Dit vakmanschap vind je overal in de Duitse cultuur

Ga mee op een reis buiten de gebaande paden – ver weg van de klassieke toeristische bestemmingen. Ontdek de bijzondere flair van de Duitse steden en de mensen die er wonen. Wij nemen je mee naar traditionele ambachten en de mensen die hun eeuwenoude ambacht herdefiniëren.

Haal diep adem en ontdek de groene oases in de natuur. De Duitsers beschermen wat het beschermen waard is en slaan nieuwe wegen in op het gebied van duurzaam toerisme. En als we nu jouw eetlust hebben opgewekt, ervaar dan het andere culinaire Duitsland: met wijnen van jonge, creatieve wijnmakers en regionale delicatessen, eenvoudig opnieuw geïnterpreteerd. Kortom: dit wordt een reis door Duitsland die jou zal verrassen.

Smaak in al zijn facetten

Waar staat de Duitse keuken eigenlijk voor? Afhankelijk van waar in Duitsland je deze vraag stelt, zul je verschillende antwoorden krijgen: Terwijl in het zuiden van Duitsland vaak vlees op het menu staat, wordt het noorden traditioneel meer gekenmerkt door visgerechten. Daarnaast zijn er talloze gastronomische variëteiten die nieuwe trends zetten en met innovatie en passie iets nieuws creëren. Kom langs en ontdek jonge Duitse wijnboeren, sterrenkoks met ambities, regionale specialiteiten en vele andere uitingen van de Duitse smaakcultuur.

Tussen de wijnranken van Ingelheim am Rhein

Tussen de wijnranken van Ingelheim am Rhein

 

Jonge wijnboeren in Duitsland: een fijn bouquet vol smaak

Welkom aan de Rijn, de op één na langste rivier van Duitsland, waarvan de hellingen langs de oevers vooral om één ding bekend zijn: topwijnen die zich richten op klasse in plaats van massa. Tobias Huster is een van de jonge kanonnen in de sector die traditionele methoden met moderne inzichten toepast – en zo wijnen creëert die ook buiten Duitsland een top reputatie genieten.

 

 

Biologische landbouw in harmonie met de wijngaard

Met ongeveer 100.000 hectare wijngaarden en meer dan 11.000 wijnbouwers is de wijnbouw in Duitsland allesbehalve een kleine niche. Het zijn vooral jonge wijnbouwers zoals Tobias Huster die vandaag de dag meer waarde hechten aan kwaliteit dan ooit tevoren:

“Reeds 25 jaar geleden besloot mijn vader zich uit diepe overtuiging toe te leggen op biologische wijnbouw”

zegt Tobias, die de voortrekkersrol van zijn vader heeft gevolgd. Vandaag is uit deze niche een echte trend gegroeid en steeds meer wijnbouwers in Duitsland leggen zich toe op duurzame wijnbouw. “Het ecosysteem van de wijngaard is een zeer verfijnd, samenhangend weefsel van leven waarin we slechts voorzichtig willen ingrijpen,” legt Tobias uit.

Wijn wordt geschonken in de wijngaarden rondom Stuttgart

Wijn wordt geschonken in de wijngaarden rondom Stuttgart

 

De natuur heeft vele gezichten in Duitsland

Twee zeeën, de Alpen, ontelbare middelgebergten, bossen, meren, wandelpaden en natuurparken – ver weg van de grote steden is Duitsland een paradijs voor natuurliefhebbers. Hier wordt niet alleen behouden wat het beschermen waard is, maar worden ook nieuwe wegen ingeslagen voor duurzaam toerisme. Haal diep adem en ga met ons mee op een reis naar de groene oases van Duitsland.

Een wadloopgids houdt krabben uit de Waddenzee vast bij Dagebüll

 

Schmilka is een biologisch concept voor duurzame vakanties

Biologisch, duurzaam, eerlijk, regionaal – de trend naar gezond en bewust leven vindt gretig aftrek. In een wereld die steeds complexer en digitaler wordt, willen mensen zich op vakantie even losmaken van het leven van alledag. Sven-Erik Hitzer heeft deze behoefte onderkend en een heel dorp omgebouwd tot biologisch. Het dorp Schmilka ligt in het Nationaal Park Sächsische Schweiz, direct aan de grens met het naburige Nationaal Park Boheems Zwitserland. Hitzer geeft zijn gasten hier dus de kans om van een echt duurzame vakantie te genieten. “Ik had genoeg van hotels met goedkoop multiplex meubilair dat naar formaldehyde stinkt en restaurants die saaie gerechten serveren vol smaakversterkers en E-nummers,” herinnert hij zich. Eind jaren ‘90 besloot hij volledig organisch te gaan werken, ook al vond iedereen dat hij gek was.

