreich Dessau-Wörlitz

 

4. Luther in Wittenberg

Ervaar zelf scènes uit de geschiedenis van de Reformatie. Bezoek de Luthermonumenten in Eisleben en Wittenberg. Maarten Luther en Philipp Melanchthon hebben hier hun sporen nagelaten. Hier bezoek je de Kasteelkerk, Hier zou Luther op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen de verkoop van aflaat hebben genageld. Hier werden schriften gecreëerd die de wereld zouden veranderen. www.welterbe-sachsen-anhalt.de/staunenswerte/luthergedenkstaetten

 

 

5. Himmelscheibe von Nebra

De originele Hemelschijf van Nebra is de bezoekersmagneet van het Landesmuseum für Vorgeschichte in Halle (Saale). ‘s Werelds oudste voorstelling van de nachtelijke hemel wordt hier op 30 cm diameter tentoongesteld in de permanente tentoonstelling. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de wereld van de vroege bronstijd, waaruit de Hemelschijf voortkwam, en er zijn ook spannende inzichten in andere tijdperken, van het stenen tijdperk tot de vroegmoderne tijd. www.welterbe-sachsen-anhalt.de/staunenswerte/himmelsscheibe

Hemelschijf van Nebra

 

6. Naumburger Dom

De 4 torens van de kathedraal van Naumburg zijn al van verre te zien, zelfs in het heuvelachtige landschap tussen de rivieren Saale en Unstrut. De kathedraal is een van de belangrijkste culturele monumenten van de Europese Hoge Middeleeuwen; de architectuur, het glas-in-lood en de beeldhouwkunst zijn uniek in de wereld. www.welterbe-sachsen-anhalt.de/staunenswerte/naumburger-dom

Naumburger Dom

 

De geschiedenis van de ijzer- en staalindustrie van Duitsland zijn UNESCO-waardig

Op veel plekken in Duitsland is zware industrie geweest, soms zelfs nog tot aan de jaren ‘90 van de vorige eeuw. In grote delen van het Ruhrgebied en bijvoorbeeld Saarland werd staal gefabriceerd. Daarvoor waren mijnen nodig om kolen te delven, speciale kolen-wasinstallaties om daar weer hoogwaardige cokes van te maken en tot slot ijzergieterijen voor de productie van staal en ijzer.

De meeste van deze productiecomplexen zijn nu gesloten en tot culturele ontmoetingsplekken getransformeerd. Een aantal zijn tot UNESCO-Werelderfgoed benoemd. Zo is de Völklinger Hütte in het Saarland in zijn geheel bewaard gebleven en als cultuurcentrum met tal van evenementen en concerten toegankelijk voor toeristen. De Völklinger Hütte hoogoven werd reeds in 1883 gebouwd. In het Ruhrgebied vind je het UNESCO-Werelderfgoed Zeche Zollverein waar je alles leert over de geschiedenis van kolen en de invloed op de ontwikkeling van dit deel van Duitsland. Ook deze locatie werd getransformeerd tot een cultuurcentrum met o.a. het beroemde Red Dot Design Museum. In Nedersaksen in het vakwerkstadje Goslar is het Werelderfgoed Rammelsberg een bezoek waard, zowel boven als onder de grond.

Mijnen van Rammelsberg

 

De geschiedenis van Regensburg gaat 2000 jaar terug

Slechts weinig andere steden in Centraal-Europa hebben meer dan 2.000 jaar geschiedenis. Regensburg telt wel 1.500 gebouwen, waarvan er 984 deel uitmaken van het UNESCO-Werelderfgoedensemble ‘Oude Stad met Stadtamhof’. De Steenbrug, de kathedraal en het Krauterermarkt-plein met de Collegiale Kerk van Sint-Jan, het Domschatz Museum, het patriciërshuis en de historische Adler Apotheek. Stuk voor stuk behoren ze tot de meest significante architectonische monumenten van Regensburg. En er is nog veel meer te zien in Regensburg. Zie www.germany.travel/en/cities-culture/regensburg.html

Weimar is de stad van het classicisme

Goethe, Schiller & Gropius: Weimar is de culturele ster van Duitsland en Europa’s intellectuele verleden is intrinsiek verbonden met deze grote namen. Zowel het Weimarer Classicisme als de Bauhaus-beweging blijven bakens van het buitengewoon rijke culturele leven en muzikale leven dat je in de hele stad tegenkomt.

 

 

Hoewel het maar 50 jaar duurde, was het Weimarer Classicisme een van de grootste periodes in de Europese intellectuele geschiedenis. Het begon met Hertogin Anna Amalia, die de grote dichters en filosofen aantrok. Herinneringen aan het klassieke Weimar zijn onder andere de huizen van Goethe en Schiller, Paleis Belvedere, Kasteel Ettersburg en het Tiefurt Landhuis met hun prachtige parken.

Wittumspaleis in Weimar

Andere bezienswaardigheden uit deze periode zijn het Wittums Paleis, waar de illustere ronde tafel bijeenkwam, de beroemde Herzogin Anna Amalia Bibliotheek en het historische kerkhof met zijn koninklijke crypte, waar zowel Goethe als Schiller hun laatste rustplaats hebben.

Sla ook zeker het Goethe-Nationalmuseum en het Bauhaus Museum niet over tijdens je bezoek aan Weimar. Bauhaus was een van de belangrijkste stromingen in de architectuur en design van de 20e eeuw. Het Bauhaus Museum toont meer dan 300 tentoonstellingen die inzicht bieden in het werk van de Staatliches Bauhaus-beweging, waarvan de locaties in Weimar, Dessau en Bernau, samen met de beweging zelf, de status van UNESCO-Werelderfgoed hebben. Er is geen twijfel over mogelijk: Weimar zit vol verrassingen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.