Special: Achterhoek

In het oosten van ons land vind je de Achterhoek. De Achterhoek is gelegen in de provincie Gelderland en is een ideale bestemming voor een weekendje weg. In de Achterhoek kom je helemaal tot rust. Geniet van de natuur, de sfeervolle dorpjes en overnacht in authentieke boerderijen. Bezoek de groene grensstreek: de Achterhoek!

Ochtend in Achterhoek

In de wintermaanden is de Achterhoek een uitstekende vakantiebestemming. Met de gezellige dorpjes en cafeetjes kun je je hier ook prima vermaken tijdens een koude winterdag.

Een ochtend in de Achterhoek begint in de herfst met een zonnetje tussen de gekleurde bladeren die de omgeving extra goed tot haar recht laat komen. Ook in de wintermaanden is de Achterhoek een uitstekende vakantiebestemming. Maar eerst maar eens op zoek naar een stevig ontbijt…

Herfst in de Achterhoek

Begin je dag met een echt herfstgevoel in de Achterhoek

Ontbijt

Koffiehuis Ludgerusgebouw is de ideale startplaats voor een wandel- of fietstocht. Het eethuis is gelegen tussen Wichmond en Vierkakker en schenkt heerlijke koffie en ontbijt. Onze tip is om hier te ontbijten van donderdag t/m zondag. Op deze dagen opent Ludgerusgebouw om 10.00 uur.

Bij bakkerij Wissink in Groenlo kun je terecht voor een lekker ontbijtje. Mocht je echt stevige trek hebben, dan kan je hier ook terecht voor een echte Groenlose pannenkoek. Bij Bakkerij Heijerman in Lichtenvoorde kun je echte Duitse kaiserbrudjes eten, die je in de zomer op het terras kunt verorberen. Deze bakkerij is ook op zondag geopend. Bij Delicious Doppen, ook in Lichtenvoorde, kun je iedere dag van de week genieten van versgebakken broodjes.

Koffie

Bij Brasserie Picknick in hanzestad Zutphen kun je na een ochtendwandeling terecht voor een lekker bakje koffie. Heb je zin in chocola? Kom proeven van ambachtelijke bonbons bij Bonbonatelier Janson in Zutphen. Hier kun je een kijkje nemen in de ‘open keuken’ en met eigen ogen zien hoe bonbons worden gemaakt. Bij Chapoo! kun je terecht voor een stukje appeltaart en een cappuccino.

Heerlijke verse bonbons bij Janson in Zutphen

Bezienswaardigheid

Neem, wanneer je in Zutphen bent, een kijkje nemen bij Galerie iZarte. Waan je even in Zuid-Afrika in deze bijzondere galerie. Je vindt hier onder andere schilderijen, tekeningen, etsen, collages, foto’s, sieraden en nog veel meer.

Wil je liever iets buiten ondernemen in de Achterhoek? Ga dan naar ooievaarsdorp ’t Zand in Gorssel. De ooievaars zijn vanaf de weg te zien, voor informatie kun je bellen met 0575 492241. Je kunt hier tussen de weilanden bij de rivier de IJssel ook heerlijk wandelen.

Ontdek de Achterhoek

Neem zeker je fiets mee bij een bezoek aan de Achterhoek

Middag in Achterhoek

Wat ga je doen als je in de Achterhoek bent? Een wandel- of fietstocht is een leuke manier om deze streek beter te leren kennen. Of ga mee met een rondleiding door een ouderwetse waterkorenmolen in Berenschot. Maar misschien heb je ook al wel een beetje trek gekregen…

Lunch

Bij de watermolen in Berenschot is een restaurant waar je heerlijk kunt lunchen. Bestel bijvoorbeeld de salade met Wooldse geitenkaas!

Bij D’Olde Schole kun je terecht voor een uitgebreide lunch. Of kies voor een lekker belegd broodje. In de zomermaanden kun je buiten op het terras je broodje opeten. Op de Houtmarkt kun je donderdag en zaterdag heerlijk struinen over de wekelijkse markt.

Bezienswaardigheid

Wil je rondstruinen op een markt in de Achterhoek? In Zutphen heb je de wekelijkse markten Houtmarkt, Zaadmarkt en Groenmarkt. Op de markt in Dinxperlo vindt je allerlei lokale lekkernijen. De markt is iedere vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur.

Een historische bezienswaardigheid in de Achterhoek is het Bleekhuisje in Hengelo (GLD). Dit huisje dateert uit 1750 en herinnert aan de tijd dat mensen hier hun was lieten bleken. In het huisje hield een wachter een oogje in het zeil. Het Bleekhuisje is het gehele jaar geopend.

In de Achterhoek kun je uitstekend varen. De vele rivieren en recreatieplassen bieden de mogelijkheid voor watersport. In de jachthavens Het Zwarte Schaar en het IJsselstrand (Rheden) kun je aanleggen met jouw eigen boot. Wil je een rondvaart doen? Ga dan naar Zutphen mee met de Fluisterboot. De schipper van de Fluisterboot vaart je anderhalf uur door het centrum van Zutphen en vertelt je alles wat je wil weten over de stad en de omgeving. Kaartverkoop is bij de opstapplaats aan het Rijkenhage.

Fluisterboot

De schipper van de Fluiterboot vertelt je alles over Zutphen

Avond in Achterhoek

In de Achterhoek kun je heerlijk uit eten. De Achterhoek is in de herfst en de winter vooral bekend om het wild eten. In heel veel restaurants vind je een speciaal wildmenu. Vanwege de invloeden van onze oosterburen is de keuze uit verschillende keukens enorm. Borrelen kunnen ze in de Achterhoek ook als de beste, dus maak ook zeker tijd vrij om in een typisch Achterhoeks café een borreltje te drinken.

Diner

Dineer in het oudste restaurant van Nederland, De Waag. Dit restaurant in Doesburg is gevestigd in een monumentaal pand uit 1478. Het restaurant is dagelijks geopend.

Restaurant ‘t Schulten Hues vestigde zich in 2002 in een 14e eeuws restaurant op de Houtmarkt in Zutphen. In 2004 werd het restaurant bekroond met een Michelinster. In 2007 is het restaurant met keuken en al verhuisd naar het Oude Gymnasium aan het ‘s Gravenhof. ‘T Schulten Huis staat garant voor een geweldige culinaire ervaring.

Bezienswaardigheid

In Doetinchem kun je leuk uitgaan. Vooral op vrijdag en zaterdag is het hier gezellig druk. Wil je liever een cultureel avondje uit? Ga dan in Doetinchem naar Schouwburg Amphion. Kaartjes kun je van maandag tot en met zaterdag kopen tussen 10.00 en 14.00 uur.

Hotel

Een overnachting in de Achterhoek boek je gemakkelijk online. Een overnachting in een Achterhoeks kasteel is een ervaring op zich. Waan je in de Middeleeuwen in Huis Bergh en slaap in een Koninklijk hemelbed.

In 3***Hotel De Lindeboom kom je helemaal tot rust. In alle hotels kun je ‘s ochtends heerlijk uitgebreid ontspannen ontbijten. Meer leuke hoteltips vindt u bij de VVV Achterhoek.

Vervoer naar Achterhoek

De Achterhoek is gelegen in de provincie Gelderland. De Achterhoek beslaat het gebied tussen de driehoek Zutphen, Winterswijk en Arnhem. Een andere naam voor de Achterhoek is De Graafschap. Tip: Neem vooral je fietsen mee, in de Achterhoek kun je heerlijk fietsen.

Comments are closed.