Leer deze stad kennen van A-Z

Deze week spellen we graag 1 bestemming voor je. We nemen je van A tot Z mee naar Dresden in het Duitse Saksen. Zo leer je alles over deze fijne bestemming. Of je nu van cultuur, natuur, winkelen of actief bezig zijn houdt. Je vindt het allemaal in Dresden. En dat op slechts 8 uur comfortabel treinen vanaf Utrecht. Dit is het Dresden Elbland A-Z.

Altzella

Ruïnes van een middeleeuws klooster in een 19e-eeuws park: een ideaal toevluchtsoord voor romantici. www.kloster-altzella.de/en/home

Blasewitz

Een architectuurcatalogus van 1870 tot 1914 is de villawijk Blasewitz samen met die van Loschwitz en de “kubuswoningen” in Striesen. Een must voor architectuurliefhebbers. www.zu-gast-in-dresden.de/blasewitz/

Caspar-David Friedrich

In 2024 viert de kunstwereld de 250e verjaardag van de protagonist van de romaanse schilderkunst. Een groot aantal van zijn landschapsschilderijen is al in Dresden te zien. In de omgeving kun je de rolmodellen in de natuur ontdekken. albertinum.skd.museum/en/exhibitions/permanent-exhibition/

Dresden-Neustadt

Deze barokke wijk nodigt uit tot flaneren en de talrijke galerijen te ontdekken. In de Neustadt zijn tal van boetiekjes en is er een bruisend nachtleven. www.dresden.de/en/tourism/attractions/sights/neustadt-district.php

Elbland

Samen met Dresden vormt het Elbland een gemeenschappelijke toeristische regio in het midden van Saksen. Het strekt zich uit van Pirna tot Lutherstadt Torgau, waar de Sächsischen Landesgartenschau 2022 tot oktober tuinliefhebbers opwindt. www.dresden-elbland.de/en/

Fietsen

Het Elbe-fietspad is het bekendste en drukste fietspad rond Dresden. Bossen, velden, molens, dorpen, kastelen en kerken zijn te ontdekken langs deze hoofdroute. www.komoot.de/collection/906362/natur-entdecken-12-touren-purer-genuss-im-dresdner-elbland

Gemäldegalerie Alte Meister

Een van de belangrijkste beeldmusea ter wereld met een groot deel Italiaanse en Nederlandse kunst tot 1800. De latere kunstwerken, die ook de moeite waard zijn, zijn te bewonderen in de New Masters Gallery in het Albertinum. gemaeldegalerie.skd.museum/en/

Hygiene Museum

Het Museum van de Mens gaat terug naar de Internationale Hygiëne Tentoonstelling van 1911 en is gewijd aan zeer actuele menselijke problemen die iedereen aangaan. www.dhmd.de/en/

Italiaanse sporen

Dresden heet sinds 1802 Florence aan de Elbe. Maar Italiaanse invloeden in kunst, architectuur, muziek en lifestyle bestaan ​​al meer dan 500 jaar en zijn vandaag de dag nog steeds op veel plaatsen voelbaar. de.wikipedia.org/wiki/Elbflorenz

Jacobsweg

De belangrijkste pelgrimsroute van de Middeleeuwen naar Santiago de Compostela voerde vanuit Polen langs de oude Via Regia door Saksen. Het rustige stadje Grossenhain met zijn indrukwekkende Marienkirche is een belangrijke etappe. www.saechsischer-jakobsweg.de/der-weg/hauptweg-bautzen-dresden-chemnitz-zwickau-hof/

Kunst

Dresden is een stad van de kunsten en niet alleen van de oude meesters die in de musea te vinden zijn. In de kunstacademie en in tal van ateliers wordt geschiedenis geschreven naar de toekomst. Een idee voor een heel bijzonder souvenir. www.hfbk-dresden.de/en/academy/profile/history

Levensvreugde

De Saksen houden van feesten. Het grootste stadsfestival vindt plaats van 19-21 augustus in Dresden. In september volgen de wijnfeesten in Meißen en Radebeul. De 588e Striezelmarkt vindt plaats vanaf 23-november tot 24 december 2022. striezelmarkt.dresden.de/de/

Meißen

Meißen is de bakermat van Saksen. De prachtig bewaard gebleven oude binnenstad wordt gedomineerd door de middeleeuwse Albrechtsburg en de gotische kathedraal. In Meissen wordt sinds 1710 waardevol wit porselein geproduceerd. De eerste in Europa. international.stadt-meissen.de/index-eng.html