echtpaar verkent het oude centrum van Schmilka

 

Vakmanschap tussen klassieke en nieuwe creaties

Iedereen kent het kwaliteitszegel “made in Germany”. Het staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit – niet alleen in Duitsland, maar over de hele wereld. Dat vooral Duitsland wordt gezien als een land van perfectionisten heeft veel te maken met het Duitse vakmanschap. Vergezel ons naar ambachtelijke bakkers, avant-gardistische modeontwerpers en ontmoet jonge wijnboeren. Ga met ons mee op zoek naar eeuwenoude technieken en kom meer te weten over de precisie en liefde waarmee het vakmanschap ook vandaag nog in Duitsland wordt uitgeoefend.

Zelfs in het brood proef je Duits vakmanschap

Wie het over Duits vakmanschap heeft, moet hier ook de bakkerijbranche bij betrekken. In geen enkel ander Europees land wordt per hoofd van de bevolking meer brood gegeten (ongeveer 85 kilogram per jaar), en nergens anders zijn er zoveel verschillende soorten brood. Naast de moderne grote bakkerijen zijn er talrijke traditionele bakkerijen en broodfabrieken in elke grote en kleine Duitse stad.

Een vrouw en de bakker ruiken aan versgebakken brood in Walsrode

 

De Bollenhut is een bijzonder stuk Duitse klederdracht

Wat Duitsland zo uniek maakt zijn de talrijke tradities en traditionele klederdrachten. Ze zijn kleurrijk, speels, spookachtig, soms van christelijke aard of gebaseerd op een specifieke gebeurtenis. Iedereen kent uiteraard de Beierse lederhosen. Maar kent je ook de klederdracht van het Zwarte Woud? Met hun karakteristieke hoeden. Die zijn breedgerand en gespijkerd met fel rode ballen die de grootte van een kokosnoot kunnen hebben. Dit is de zogenaamde Bollenhut, zoals die oorspronkelijk werd gedragen in de streken van het Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland. Het gaf vorm aan de identiteit van een hele regio en onthult toevallig ook iets over de dragers ervan. Zo mogen jongedames pas na hun confirmatie een Bollenmuts met rode stuifmeel dragen. Als de vrouw trouwt, draagt ze vanaf dat moment een Bollenhoed met zwarte vlechten.

Een vlucht voor alle zintuigen

Duitsland is zo veelzijdig dat het altijd de moeite loont om buiten de gebaande paden te zoeken naar de ziel van dit land. En hij is ook te vinden in onopvallende en ongewone hoekjes: Duitsland heeft meer kastelen dan je in je hele leven zou kunnen bezoeken, betovert met historische oude steden en biedt prachtige kunst en culturele bezienswaardigheden voor elke smaak. Ga met ons mee op een reis voor de zintuigen en laat je meevoeren door de Duitse flair.

Een performer toont het Margravial Operahuis, UNESCO-werelderfgoed in Bayreuth

Op bezoek bij de Duitse adel in Kasteel Wernigerode

Glitterende kroonjuwelen en pompeuze troonzalen. Duitse kastelen zijn werkelijk schitterende bouwwerken en behoren tot de belangrijkste monumenten van de Duitse cultuur. In het hart van het land troont ook een heel bijzonder gebouw: kasteel Wernigerode. Het liefdevol gerestaureerde kasteel kan in 2 rondleidingen worden bezocht om een inzicht te krijgen in de levensstijl van de Duitse aristocratie.

Wernigerode: Het kasteel in de herfst

Wernigerode: Het kasteel in de herfst

Naast de bijna 50 kamers zijn ook de zolder, de kasteeltorens en de kelder toegankelijk voor bezoekers. Het kasteel biedt ook een prachtig uitzicht over de kleurrijke stad Wernigerode en de Brocken, de hoogste berg in het middelgebergte van de Harz. Meer informatie vind je (in het Engels) bij het Duitse Verkeersbureau.

 

 

Laat je inspireren voor jouw volgende trip

Ontvang elke week een e-mail met ideeën voor jouw volgende reis. Elke week een thema update over Nederland, Europa en een ver-weg bestemming om jou te inspireren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam

 

Comments are closed.