Najaar

De herfst is de ideale tijd om de Saksische Wijnroute te ontdekken: per auto, fiets of te voet langs de Saksische Wijnroute. 37 wijnhuizen van verschillende groottes staan ​​voor diversiteit. www.dresden-elbland.de/en/p/saxon-wine-trail/33804399/

Opera’s

De Semperoper is een van de belangrijkste operahuizen van Duitsland. Maar er zijn ook opera’s in andere theaters, zoals de Staatsoperette van Dresden, die voornamelijk is gewijd aan operettes, revues en musicals, of het Saksische Staatstheater met zijn hoofdkantoor in Radebeul. www.semperoper.de/en

Pirna

Pirna ligt waar de wilde rotsenwereld van Saksisch Zwitserland de lieflijke heuvels van het Elbland ontmoet. Het marktplein met de gotische Marienkirche presenteert zich nog steeds bijna zoals het werd geschilderd door Bernardo Bellotto in 1753. www.pirna.de/pirna-erleben/tourismus/pirna/

Radebeul

Ten westen van Dresden ligt Radebeul, gekenmerkt door zijn historische landhuizen, talrijke wijnmakerijen en het historische dorpsgroen in Altkötzschenbroda. De Duitse schrijver Karl May genoot ook van het landschap in zijn villa – tegenwoordig een spannend museum. www.radebeul.de/en/Tourism+_+Culture-p-6.html

Stoomschepen

Sinds 1839 bevaren stoomschepen de Elbe vanuit Dresden. Richard Wagner was vroeger al enthousiast over deze panoramareizen. Een tocht op een van de oudste en grootste vloot raderstoomboten ter wereld is een ontspannen en afwisselende ervaring. www.saechsische-dampfschifffahrt.de/en/

Treinen

In Dresden kunt u de spoorweggeschiedenis live beleven: met een romantische rit op de door stoom aangedreven Weißeritztalbahn of Lößnitzgrundbahn, een bezoek aan het Dresden Transport Museum of tijdens de 22e Dresden Steam Locomotive Meeting van 23 tot 25 september 2022. www.steam-route-saxony.com

Uitgaan

Wanneer de rest van de nacht in andere delen van de stad begint, bruist Dresden Neustadt van het leven. Ook de talrijke bars, pubs en clubs trekken veel bezoekers. Nog een bijzonderheid: het grootste travestie-revue theater van Europa “Carte Blanche”. www.carte-blanche-dresden.de

Vakantieappartementen

Dresden Elbland biedt niet alleen meer dan 100 hotels in alle categorieën van modern tot romantisch en van eenvoudig tot luxe, maar ook talrijke vakantieappartementen. Ook hier is het aanbod groot: van huisjes in de wijngaarden, over oma-appartementen met een familieband, tot stadsappartementen of villa’s.

Wagner & Weber-museum

De componisten Richard Wagner en Carl Maria von Weber hadden veel gemeen: beiden componeerden opera’s, waren hofdirigenten – en in de zomer boden ze een appartement buiten de stadspoorten. En vandaag zijn beide prachtige musea die niet alleen muziekliefhebbers inspireren. www.wagnerstaetten.de/Home/Homepage/42l1/

 

 

Xperiences

Geschiedenis tot leven brengen met augmented reality: dat kan in Dresden op meerdere plekke. In de Zwinger Experience komt de baroktijd van Augustus de Sterke tot leven, in de Xperience Fortress de Renaissance ten tijde van keurvorst Moritz. www.dresden-xperience.com

Yoghurt

Biologische voeding is een belangrijk onderdeel van duurzaam leven. Vorwerk Podemus is de belangrijkste biologische boerderij in het stadsgebied van Dresden en heeft een eigen winkelketen. Onder het motto “Van boer tot bord” zetten tal van restaurants zich met regionale en seizoensgebonden gerechten in.

Zabeltitz

Aan de noordwestelijke rand van het Elbland bij Grossenhain ligt de stad Zabeltitz, met twee kastelen: een oude uit de renaissance en een uit de barok. Bovendien een prachtig park. www.schloesserland-sachsen.de/en/palaces-castles-and-gardens/zabeltitz-baroque-garden/

 

 

 

Laat je inspireren voor jouw volgende trip

Ontvang elke week een e-mail met ideeën voor jouw volgende reis. Elke week een thema update over Nederland, Europa en een ver-weg bestemming om jou te inspireren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam

 

Comments are closed.